Alakouluikäiset lastenlapset puhuivat uskonnonopetuksesta.
- Se on tylsää, kun ussantunnilla puhutaan aina vain siitä, miten pitää olla kaveritten kanssa.
- Niin, ja mitä pitää syödä, ja kuinka pukeutua.
Tässä vaiheessa puutuin keskusteluun ja totesin, että kaveriasioista puhuminen on varmaan ihan O.K, mutta epäilin, että tytöt sekoittivat syömis- ja pukemisjutut ympäristötietoon.
Kysyin sitten, mitä he haluaisivat oppia uskonnossa. Kumpikin innostui selittämään.
- Että kerrottais tarinoita ihmistä!
- Niin, ihmisistä ja Jumalasta. Ja mitä Jumala tekee. Ja kuinka se on elämässä.
Niin, mitä Jumala tekee? Kuinka hän on kontaktissa luotujensa kanssa?
Kirjoitin edellisellä kerralla Juicen ja Jumalan keskusteluista, kepeähköön tyyliin kesäteatterille kirjoitetusta jutteluista.
Raamattu on täynnä keskusteluja Jumalan ja ihmisen välillä. Ne alkavat jo paratiisissa annetuista ohjeista, kun Jumala kieltää ensimmäisiä ihmisiä syömästä tietyn puun hedelmiä.
Aabraham saa kehotuksen lähteä kotimaastaan autiomaan yli siihen maahan, jonka Jumala hänelle osoittaa. Hän saa myös lupauksen siitä, että hänen jälkeläisistään on vielä tuleva suuri kansa.
Mooses joutuu Jumalan puhutteluun palavan pensaan edessä erämaassa, myöhemmin hän saa Jumalalta useaan otteeseen ohjeita, miten toimia oikuttelevan Israelin kansan kanssa.
Ja nuorta Samuelia Jumala huhuilee useaan otteeseen, kunnes kasvatusisänä toimiva Eeli-pappi neuvoo poikaa vastaamaan: - Puhu, Herra, palvelijasi kuulee.
Vanhassa testamentissa on paljon kertomuksia siitä, miten Jumala puhuu ihmisille. Hän puhuu joko suoraan tai palvelijoittensa, profeettojen, kautta, joilla on usein hyvin epäkiitollinen tehtävä viedä Jumalan viestiä eteenpäin.
Uuden testamentin puolella Jeesus käy jatkuvasti työneuvotteluja isänsä kanssa. Hän nousee aamuvarhaisella vuoren rinteelle rukoilemaan ja saa Jumalalta näin henkilökohtaista ohjausta.
Apostoleja puolestaan opastaa Pyhä Henki, jonka Jeesus taivaaseen mentyään on antanut oppilailleen neuvojaksi ja muistuttajaksi.
Miten sitten on tänä päivänä? Miten Jumala keskustelee ihmisen kanssa?
Kaikkein tavallisin tapa kuulla Jumalan puhetta, on lueskella Raamattua ja etsiä sieltä, mitä hän sanoo. Lukea voi kysellen - eikä suinkaan aina kykene ymmärtämään kaikkea. Raamattua kannattaa kuitenkin lukea avoimella mielellä, silloin se alkaa elää ja Jumalan puhe nousee kirjan lehdiltä vastaukseksi omiin ajatuksiin ja ongelmiin.
Välillä kuitenkin Raamatun lukeminen tahtoo suorastaan unohtua, tai se tuntuu kuivalta ja väkinäiseltä. Siihenkin voi huokailla ylhäältä apua, että lukemiseen löytyisi halua ja ilo. Uusi alku.
Jollekin voi sopia Raamatun lukeminen jonkin lukuohjelman avulla. Itselleni on vuosikausia tullut neljä kertaa vuodessa ilmestyvä pieni opas, Hetkinen. Siinä ehdotetaan luettavaksi joka päiväksi muutama jae selityksineen. Niiden lukemiseen kuluu todellakin vain hetkinen.
Jos joku on sinnikäs ja pitkäjänteinen, opas antaa vaihtoehdon koko Raamatun lukemiseen läpi vuodessa niin, että päivittäin luetaan pidemmät tekstit Vanhasta- ja Uudesta testamentista.
Oppaan kustantaja on Raamatunlukijain Liitto, ja sen kirjoittajina on tunnettuja teologeja. Opasta voi tilata tutustumista varten vaikka vain yhden numeron osoitteesta: tilaukset@rll.fi
Itselläni on Hetkinen-lehteen erityisen lämmin suhde, sillä mieheni äiti tilasi sitä minulle kymmeniä vuosia Se oli anopin joululahja nuorelle miniälleen. Anoppini luki lehteä vielä lähes 95-vuotiaana. Löysin hänen kuolemansa jälkeen sohvan selkänojalta sukankutimen viereltä avoimeksi jääneen Hetkisen. Siinä oli viimeiseksi jääneen päivän tekstin selitys lyijykynällä huolella alleviivattuna.
Anoppini kutoma keskeneräinen raidallinen villasukka ja auki taiteltu raamatunlukuopas - niissä oli jotain hyvin kaunista ja turvallista.
Yläkuva Magdaleenan maalaus aiheesta "Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani." Psalmi 119:105
Alempi kuva mainospala Hetkinen-lehdestä
Jumala todellakin puhuu meille tavalla ja puhuu toisella. Ehkä eniten juuri sanansa kautta. Löysin jostain lehdestä hyvän raamatun luku ohjelman. Elikkä aloitin lukemaan kolmesta kohtaa.1Mooseksen kirjasta,Jobin kirjasta ja Matt. evankeliumista.Siten, että luen muuten joka päivä yhden luvun joka kohdasta, paitsi pyhänä 3 lukua joka kohdasta. Tämä tuntuu helpommalta siinä mielessä, että jos aloittaa pelkästään Mooseksesta, niin jossain vaiheessa viittä mooseksen kirjaa lukiessaan helposti jo kyllästyy. Tällä ohjelmalla raamattu tulee luetuksi läpi noin vuodessa.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että sinulla on noin selkeä ja toimiva systeemi lukemiseen. On totta, että tällainen on helpompi, kuin aloittaa lukeminen suoraan ensimmäiseltä sivulta.
Poista