Sivut

torstai 25. helmikuuta 2016

Mestarin kädenjälki-näyttelyssä



Syyskuun alussa Valamon luostarissa Heinävedellä avautui Mestarin kädenjälki- kristillisen taiteen näyttely.  Jo pitkään olin haaveillut pääseväni tutustumaan siihen. Pitkä pakkaskausi oli kuitenkin lähdön esteenä, kunnes nyt kun veimme tyttäremme muutamaksi päiväksi luostarin rauhaan kirjoittamaan kirjaansa, löytyi hyvä syy lähteä.

Rembrandt, Salvador Dalí, Andy Warhol, Marc Chagall ja Pablo Picasso ovat taiteilijoita, joiden töitä näkee harvoin Suomessa. Nämä maailmankuulut taiteilijat ovat nyt kuitenkin esillä Suomen kultakauden mestareiden rinnalla harvinaisilla kristillisillä töillään. Valamon näyttely on siitä harvinainen, sillä näin laajaa kristillisaiheista näyttelyä ei ole aikaisemmin ollut.

Kristillinen taide on taiteilijoille ehkä kaikkein henkilökohtaisinta luomistyötä, ja näyttely herättää mielenkiintoisia kysymyksiä.
Picasso tunnetaan ateistisesta maailmankatsomuksestaan, mutta hän tunsi kuitenkin pitkän uransa aikana viehtymystä myös kristillisiin aiheisiin ja palasi niihin aina uudestaan. Hänen teoksissaan on aistittavissa tuonpuoleisen läsnäolo.

Salvador Dalilta on näyttelyssä Santiago el Grande-ölyvärimaalaukseen perustuva grafiikan työ. Dalin uskonnollisaiheiset työt sisältävät runsaasti symbolisia elementtejä.

Suomalaisista taiteilijoista näyttelyssä ovat mukana mm. Albert Edelfelt sekä Helene Schjerfbeck Ylösnousemus-maalauksellaan. Maria Wiik, Hugo Simberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Juho Rissanen ja monet muut merkittävät suomalaiset taiteilijat ovat esillä harvinaisilla kristillisaiheisilla teoksillaan.

Käynti näyttelyssä oli puhutteleva. Myös koko Valamon vierailu aurinkoisena talvipäivänä oli upea kokemus. Vierailija on tervetullut syömään Trapesa-ruokalan maittavasta noutopöydästä, kiertelemään luostarin laajalla, kauniilla alueella,  tutustumaan luostarin monipuoliseen kirjastoon ja ortodoksisuutta käsittelevään näyttelyyn. Parhaillaan  kongressirakennuksessa on esillä myös Suomen eturivin luonnonkuvaajien näyttely.


Pablo Picasso, Corrida (litografia, 1959)

(Olen kuvannut työn tietokoneen ruudulta, jolloin se on saanut värisävyjä, joita siinä ei todellisuudessa ole.)
Voit myös lukea Kirjat 2016-sivulta Francis Schaefferin kirjasta Taide ja Raamattu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti