Johanneksen, kohta10 v, suurikokoinen maalaus Avaruus |
Viikko sitten torstaina Israelin ensimmäinen kuuluotain on lähtenyt matkalleen kohti kuuta. Se on aloittanut matkansa Cape Canaveralin ilmavoimien lentokentältä. Luotain on kiinnitettynä Falcon 9 rakettiin usean muun luotaimen kanssa.
Aluksen rakentaminen on maksanut 100 milj. dollaria, mutta varat siihen on on saatu yksityisiltä lahjoittajilta - ei siis veronmaksajien kukkaroista.
Luotain on varsin pieni, sen 585 kg painoinen, vesialtaan muotoinen osa pystyy laskeutumaan omille jaloilleen kuun pinnalle. Se on Israelin ensimmäinen kuuprojekti. Jos se onnistuu, Israel on neljäs maa USA:n, Venäjän ja Kiinan jälkeen, joka on lähettänyt luotaimiaan kuun pinnalle.
Netanjahu sanoi, että Israelin luotaimen lähettäminen oli pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel Israelin teknologialle.
Netanjahu sanoi, että Israelin luotaimen lähettäminen oli pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel Israelin teknologialle.
Luotain tekee muutaman kierroksen ensin maapallon ympäri, ennen kuin se suuntaa matkansa kuuhun. Siellä se aloittaa tutkimuksensa ottamalla kuvia ympäristöstä ja tekemällä mittauksia kuun magneettikentästä. Perillä kuussa se on huhtikuun alkupuolella.
Mielenkiintoista on myös se, että raketti on saanut nimensä Raamatusta. Se on 1. Mooseksen kirjan 1. luvun 1. sana (hepreankielellä) Bereshit, joka tarkoittaa alussa.
Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Bereshit bara Elohim et hashamaim ve-et ha-arets.
Avaruusluotaimen mukana on myös israelilainen keksintö, muistitikku, jolle on tallennettu Raamattu. Raamattu siis matkalla avaruuteen!
Sitten aivan pienenpieniä asioita.
Olen unohtanut kertoa, että miehelläni on valokuvanäyttely Jyväskylän yliopiston luontomuseossa Vesilinnassa Jyväskylän harjulla vielä muutaman päivän 3. 3. asti.Näyttelyn aiheena on sammalet. Usein sammalet ovat niin pieniä, että niiden tunnistaminen onnistuu ainoastaan mikroskoopilla.
Kun sammalien maailmaan pääsee kurkistamaan, sieltä avautuu ihmeellisen kaunis, salainen elämä.
Monet meistä tuntevat karhunsammalen ja ehkä pari muutakin, mutta Suomessa on kuitenkin yli 900 sammalta, joiden määrittäminen on kovin haasteellista.
Monilla sammalilla on hyvin hauskoja nimiä kuten kallio-omenasammal tai kiviturkkisammal.
Monilla sammalilla on nimessään viittaus johonkin eläimeen kuten kallioahmansammal tai isomyyränsammal.
Sammalilla on pitkä historia, joka ulottuu 200 miljoonan vuoden taakse. Nykyistenkin sammalyksilöiden ikä voi olla todella pitkä, sillä sammal maatuu toisesta päästä ja kasvaa toisesta.
Voisi sanoa, että sammal on periaatteessa iätön.
Sammalien maailma on vain yksi osa luontoa. Mutta jo siihenkin paneutuminen avaa ajatuksia siitä, miten monimuotoinen ja rikas luonto on.
Taas kerran on pysähdyttävä miettimään, kuinka ihmeellinen Luojamme oikein on: hänen luomistyönsä ulottuu avaruuden käsittämättömästä laajuudesta mikroskoopilla tarkasteltaviin pikkiriikkisiin sammaleisiin.
Nobody like you - Paul Wilburn
https://www.youtube.com/watch?v=GwlMG1y2i2o
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti