Sivut

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Haamanin korvia.

Olimme puolessavälissä maaliskuuta ystäviemme luona iltapäiväkahvilla. Katselin mielenkiinnolla emännän pöytään kantamia leivonnaisia ja kysäisin mitä ne olivat, kun en ollut sellaisia ennen nähnyt - saatikka maistanut. Sain kuulla, että niiden nimi oli 'Haamanin korvat'. Niiden mausteena oli käytetty hunajaa ja raastettua appelsiinin kuorta. Nam.
Sana Haaman ohjasi minut jälleen 'kartalle' ja hoksasin, että nytpä todella onkin juutalainen Adar-kuu, jonka puolivälissä Israelissa vietetään ilojuhlaa, Purimia. Silloin annetaan lahjoja köyhille, pukeudutaan karnevaaliasuihin ja syödään perinteisiä herkkuja, kuten mm. näitä 'korvia'. Niiden muoto kuulemma muistuttaa kuningas Ahasveroksen korkea-arvoisen, mutta pahan neuvonantajan, Haamanin kolmikolkkalakkia.

Tämä purim taitaa olla ainoa juhla, jolla ei ole vastinetta niihin vuotuisiin juhliimme, jotka pohjautuvat kristilliseen perinteeseemme. Syy miksi juutalaiset viettävät esim. pääsiäistä on tietysti toinen kuin se, miksi me sitä vietämme.
Muistin kahvihetkemme yhteydessä oikein hyvin Haamanin ja muutkin tapahtuneeseen liittyvät henkilöt. Ne on kerrottu Esterin kirjassa, joka on ehkä Raamatun lyhin kirja - minun kirjassani vaivaiset 10 sivua pitkä. Sen päähenkilö on pakkosiirtolaisuudessa elävään, juutalaiseen kansaan kuulunut orpo tyttö, Ester, joka päätyi Persian kuninkaan puolisoksi ja pelasti - tähän asemaan päädyttyään - koko kansansa kuolemalta (pannen samalla oman henkensäkin likoon) paljastaessaan puolisonsa, kuninkaan neuvonantajan, Haamanin, ilkeän juonen tuhota koko Esterin oma kansa.
Esterin kirjan tapahtumat sijoittuvat 400-luvulle eKr. Se on mielenkiintoinen kirja jo senkin vuoksi, että vaikka se on taltioitu Raamattuun, ei siinä esiinny kertaakaan Jumala-sanaa. Kertomus liittyy kuitenkin väkevästi juutalaisen kansan historiaan ja Jumalan johdatus löytyy kaiken aikaa tarinan takaa hyvinkin väkevänä. Lukaiskaa ja löytäkää.
Ester nimi on persiaialaista alkuperää ja tarkoittaa tähteä. Minua ihmetyttääkin se, miksi tälle juutalaiselle tyttövauvalle oli annettu persialainen nimi? Olikohan se suoja?

Mutta kukahan oli se Ester, jolla oli se 'vuotava teekannu'? ("Vuotaa kuin Esterin teekannu.")

No, vuotihan tämäkin Ester kuninkaalle, siis puolisolleen, Haamanin ilkeän juonen, josta syystä Haman lopulta hirtettiin itsensä pystyttämään (ei kylläkään itseään varten!) hirsipuuhun.
Ahasveros  Kserkses=Kyyros (alue on nykyistä Syyriaa).
Kuvan leivonnaisista löysin Patmos-järjestön sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti