Sivut
▼
lauantai 8. marraskuuta 2014
Isänpäivän aikaan
Paljon onnea kaikille isille! Ja koska isään liittyy aina perhe - onnea myös kaikille perheille!
Suomen nuorista perheistä on puhuttu viime viikkoina synkässä sävyssä. Perheiden tilanne on noussut Rautavaaran murhenäytelmän takia yhä uudelleen otsikoihin.
Yhä uudelleen kysytään, miten ja miksi kaikki oli mahdollista.
Traagisen tapauksen ulkonaiset puitteet ovat varmaan kaikille tiedotusvälineitä seuranneiden tiedossa. Eräänä kipukohtana oli äidin ylenpalttinen väsyminen lastenhoidossa. Väsyminen onkin vakava merkki, jonka pitäisi havahduttaa jokaisen nuoren perheen lähellä olevia ihmisiä arvioimaan, onko perheellä kaikki kunnossa. Jo lausahdus, jossa perheenäiti kertoo olevansa väsynyt, pitäisi pysähdyttää kuuntelemaan tarkemmin. Jos pieni lapsi ei nuku, tai nukahtaessaan herättää puolen tunnin välein, alkaa lapsen hoidosta yksin vastaavasta äidistä tuntua jonkin ajan kuluttua siltä, että hän ei jaksa ja voisi tarttua lapseen liian rajuin ottein. Pienikin vastoinkäyminen tuntuu suurelta: aamukiireessä kadonnut lapanen saa pinnan palamaan, ja kaupassakin väsymys saa tuntumaan, että hyllyt kaatuvat niskaan.
Lähellä olevan ihmisen pitäisi tilanteen tajutessaan tarjota apuaan: hän voi esim. viedä lapsen ulos ratasajelulle niin, että äiti pääsee päivälevolle, tai hän voi huolehtia lapsesta sen aikaa, että äiti pääsee edes suihkuun. Hyvä ajatus on kyläilemään mennessään viedä ruokaa vaikka pariksikin päiväksi.
Lastensuojelusta vastaavat virkamiehet antoivat muutama päivä sitten lausunnon, ettei tarvitse kauaakaan odottaa, kunnes tapahtuu uusi lasta koskeva tragedia.
Onko tilanne sitten aivan näin toivoton?
Suomen Kuvalehti n:o 42 kertoi uudenlaisesta ajattelusta Imatralla. Siellä on kehitelty hyvinvointineuvola, joka tarjoaa äitiys- ja perheneuvolan lisäksi perhetyöntekijän palveluita. Jokainen ensisynnyttäjä saa tavata perhetyöntekijän kahdesti odotusaikanaan ja kerran, kun vauva on kaksikuinen. Näistä palveluista vain harva kieltäytyy.
Kun aina vedotaan rahan puutteeseen, niin Lappenrannan kokeilussa tulokset olivat rohkaisevia: Lastensuojelun laitoshoidon kulut laskivat Imatralla yli miljoona euroa viiden vuoden aikana.
Keskeinen ajatus tässä uudenlaisessa ajattelussa on, että perheen pitäisi saada apua ongelmiinsa riittävän varhain ja ilman lastensuojelun asiakkuutta.
Liitin tähän kirjoitukseeni kuvan, jossa on paljon sydämiä. Ne ovat ympäröivän yhteisön symbolina ja kertovat välittämisestä. Yhdenkään väsyneen ja kestämisen äärirajoille joutuneen äidin ohi ei pidä piittaamattomasti kävellä. Lähes aina rakastava sydän keksii ongelmiin ratkaisun tai ainakin jotain helpotusta.
Isänpäivän tunnelmissa Taneli Kuusiston ja Anna-Mari Kaskisen perhevirsi 748.
1. Jeesus meidän perheestä
tänään tahdon kiittää.
Moni muisto lämpöinen
meidät yhteen liittää.
2. Välillä kun riidellään,
joku kovin suuttuu.
Auta, että sovuksi
paha mieli muuttuu.
3. Vanhempaa kun väsyttää,
Jeesus voimaa anna.
Suuria ja pieniä
sylissäsi kanna.
4. Anna levon hetkiä.
Turha kiire poista.
Auta, että jokainen
kuuntelisi toista.
5. Siunaa meidän perhettä,
Jeesus rukoilemme.
Sinä meidät lahjaksi
annoit toisillemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti