Sivut

torstai 9. toukokuuta 2013

Helatorstai - mikä hela?



Kuva: Kristilliset symbolit risti, ankkuri ja kala Rooman Priscilla-katakombissa.

Helatorstai, arkipyhä on aina ylimääräisen upea juttu ‘työtätekeville ja raskautetuille’. Siihen on sitäpaitsi luontevaa liittää myös perjantai ja sitten onkin taas pitkä viikonloppu tiedossa. Mutta kuinkahan moni katugallupissa tietäisi, miksi he tätä päivää vapaanaan pitävät.

Helatorstai - mikä ‘hela’? Hela-sana tulee ruotsinkieleisesta sanasta helg=pyhä. Meillä on Pyhä ja Korotettu Kristus.

Helatorstaita ei mainita lainkaan raamatussa, ja tätä juhlaa alettiin viettääkin vasta neljännellä vuosisadalla. Mutta siitä lähtien olemme joka vuosi juhlineet Kristuksen taivaaseenastumisen juhlaa. Tämä juhla sijoituu pääsestä 40. päivän päähän. Näin monen päivän ajan Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen näyttäytyi opetuslapsilleen ja puhui heille Jumalan valtakunnasta.

Tästä kertoo apostoli-lääkäri Luukas Apostolien tekojen ensimmäisessä luvussa Ap. 1:1-11, joka onkin ajallisesti suoranaista jatkoa hänen kirjoittamaansa Luukkaan evankeliumiin. Apostolien teot alkavat Jeesuksen puheilla ja kertomuksella hänen nousemisestaan ylös taivaaseen Öljymäeltä. Ja näin tapahtui. Opetuslapset saivat olla todistamassa, kuinka pilvi vei Jeesuksen pois heidän näkyvistään. Sitten tuli enkeleitä opastamaan heitä eteenpäin. Enkelit myös lupasivat, että Jeesus on tuleva samalla tavalla takaisin, kuin he näkivät hänen taivaaseen menevän.

Jäähyväispuheessaan Jeesus oli käskenyt seuraajiaan pysymään Jerusalemissa. Heidän kuului odottaa sitä, että heidät siellä tullaan kastamaan Pyhällä Hengellä, joka tulee antamaan opetuslapsille voiman olla Jeesuksen todistajia sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa, Samariassa ja maan ääriin saakka. Opetuslapset ja uskolliset naiset jäivät siis Jerusalemiin odottamaan Jeesuksen lupauksen täyteenpanoa.

Jeesuksen opetuslasten toive on kaikesta epätodennäköisyydestään huolimatta toteutunut. Muutaman innostuneen miehen perustama liike on levinnyt koko maailmaan. Kun nuo kalastajat ja käsityöläiset puusepän pojan johtamina lähtivät kylistään, he saivat ensin koko oman kansansa järjestyksessä olevan uskonnollisen elämän toiminnallaan aivan sekaisin. Ja - tämän juutalaisen saarnaajan Jeesus Nasaretilaisen ympärille muodostunut pieni, radikaali liike kasvoi vajaassa 400 vuodessa koko ‘valtakunnan’ kokoiseksi ja levisi hämmästyttävän nopeasti Kaspianmereltä Britanniaan ja niin edelleen…

Kristittyjen salaiset symbolit.

Jo alkukristillisissä seurakunnissa kala oli kristittyjen symboli. Se esiintyi katakombeissa, sarkofageissa, talojen ovissa ja amuleteissakin. Koska kristittyjen jumalanpalvelukset voitiin pitää vain salasissa paikoissa, kala oli heillä salaisena tuntomerkkinä.

Kala sopikin monesta syystä. Kristuksen symboliksi: Kreikkalainen kalaa merkitsevä sana ‘ikhthys’ muodostuu kreikankielisen lauseen “Jeesus Kristus Jumalan poika (ja) vapahtaja” - sanojen alkukirjaimista.

Vesi kalan elementtinä viittaa kasteeseen. Veteen viittaavat myös kristilliset symbolit ankkuri ja laiva. Ankkurin vertauskuvallisuus perustuu käsitykseen uskosta “lujana ja varmana ankkurina sielussamme” (Hepr.6:19) ja “pelastajana merihädästä” henkisen ahdingon keskellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti