Sivut
torstai 31. tammikuuta 2013
Ei kukko käskien laula
Terveiset Eilatin museosta! Aurinko porottaa ulkona, mutta me tytöt paneudumme museon hämärässä Eilatin ja sen ympäristön historiaan. Emme olleet saaneet auringonpistosta, vaan olimme ihan oikeasti kiinnostuneita Eilatin lyhyestä historiasta. Juutaisethan valtasivat takaisin tämän miltei asumattoman erämaa-alueen itsenäisyyssodan aikana maalikuussa 1949 (operaatio Uvda). Se pieni joukko sotilaita, joka ensimmäisenä saapui tälle vapauttamalleen alueelle nosti riemuissaan Israelin lipun salkoon keskellä erämaata. Epävirallisen tiedon mukaan lippu jouduttiin tekemään naisten valkoisesta alushameesta, johon piirrettiin sinisellä kynällä lipun ääriviivat ja kuviot värjättiin sinisiksi mustekynän musteella. Ongelmat kuitenkin jatkuivat, kun egyptiläisen tämän sodan jälkeen sulkivat Tiranin salmen liikenteen. Satamakaupunki Eilatista tuli vasta 1956, jolloin kyseinen salmi jälleen avattiin. Vuonna 1967 Egypti suoritti Tiranan salmessa saarron, josta aiheutui kuuden päivän sota, koska Israel piti tätä saartoa itseensä kohdistuneena sotatoimena. Vasta tämän sodan jälkeen alkoi Eilatin kaupungin raju kasvu kyläpahasesta siksi upeaksi, siistiksi ja hyväntuuliseksi lomaparatiisiksi, mitä se tänään on. Mutta näinhän se on: timantitkin valmistuvat kovassa kuumuudessa ja paineessa.
Kun astuimme takaisin valoon museon hämäryydestä, lauloi jossakin kukko. Kukko? Kävelimme kummissamme museorakennuksen taakse ja löysimme sieltä pienen tallin, jonka seinät oli tehty pyöreistä paaluista ja kattona oli rautalankaverkko. Kun kurkimme paalujen raoista, näimme aasin, joka rouski rauhassa apettaan. Pieni höperö tyttö meissä halusi nähdä lisää tätä idylliä kaupungin keskustassa. Löysimme seinustalta korokkeentapaisen, jonka avulla ulotuimme kurkkimaan paaluaidan yli. Vajassa oli riikinkukko ja kymmeniä valkoisia kyyhkysiä. Ja sitten lauloi kukko! Lauloi laulamistaan ja me olimme läkähtyä nauruumme.
keskiviikko 30. tammikuuta 2013
Kirjapöydältä
Kuva parvekkeeltamme kirjapöydältä
Olin ostanut israelilaisesta kirjakaupasta muutaman kirjan ja kun maksoin, kassatyttö kysyi, haluaisinko ryhtyä heidän kanta-asiakkaakseen. Ei kiitos, minähän olen vain satunnainen matkailija, en tarvitse jäsenkorttia. Tyttö oli kuitenkin sinnikäs: totta kai tarvitsisin, saisin hyvät alennukset. Nyökkäsin myöntävästi, ja hän alkoi kirjoittaa nimeäni. Tyttö kirjoitti heprealaisin koukeroin - Liisa - ei mitään muuta! No, nyt sitten hypistelen ylpeänä israelilaisen kirjakaupan jäsenkorttiani.
Israelissa julkaistaan väkilukuun nähden eniten kirjoja maailmassa. Kirjailijoiden elämä täällä on kuitenkin kovaa kilpailua, sillä heidän vastajulkaistut kirjansa myydään heti suurella, jopa 80 % alennuksella. Meidänkin hotellimme alakerran kirjakaupan kaikki kirjat ovat alennushinnoilla. Juutalaiset viettävät kirjakaupoissa paljon vapaa-aikaa. Kaupoissa järjestetään myös lukupäiviä, jolloin ihmiset tulevat vain lueskelemaan myytäviä kirjoja. Lukupäivät ovat eräänlaisia tapahtumia, jolloin väkeä riittää jopa ruuhkaksi asti.
Mekin valmistauduimme matkaan lukemalla joukon kirjoja. Jo kesällä kahlasimme läpi kaksiosaisen juutalaisuuden historian, Pitkä vaellus. Monet kirjoista olin lukenut jo aikaisemmin kuten Telchinin Petturin, joka käsittelee juutalaisuuden ja kristinuskon keskeisiä kysymyksiä. Ehkä yksi parhaimmista koskaan lukemistani kirjoista on Amos Ozin Kertomus rakkaudesta ja pimeydestä. Se on tarina juutalaisesta suvusta ja erityisesti perheen äidin salaisuudesta, joka ei voinut olla heijastumatta lapsen elämään. Oz olisi Nobelin arvoinen kirjailija - toivottavasti hän sen jonakin päivänä saa.
Yöpöydälläni tällä hetkellä on Keneallyn Schindlerin lista, jonka monet ovat nähneet elokuvana. Päähenkilö Oskar Schindler oli saksalainen teollisuuspohatta ja natsipuolueen jäsen, joka pelasti työntekijälistalleen enemmän juutalaisia kuin kukaan toinen 2. maailmansodan aikana. Hänen tunnuslauseensa oli: - Jos pelastaa yhden ihmisen, pelastaa koko maailman.
tiistai 29. tammikuuta 2013
Taidevarkauksia
Psalmi 108:3 "Heräjä harppu ja kannel, minä tahdon herättää aamuruskon."
Eilatin kaupunki on perustettu Punaisen meren pohjukkaan siten, että varsinainen asuttu kaupunki nousee pitkin vuorten rinteitä. Vastakkaisella rannalla siintävät Jordanian vuoret ja Akaban kaupunki on niin lähellä, että melkein voisi kivellä heittää. Siihen puuhaan emme kuitenkaan ryhdy. Hotellialue ja kauppakujat on rakennettu näiden kahden vuoriston väliselle tasangolle meren syliin. Punaista merestä ja Jordanian käsittämättömästä läheisyydestä tulemme kertomaan lisää matkamme loppupuolella. Olemme varanneet itsellemme neljän tunnin juhlaristeilyn Punaisella merellä lomamme viimeisenä päivänä. Mutta - jos siis haluaa pois hotellialueelta on aina kiivettävä. Nyt olimme kipuamassa Eilatin taidemuseoon metsästämään uusia maalausaiheita, sillä katujen reunoille pystytettyjen sähkökaappien oviin maalatut viehättävät taideteoksetkin olimme jo kopioineet.
Eräässä risteyksessä alkoi päämme yläpuolelta kuulua niin voimakas ja suoraan meitä kohti tuleva ääni, että kyyristyimme vaistomaisesti ja korvamme menivät lukkoon. Mikä se oli? Meidän onneksemme se oli suuri matkustajakone, joka oli juuri laskeutumassa sille kentälle joka on keskellä tätä kaupunkia. Kyllä meteli on sietämätön, jos kone lentää niin matalalla, että miltei saa sen renkaasta kiinni.
Teemakuvamme on Magdaleenan käsialaa, ja malli on otettu konservatorion edustalla olevan sähkökaapin ovesta. Ja lopuksi kuva-arvoitus: etsi maalauksesta sähkökaapin lukko.
maanantai 28. tammikuuta 2013
Le chaim!
Olin nukkunut samassa huoneessa jo kolme viikkoa, kun tajusin siinä uuden ulottuvuuden. Lepäilin sängyssäni ja katselin auringonnousua vuorten takaa, kun äkkiä huomasin, että ikkuna olikin seinänlevyinen ja - korkuinen lasiovi. Hyppäsin pystyyn, tartuin järkyttyneenä kahvaan, seinä siirtyi ja olin parvekkeella: palmut havisivat, aurinko lämmitti, maa tuoksui yöllisen sateen jälkeen, kyyhky hypähti ikkunalaudalta siivilleen ja siirtyi mandariinipuuhun pulputtamaan. - Le chaim - elämälle!
Syntymäpäivä on myös astumista uuteen, ehjä aloittamaton vuosi on edessä. Tammikuun aikana monet rakkaat ihmiset ovat viettäneet syntymäpäiviään. Vanhin tyttäreni täytti 40, appeni 95 ja Salomen esikoislapsenlapsi ylitti 18 v täysi-ikäisyyden rajan. On vielä monia muita, joiden luokse emme päässeet kakkua syömään. Kaikille heille runsaasti onnentoivotuksia ja siunausta!
Omiakin synttäreitäni vietin Jerusalemin vuodenaikaan lämpimillä kaduilla. Salome kulki vierellä ja tarjoili rehvakkaasti: - Tämänkin auringonpaisteen minä annan sulle synttärilahjaksi. Tai pahimmillaan: - Tämänkin vessamaksun saat lahjaa. (Niin, ja sainhan minä receptionista lahjoituksena neulan!)
Olemme yrittäneet luoda uudenlaisia tietoliikenneyhteyksiä, joiden kautta olemme voineet yhtyä kotijoukkojen onnittelulauluun, nähdä vilahduksen thaimaalaisesta ravintolasta tai suvun aamubrunssista. Joskus hyväksi tarkoitettu yhteydenpitoyritys on tuonut kuitenkin vain surkean olon. 2-vuotias tyttärenpoika tuijotti mummiaan järkyttyneenä, kun tämä erehtyi kysymään joulunaikaan tonttuvauvoille luovutetuista tuteista. Hämmästyksestä pyöreä suu muuttui nelikulmaiseksi ja suusta purkautui huuto, jonka pohjalla oli varmaankin mummin sekä kadotettujen tuttien ikävä: - Mummi, tule heti tänne!
Kun Israelissa nostetaan onnittelumalja, toivotetaan silloin : - Le chaim - elämälle! Elämä - onko kauniimpaa sanaa olemassakaan? Siinä on nykyisyyden lisäksi myös kaikki tulevaisuus ja toivo.
sunnuntai 27. tammikuuta 2013
Ha shem
Tämä tarina on viime viikonlopun Jerusalemin matkaltamme. Bussi, joka poimi meidät nukkuvan hotellimme edestä kello kuusi aamulla, oli jo täynnä retkeläisiä muista hotelleista. Tunsimme heistä vain erään mummukan. Hänet olimme tavanneet Migdalin rukoustornissa sapatiniltana. Retkipäivän päätteeksi kokoonnuimme hotelli Caesarin ravintolasaliin päivälliselle. Seisova pöytä notkui herkkuja. Juutalainen kansa ei tunnetusti syö possua, joten pöydässä oli kalaa ja kanaa ja valtaisat vadit lämpimiä ja kylmiä salaatteja. Omalle ryhmällemme oli sinne katettu pyöreät kuuden hengen pöydät. Meillä oli hankaluuksia löytää itsellemme istumapaikkaa, emmehän tunteneet ryhmästämme ketään. Mutta sitten huomasimme, että Migdalin mummukan pöydässä näytti istuvan vain hänen miehensä ja herrasväeltä näyttävä keski-ikäinen pariskunta.
Mutta - tämän illan aikana ehdimme saada pahennusta aikaan kummassakin pariskunnassa. Kun minä tarjosin Magdaleenalle ja itselleni punaviinilasit hänen huomisen syntymäpäivänsä johdosta, katsoi uskispariskunta meitä hämillisinä. Toisen pariskunnan saimme täysin puhumattomaksi kertoessamme pöytäseurueelle tarinan siitä, mitä oli tapahtunut edellisenä iltana Migdalissa. Siellä vieraili kaksi noin 40-vuotiasta uppsalalaista liikemiestä, jotka kertoivat, kuinka he olivat sekä hotellinsa aulassa mutta myös keskustan Macissä parantaneet rukouksella sairaita. Kännykällään he olivat samalla kuvanneet kymmenien ihmisten hämmästyneitä ilmeitä ja huudahduksia, kun kellä mikin vaiva parani.
Illalla harmittelimme, että olimme tulleet hämmentäneeksi pöytäseuruettamme. Sitten tuli aamu ja hotelliaamiainen. Kun ilmestyimme saliin, tuli meitä kohti eilinen rouva ystävällisesti hymyillen ja sanoi: - Ajattelimme mieheni kanssa, että kun te olette tuollaisia fiksuja ihmisiä, niin teillä varmaan on mukananne lankaa ja neula. Mieheni uudet samettihousut repesivät 27 cm matkalta. Tässä vaiheessa jo mieskin vilkutteli iloisesti pöydästään.
Arvaatte varmaan, miten tarina päättyi. Magdaleenalla oli kuin olikin pieni matkapaketti lankaa, neula siitä tosin puuttui, mutta sen saimme receptionista - lahjaksi - Maggellahan oli synttärit. Mutta mikä parasta: näin saimme paikattua myös sen repeämän, jonka oli aiheuttanut Ha shem - Jeshuan nimi.
lauantai 26. tammikuuta 2013
Kelluntaa
Psalmi 95: 4-5 "Maan syvyydet ovat hänen kädessään ja hänen ovat vuorten kukkulat. Hänen on meri, sillä sen hän on tehnyt ja kuiva maa, jonka hänen kätensä on valmistanut."
Lupasimme mutamummien kuvan Kuolleelta mereltä, mutta valitettavasti rannan savitynnyri oli viety pois. Se oli harmi lastenlasten kannalta - he eivät päässeet makeasti naureskelemaan. Harmillista se oli kyllä meillekin, kun emme saaneetkaan tätä muinaista Kleopatran kauneushoitolan käsittelyä. (Nykyisin on sentään apuna Ahava-tuotteet!)
Kuollut meri on omituinen paikka, se sijaitsee 422 m merenpinnan alapuolella. Se kuuluu suureen hautavajoamaan, joka kulkee Turkin, Etiopian ja Tansanian kautta. Sen muita nimiä ovat mm. Suolameri, Lootin meri ja Asfalttimeri. Myrkkymeri-nimi kuvaa sen vaarallisuutta. Veteen ei saa missään tapauksessa juosta, eikä siinä voi uida vatsallaan, ja jos nielaisee puoli kupillista sen vettä, ambulanssi vie uskalikon Jerusalemiin sairaalaan. Meressä pitää olla varovainen, täydellistä lepoa kelluminen siellä ei ole.
Meren pinta laskee voimakkaasti, vuodessa jopa 70 cm, niinpä merestä on muodostunut kaksi allasta, joita eteläisen altaan suolapitoisuus on 30 %. Vesi on niin raskasta, että harvoin se edes lainehtii. Viime keväänä tosin pelkäsin mieheni kelluvan vaahtopäiden mukana Jordaniaan. Nyt meri oli tyyni ja maidonvalkea, yleensä sen väri on turkoosinsininen. Pohja oli peukalonpäänkokoisten suolarakeiden peittämä, joihin aurinko loisti veden läpi. Kesken kahlailua kristallikiteillä lensi neljä hävittäjää laaksoa pitkin etelää kohti. Se teki lepohetkeen särön, oli muistutus Israelin epävakaasta tilanteesta.
Sodoma ja Gomorra ovat sijainneet Kuolleen meren tuntumassa. Opas kertoi, että maasta löytyy jälkiä suuresta tulesta ja epäillään, että meteori on joskus iskeytynyt siellä maahan. Meille näytettiin vuoren rinteestä nousevaa kivettynyttä patsasta Lootin vaimona. Loot perheineen sai kaupungin tuhosta henkilökohtaisen tiedon ja ohjeet: - Paetkaa kiireesti, älkää katsoko taaksenne! Siis katse eteenpäin!
perjantai 25. tammikuuta 2013
Ensimmäinen puoliaika
Eilen lähtivät kolmen viikon lomamatkaajat koti-Suomeen. Pidimme näille läheisiksi tulleille ystävillemme luonamme läksiäiset. Heidän lähtönsä muistutti meille, että oma lomamme on nyt puolessa välissä. Samalla on tullut tehtyä tiettyä henkistä tilitystä siitä, mitä olemme tehneet tai saaneet aikaan tämän ensimmäisen puoliajan aikana. Toinen vieraista pysäytti meidät kysymällä, että olemmeko tehneet butiqueissa hyviä ostoksia. Mekö? Oman hotellimme alimmassa kerroksessa on pitkä katu, Le Boulevard, jossa on toinen toistaan upeampia merkkiliikkeitä, ja rantakadut pursuavat basaareita ja turistivirtoja. Mutta mitä me olemme siellä tehneet? O.K. kerran joimme siellä puristettua granaattiomenamehua, ja kaksi kertaa olemme ostaneet jäätelöt. Sitä paitsi olemme tutustuneet erääseen gospelia kadulla soittavaan, alkujaan Ruotsista kotoisin olevaan juutalaiseen mieheen.
Minä olen päivittäin viimeistellyt inkeriläisen 90-vuotiaan Vihtorin elämäkertaa, ja Magdaleena on harjoittanut erilaisia kirjoittamisen genrejä. Kerran viikossa käymme torilla ostamassa valtaisat määrät puoli-ilmaisia hedelmiä ja vihanneksia, teemme itse ruokamme, kirjoitamme blogia, opiskelemme hepreaa ja rukoilemme joka aamu hotellimme synagogassa. Iltaisin kun aurinko laskee vuorten taa maalaamme - minäkin, joka jo kerran vannoin lopettavani sen tykkänään. Ei pitäisi koskaan sanoa "ei koskaan". Maalauksia on nyt seinällämme yhteensä jo 46 kappaletta!
Tänään löysimme postitoimiston ja innostuimme kirjoittamaan lapsenlapsille postikortteja. Siitä ei hyvä seurannut. Tuli kamala ikävä!
Psalmi 128: 5-6 "Siunatkoon Herra sinua Siionista, niin sinä saat kaikkina elinpäivinäsi nähdä Jerusalemin onnellisena, saat nähdä lastesi lapset. Rauha Israelille!"
torstai 24. tammikuuta 2013
Iloista juhlaa - hag sameach!
Laulujen laulu 6:11
"Pähkinäpuutarhaan minä menin katselemaan laakson vihreyttä, katsomaan joko viiniköynnös versoo, joko kukkivat granaattipuut."
Torstaisin on Eilatissa vihannes- ja hedelmätori. Kiirehdimme matkaan varhain, kävelemme parin kilometrin matkan ja viikon ruokaostokset tehtyämme palaamme sieltä muutaman euron taksikyydillä monen kassin kanssa.
Tänään on tavallisten ruokatarvikkeiden lisäksi erityistä hankittavaa, sillä vietämme illalla israelilaista Tu B´swat - Puiden uusivuosi - juhlaa. Saamme vieraiksi naapurihuoneiston pariskunnan - näin kiitämme heitä lukollisen matkalaukun lainaamisesta tietokoneellemme Jerusalemin matkan aikana.
Juutalaisilla on oma kalenteri, vuodessa on 12 kuukautta, johon välillä lisätään 13. kuukausi ajan tasoittamiseksi. Nyt eletään swat-kuukauden 15. päivää, jolloin juhlitaan luonnon suuruutta ja erityisesti puita, sillä tästä päivästä alkaen puut alkavat kasvattaa versojaan. Tu B´swat aloittaa kevään Israelissa. Puilla on juutalaisille tärkeä merkitys, kutsutaanhan Tooraa (=lakia) Elämän puuksi. Juhlan kunniaksi on tapana istuttaa puita. Varsinkin koululaiset menevät taimilaatikoineen ja kuokkineen metsään.
Israelilaisessa kalenterissa on neljä uudenvuoden päivää. Tärkein on tietysti Rosh hashana - Vuoden pää - jolloin vuosiluku vaihtuu, se juhla sijoituu syys-lokakuun vaihteeseen. Tänään vietettävän Tu B´swatin kunniaksi tarjotaan tuoreita ja kuivia hedelmiä. Mekin tarjoamme naapureillemme taateleita, viinirypäleitä ja viikunoita, jotka ovat perinteisiä israelilaisia hedelmiä. Täällä pyritään siirtymään takaisin raamatullisiin, kuten israelilaiset itse kutsuvat - siunattuihin - kasveihin. Jos vaikkapa jokin appelsiinilehto vanhenee, näivettyy ja tarvitsisi uusimista, enää ei istuteta kiinalaista alkuperää olevia sitruspuita vaan maan alkuperäisiä kasveja.
Tarjoamme vieraillemme myös granaattiomenamehua, jolla täällä uskotaan olevan syöpää ehkäisevä vaikutus. Mehu on laimennettunakin voimakkaan punaista kuin viini. Tämän omenan voimasta kertoo jotain sen valtava siementen määrä, joita saattaa löytyä yhdestä hedelmästä jopa 700 kappaletta. Hyvää uutta vuotta!
keskiviikko 23. tammikuuta 2013
Valtakunnassa kaikki hyvin - vai onko?
Eilen käytiin tässä maassa ennenaikaiset parlamenttivaalit, ja koko kansalla oli vapaapäivä. 20 000 poliisia ja 3000 sotilasta oli täydessä hälytysvalmiudessa. Tämän joukon vaalipäivä oli ollut jo maanantaina, olihan varsinainen vaalipäivä heille paineinen työpäivä.
Alitajuisesti vaalit jännittivät varmaan meitäkin. Näin nimittäin unen, jossa kaksi pikkutyttöä leikki meidän lasisen parvekekaiteemme ulkopuolella olevalla noin 20 cm levyisellä reunuksella, talon kuudennessa kerroksessa. Uni pisti meidät miettimään, että leikimmekö me "pikkutytöt" täällä Eilatissa näin vaarallisessa ympäristössä?
Juomme aina aamukahvit parvekkeellamme aamun lempeässä lämmössä, niin eilenkin. Olin juuri kertonut uneni Magdaleenalle, kun Punaiselta mereltä alkoi kuulua voimakasta, isojen koneiden junksutusta. Sotalaivako? Samassa huomasimme korkean rantahotellin kattotasanteella käveleviä vartiomiehiä. Mitä ihmettä täällä tapahtuu?
Päivä sujui normaalisti, emme juurikaan poistuneet täältä hotellimme sisäpihan keitaalta. Otimme jopa aurinkoa ja uimme "raskaan" Jerusalem-vierailumme päätteeksi (paljon ramppaamista). Mutta illalla kun olimme jo vetäneet pimenneen illan eteen ikkunaverhot, alkoi kaupungista kuulua voimakasta raketti-iskujen pauketta. Tuijotimme toisiamme suu auki. Kävin hitaasti raottamassa ikkunaverhoa. Pelotti katsoa, mitä siellä näkisimme. King´s City-nimisessä lapsille rakennetussa elämyslinnassa meren rannalla oli vaalien kunniaksi järjestetty ilotulitus!
Aamullinen sotalaiva osoittautui suuren rantashown esityslavan rakennustyömaaksi, ja vartiomiehet katolla olivat luultavasti tämän shown tarkkailijoita.
Illalla maalasin meistä tytöistä karikatyyrin, jonka nimi on Pälyilevät leidit.
tiistai 22. tammikuuta 2013
Terveisiä Jerusalemista
Palasimme myöhään eilen illalla Jerusalemista Eilatiin. Kun rullasimme laukkujamme hotellin sisäpihalla palmujen alla, tuntui kummasti kotiintulolta. Päässäkin "rullasi" ja surisi, niin monia vaikutelmia oli kertynyt kahden matkapäivän aikana.
Jerusalem on merkillinen vastakkaisuuksien kaupunki. Se on miljoonakaupunki, mutta kun lähestyimme sitä Kuolleen meren suunnasta, rinteen molemmin puolin oli suuria lammas- ja vuohilaumoja.
Jerusalemin väestö on värikästä, kaupungin korttelit ja lähikylät ovat jakautuneet arabien ja juutalaisten kesken, joita asukkaista on tällä hetkellä 65 %. Oppaamme korosti sitä, että tavalliset, eri kansanryhmiin kuuluvat ihmiset haluavat elää arkeaan rauhassa. He haluavat käydä töissä ja koulussa, tehdä ostoksia, viedä autonsa huoltoon. He eivät halua taistella toisiaan vastaan. Terroristijärjestöt, joiden taustalla on raha, pitävät pelkoa ja taistelua yllä.
Jerusalem on kolmen suuren uskonnon, juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin keskus. Se näkyy kirkkojen, synagogien ja moskeijoiden valtavana määränä. Vaikka olikin talviaika, pyhiinvaeltajia riitti. Turistiryhmiä eri puolilta maailmaa vaelsi kirkkoihin ja niistä ulos. Pappeja, munkkeja, kuoroja, uskonnollisia kulkueita, suitsukkeen tuoksua ja erilaisia hartauden muotoja kohtasi joka askeleella.
Mikä sitten jäi päällimmäiseksi tästä värien, äänien ja tuoksujen Jerusalem-sinfoniasta?
Jad vashem (Muisto ja nimi) - vainojen museon kupolimainen huone, jossa pienet tähdet tuikkivat pilkkopimeässä. Siellä monotoninen ääni luki tauotta holocaustissa kuolleiden lasten nimiä. Kuljimme pimeän hallin läpi muutamassa minuutissa. Kaikkien nimien lukeminen kestää kaksi vuotta. Tuskin kukaan selvisi museosta ulos kuivin silmin.
Suomalainen kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta. Sitä saimme kokea Jad hasmona (Kahdeksan muisto) - moshavissa. Suomalaiset ovat perustaneet paikan 1970-luvun alussa Juudean vuorimaastoon Suomen HItlerille luovuttaman kahdeksan juutalaisen muistoksi.
Harmi, että retkeltämme jäi puuttumaan käynti 1800-luvulla löydetyllä puutarhahaudalla, jonka vihreyttä ja linnunlaulua protestantit rakastavat. Sen pyhä rauha on jäänyt edellisilta kerroilta kaipuuna mieleen. Huokasimme paluubussissa kuin diasporajuutalaiset: - Ensi vuonna Jerusalemissa. Ehkä silloin puutarhahaudalle.
lauantai 19. tammikuuta 2013
Ylös Jerusalemiin
Matkalaulu Daavidin virsi
Minä iloitsin, kun minulle sanottiin: "Menkäämme Herran huoneeseen". Meidän jalkamme saavat seisoa sinun porteissasi Jerusalem.
Aamulla kello kuusi kukonlaulun aikaan suuntaamme ryhmän kanssa kahden päivän matkalle Jerusalemiin. Matkalla pysähdymme kylpemään Kuolleen meren suolaisilla laineilla. Pakko kai siellä on pulahtaa, että saadaan kunnon kuva muta-mummeista lapsenlapsille.
Onpa jännittävää käydä tunnustelemassa Jerusalemin tunnelmia, ovathan tiistaina politiikassa paljon esillä olleet, ennenaikaiset parlamenttivaalit. Se on tärkeä päivä ja koko kansalle vapaapäivä. Mielenkiintoista täällä on myös se, ettei äänestetä henkilöä vaan puoluetta. Israelilaiset ovat hyvin kiinnostuneita politiikasta, siitä riittää puhetta ja vaalituloksen spekulointia.
Nyt Sweet Chariot ajelee muissa maisemissa, joten blogimme sulkeutuu ja jatkuu vasta tiistaina. Konekin menee lepäämään naapurin lukolliseen matkalaukkuun.
perjantai 18. tammikuuta 2013
Hyvää huomenta, uusi aamu!
Ensimmäisinä aamuina täällä yritimme selvittää, mihin aikaan aurinko nousee. Panimme herätyskellon soimaan sitä vahtiaksemme, mutta aina aurinko onnistui yllättämään. Yleensä se oli kohonnut vuorten yläpuolelle tai purjehti jo maisemamme puolivälissä.
Auringonnousussa on jotain salaperäistä. Ei ihme, että alkukantaiset kansat ovat palvoneet aurinkoa jumalana, kun se aamuisin nousee piilostaan, muuttaa pimeyden valoksi ja kylmän lämmöksi.
Olemme alkaneet helliä edessä olevaa uutta päivää. Pidämme sitä kuin palloa kädessämme, kun mietimme, mitähän tämä uusi päivä tulee pitämään sisällään.
Jos aurinko oli alkukantaisille ihmisille salaisuus, jumala, niin nykyihmisenkin ajatuksissa Jumala on samanlainen mysteeri. Katekismus opettaa Jumalasta Luojana, Kaikkivaltiaana ja huolehtivana Isänä.
Keskiajan mystikot puhuivat Jumalasta myös Tuntemattomana.
Tuntea Jumala Tuntemattomana.
Ajatuksessa on jotain sellaista, mikä saa ihmisen ihmettelemään, kyselemään ja tuntemaan itsensä hyvin pieneksi.
Huomiseksi on luvattu jo enemmän lämpöasteita. Olisiko jo niin lämmin, että uskaltaisi ryhtyä auringonpalvojaksi muutenkin kuin kuvan vaatekerrassa?
torstai 17. tammikuuta 2013
Tilitystä
"Yksinään, ilman tekoja, usko on kuollut. Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, minä kyllä näytän sinulle uskon teoillani". Jaak. 2:17-18
Näin kirjoittaa Jaakob, jota Paavali nimittää Herran veljeksi. Hänhän oli Jeesuksen velipuoli, josta perimätiedon mukaan tuli Jerusalemin seurakunnan johtava vanhin.
Olemme nyt olleet Eilatissa kaksi viikkoa - mitä me olemme täällä tehneet? Vastaus: lähinnä iloinneet. Se ei tunnu juuri miltään tärkeältä, mutta sanotaanhan samassa kirjassa myös: "Iloitkaa, vieläkin minä sanon: iloitkaa." Meidän mesilamme=valtatie ei ole vienyt meitä rannalle paahtamaan vanhoja nahkojamme, vaan ennemminkin tuonne kaduille siunaamaan näitä kansoja ja tätä maata. Pienuudestaan huolimatta tämä kaupunki on kävelijälle riittävän laaja. Taksit ovat täällä halpoja, ja liki toinen liikkuva auto on taksi. Kallein taksikyytimme on ollut 4 euroa. Liikennevaloja kaupungissa ei ole ainuitakaan, ja ehkä juuri siksi autoilijoista on tullut meidän mielestämme ällistyttävän kohteliaita. He odottavat jo suojatiellä, kun näkevät jalankulkijan sitä lähestyvän. Siitä tulee arvokas olo, samoin kuin siitäkin, että kaikki palveluammattilaiset ovat iloisia ja ystävällisiä.
Lopuksi täytyy tehdä tunnustus. Tässä hotellissa asuu kaksi mummia, jotka istuvat päittäin nettikahvilassa cappuccino kuppiensa ääressä, ajelevat taksilla hotellin oven eteen ja rakastavat hotellin alakerrassa olevaa suklaalle tuoksuvaa, vaaleanpunaisella marmorilla päällystettyä naisten vessaa.
keskiviikko 16. tammikuuta 2013
Työtä, työtä
Olemme lähdössä kahvilasta ja tuumailemme, missä on lähin ruokakauppa. Muodostan mielessäni hepreankielisen kysymyksen, jonka esitän pöytää siivoamaan tulleelle tummaihoiselle pojalle. Poika kumartuu puoleemme, hänen otsansa rypistyy. Sitten ilme kirkastuu. Sherutim! Tietysti naiset kysyvät, missä on vessa. Hän viittelöi, sehän on aivan nurkan takana. Kiitos, mutta sitä emme nyt tarvitse. Lähdemme kulkemaan kahvilan ulkopuolta poispäin. Samassa poika juoksee rinnallemme. Sherutim on tuossa! Meidän ei auta muu kuin tehdä tarpeeton mutka, emme voi jättää ystävällistä apua huomioimatta.
Törmäämme samantapaisiin tilanteisiin joka päivä. Suuri osa tapaamistamme palveluammateissa toimivista ihmisistä ei tunnu osaavan mitään tuntemaamme kieltä. Israeliin saapuu paljon pakolaisia, joista monet vain ilmaantuvat yöaikana ja löytyvät aamulla kadulta istumasta. Heitä ei voi palauttaa takaisin lähtömaan vaarallisen tilanteen takia.
Israel on alkanut kouluttaa eri tavoin näitä pakolaisia. Heille järjestetään maatalousopetusta, niin että he voisivat palatessaan hyödyntää viljelytaitoa omassa kotimaassaan. Myös laaja Isrotel-ketju, johon hotellimme kuuluu, auttaa pakolaisten työllistämisessä ja kotouttamisessa merkittävällä tavalla. Ketjuun kuuluvat hotellit lupaavat työpaikan halukkaille. He tarjoavat kielenopetuksen ja työhön koulutuksen. Tulijoiden lapsille järjestetään tarvittava päivähoito.
Ei ihme, että palveluammateissa vilisee tummaihoisia, keski-iältään 30-vuotiaita, pääasiassa nuoria miehiä, joiden kielitaito on (kuten omammekin!) vasta "vaiheessa". Tuntuu mukavalta nähdä nämä nuoret työllistettyinä: hotellin pihalaatat ovat puhtaaksi nuoltuja, roskat koukitaan altaista ja tuolien pienanvälit rassataan. Työn tekminen näyttää saavan tekijän hyvälle mielelle, olemme kohdanneet paljon iloisia ihmisiä.
Nyt vaalien aikaan uusi, itseään nuorekkaana mainostava puolue kertoo, että he ovat elvyttäneet tuhansia vuosia vanhan talousohjelman, joka opettaa huolehtimaan heikoista, korostaa keskinäistä auttamista, yhteisöelämää ja - ohjaa rakastamaan muukalaista.
tiistai 15. tammikuuta 2013
Töppösiä ja töppöilyjä
Olohuoneemme takaseinällä on kolmimetrinen ikkuna suoraan kohti Eilatin vuoria. Aamu aamulta olemme saaneet kummastella niiden monivivahteista olemusta. Ajoittain niitä ei näy lainkaan, ei mitään vuoria! Seuraavassa hetkessä ne hehkuvat silmiemme edessä ruosteenpunaisina tai pehmeänharmaina, välillä taas mustan- ja punaisen raidallisina.
Isossa Kirjassa puhutaan paljon vuorista. Mooses nousi vuorelle noutamaan lain. Aabrahamin oli määrä uhrata ainoa poikansa Iisak vuorella. Myös Jumala salli uhrata oman poikansa vuorella. Jerusalemhan on 800 metriä merenpinnan yläpuolella.
Eilatin asukkailla on nyt talvi. Ja kun on kerran talvi, täytyy jalassa olla porokalsarit ja talvitöppöset ja päässä villamyssy. Nyt kuitenkin, kun lämpötila on kohonnut yli 15 asteen ei enää taida olla niin kovin vaarallinen talvi. Tämän huomasimme siitä, että porokalsarit oli pantu alennusmyyntiin, joten päätin ostaa basaarista sellaiset - itselleni matkamuistoksi Eilatista.
Tänään meillä on ollut hieman hankaluuksia koneiden ja laitteiden kanssa. Magdaleenan tietokone päätti lopettaa sähköpostien lähettelyn, ja meidän safety boximme ei aukea. Luulen, että syy molempiin ongelmiin löytyy hyvin läheltä meitä itseämme, mutta säästyypähän rahat ja kirjoittamisen vaiva.
Siis jälleen... kaikki on hyvin, kunhan vain kykenemme antamaan anteeksi omalle hölmöydellemme.
maanantai 14. tammikuuta 2013
Kiemuroita
Olen hahmottelemassa hautovaa kyyhkyä pesälleen. Samassa kynäni pysähtyy ilmaan. Minkähän väriset ovat palmukyyhkyn munat? Aah - eipä tule ongelmaa, lähetän tekstiviestin miehelle kotimaahan. Tarkka vastaus tulee varmaan ennen kuin ehdin laskea puhelimen pöydälle.
Seuraavana iltana nousee taas ylitsepääsemätön ongelma. Onko sisaren kissan nenä musta vai vaaleanpunainen? Eipä hätää, senhän voisin kysyä sähköpostissa.
Vielä muutama vuosi sitten, kun olin ystäväni kanssa matkoilla, viestit olivat harvinaisia, niitä lähetettiin vain todella tärkeistä asioista. Mies ilmoitti, että hän oli saanut kirjalleen kustantajan, tai ystävä sai luvan tuulettaa, kun tuli tieto siitä, että hänet oli valittu kunnanvaltuustoon.
Kylväjä-lehti kirjoitti tästä muuttuneesta tiedonvälityksestä, miten erilaista oli ennen, kun esim. lähetti lähti Kiinaan tai Afrikkaan. Kotimaan arki ei ollut koko ajan tavoitettavissa parin klikkauksen päästä. Oliko silloin helpompaa vai vaikeampaa sopeutua uusiin oloihin? Oliko elämä silloin kokonaisvaltaisempaa? Vaivasiko koti-ikävä enemmän vai vähemmän?
Näpäytän Face bookin auki lähettääkseni syntymäpäiväonnittelut. Entisten oppilaitteni naamat pulpahtavat näytöltä eilatilaiseen nettikahvilaan. Pari tuttua teiniä haluaa lähettää minulla musiikkia Spotifyn välityksellä. Kaadan toisen kupin teetä ja alan siirtää kuvaa blogiin. Päivityksen jälkeen soittaisin Face Time-puhelun kotiin. Näyttäisikö mieheni taas lumista maisemaa ja koiravanhukseni rahjustamista pihapolulla?
Rukouspalvelukin pelaa on line. Kännykkä soi aamulla, ja nuori äiti kertoo, ettei pienellä esikoululaisella ole uudessa eskarissa yhtään ystävää. Viemme pyynnön hotellin alkerran synagogaan, ja iltamyöhällä kaikuu tekstiviestin piipitys avarassa huoneistossa: pojalle tulikin tänään nollan asemasta kolme uutta ystävää!
Monenlaisia verkkoja - kaikenlaisia kiemuroita!
sunnuntai 13. tammikuuta 2013
Talvi taittui
Mistä mahtaa johtua, että täällä Eilatissa kello kulkee puolta hitaammin kuin kotimaassa? Johtuneeko siitä, että kotona aikaa kuluu väkisinkin askareitten ja velvollisuuksien parissa - mutta täällä kaikki aika on yksin ja ainoastaan meidän. Tummaihoinen, kaunis huonepalvelijapoika tekee kaikki kotityömme. Ruuanlaittoonkaan ei kulu aikaa, kun syömme pitaleipiä, jugurttia ja hedelmiä, ja vielä kerran hedelmiä.
Myös meidän (kaikkien) perivihollisemme - kärsimättömyys, tyytymättömyys ja epätoivo - tuntuvat olevan täältä jossakin tosi kaukana.
Pari päivää sitten teimme retken Eilatin hedelmätorille. Jouduimme sillä matkalla kulkemaan pitkän tovin keskellä Eilatin kaupunkia sijaitsevan lentokentän kuvetta. Eilatissa on kaksi lentokenttää. Tämä maansisäisten, Tel Aviviin suuntautuvien lentojen kenttä, sekä sotilaskenttä Ovda, johon laskeutuvat kaikki ulkomaan lennot.
Lentokone on täällä suosittu matkustusväline. Se on nopea ja halpa, lennon hinta on vain 150 sekeliä ( n. 30 euroa) ja matka Tel Aviviin kestää vain 35 minuuttia (bussilla 5 t). On hämmästyttävää katsoa, kun noin 100-paikkainen kone nousee liitoon kerrostalojen keskeltä. Miksi se kenttä ylipäätään on siinä? Vastaus kuuluu: vahingossa. Se rakennettiin alkujaan kaupungin reunalle, mutta kun valtaisa hotellialue nousi Eilatin Jordanian puoleiselle laidalle, niin kenttä vain jäi kaupungin puristukseen.
Jerusalemin koulut ja päiväkodit ovat olleet ankaran lumisateen vuoksi kiinni, ja lapset ovat kiiruhtaneet kelkkamäkeen muovipussin tai roskapöntön kansi pulkkanaan. Mutta meillä täällä Eilatissa talvi on mennyt, aurinko paistaa ja lämpöä on tänään ollut jo + 19 astetta. Sopivasti siis! "Ei lämpö luita riko" - ei vanhempiakaan luita.
lauantai 12. tammikuuta 2013
Shabat shalom!
Viime viikolla Afrikasta kotoisin oleva hotellipoika toi meille sapattilahjaksi kaksi vesipulloa ja folioon pakatun kakkupalan. Nyt huoneeseemme oli ilmestynyt uusi tervehdys. Se oli sellofaaniin kääritty, sapatiksi leivottu challa-pulla shabat shalom-tervehdyksineen.
Illalla piipahdimme kansainvälisessä seurakunnassa laulamassa venäläisten, espanjalaisten, ranskalaisten ja juutalaisten kanssa Hine ma tov uma naim - Kuinka hyvä onkaan, kun veli löytää veljen.
Me siskot hytisimme kylki kyljessä araukaarian ja paljaan taivaan alla. Emme jääneet edes sapattiaterialle, joka näytti olevan keittoa, riisiä ja papukastiketta. Kiiruhdimme kotiin pitkin autioita katuja. Hypimme ja läiskyttelimme käsiä, että saimme veren kiertämään.
Sapatin rauhaa! Sapattihissitkin seisovat.
perjantai 11. tammikuuta 2013
Valokuvamalli
Salome istui nojatuolissa ja luki ääneen Lutheria. Minä lepäilin sohvalla kuuntelin oppi-isämme sanoja Kolminaisuudesta, kuinka Poika kirkastaa Isän ja Pyhä Henki Pojan.
Samassa tapahtui jotain yllättävää. Ulkopuolella kapeaa, kaksimetristä ikkunalautaa pitkin käveli kyyhkynen. Se kulki nykien, täsmällisin askelin, lähes hipaisten ikkunalasia. Väriltään se oli beigen utuinen, sen sinertävä siipi sulautui vaaleanpunertavaan kylkeen. Ällistyimme. Mistä tuo kyyhkynen tuohon tupsahti?
Kyyhkynenhän on raamatussa Pyhän Hengen vertauskuva. Katsahdimme toisiimme: tänään maalaisimme taideleirillämme kyyhkyn. Se olisi selvää!
Parin tunnin kuluttua kyyhkymme olivat valmiit. Kuvat oli kiinnitetty seinään sinitarralla, katselimme niitä hetken mitään puhumatta.
- Sinun kyyhkysi näyttää kyllä pululta! Salome sanoi.
Nachon - aivan totta! Mutta oli minullakin Salomen kyyhkystä huomautettavaa: - Minulla on kotona villapaita, jossa on tuollaisia lintuja. Mutta ne ovat kyllä riekkoja!
- Riekko on hieno lintu, Salome sanoi. - Lappi ja tunturit.
- Niin, mutta kun piti maalata kyyhky ja Edomin vuoret!
Kuljeskelimme pariin kertaan piha-alueella kamera kädessä etsien kyyhkyä. Sitä ei näkynyt missään, vain mustat, sulavat linnut sukeltelivat appelsiinipuussa. Vasta kolmantena päivänä jotain sinertävänpunertavaa liikahti pelargoniapenkin takana samanvärisillä marmorilaatoilla.
- Kyyhky! Varo, ettei se pelästy!
Lähdin kiertämään penkkiä. Kyyhky kulki pitkä pyrstö viipottaen ja hypähteli kiviportaita alas. Naps! Kuvasta tuli hieman epätarkka. Samassa lintu lähti tulemaan suoraan kohti. Oi, ehdinkö? Naps! Linnusta jäi kuvaan kupu ja kellertävät jalat. Naps! Naps! Nyt kyyhky tuntui tulevan melkein päälle. Se ohitti rohkeasti puolen metrin päästä ja jäi seisomaan väliimme. Se käänsi pienen päänsä kallelleen, nosti tiukan, mustan helmisilmänsä ja killitteli Salomea kuin kysyäkseen: - Oliko nyt hyvä? Joko tämä poseeraaminen riitti?
Ken, ken, hakol beseder! Kyllä, kyllä, kaikki kunnossa. Malli lehahti lentoon.
torstai 10. tammikuuta 2013
Taidetta ja taiteilua
Syömme päivittäisen lämpimän ateriamme mukavassa nettikahvilassa meren äärellä, keskustan tuntumassa. Aikamoinen Baabel, kieltensekoituskuppi tämä Eilat on. Täällä on kuuleman mukaan myös paljon nuoria, Euroopasta tulleita huumeidenkäyttäjiä, mutta yhtään sellaista emme kyllä ole nähneet.
Kun Magdaleena istui koneella, seurailin minä erästä mustaa kissakaksikkoa kahvilan terassilla. Niillä oli "meno päällä". Narttu heilutti kiehtovasti häntäänsä, ja kolli läppäsi kysyvästi nartun peräpäätä. "Ei vielä", kertoi nartun liikahdus. Ne olivat tosi hupaisia. Tässä maassa pätee sanonta:" Better cats than rats."
Olemme löytäneet hotellin alakerrasta pienen synagogan. Käymme siellä päivittäin nauttimassa sen selittämättömän syvästä rauhasta. Vastapäätä synagogaa, aulan toisella puolella on kauneussalonki. Siellä emme (ehkä?) käy.
Lehtikotsikoita:
- Lumisateita ennustetaan Jerusalemiin tänään.
- Myrsky pysäytti suuren osan maata.
- Kinneret on noussut alennustilastaan, sitten vuoden 2003.
Ilmat ovat olleet siis myös täällä hieman koleat. Ei ole tehnyt mieli rannalle. Onnaksi Magdaleena oli pakannut laukkuunsa vesivärit ja akvarellikynät. Missiomme (tehtävä) ja kielenopiskelun lomassa on ollut aikaa myös maalailla ja pieniä, söpöjä akvarelleja on kohta koko seinällinen.
Päivän ihme: Minun hiireni putosi toissa päivänä huoneen kivilattialle ja hajosi. Meidän oli määrä tänään kävellä parin kilometrin päässä sijaitsevaan kaupungin keskustaan, josta olisi voinut ostaa uuden hiiren. Mutta maalausleiri ryösti aikamme niin täysin, että jätimme retken väliin. Kun illalla jatkoin inkeriläisvanhuksen elämäntarinan kirjoittamista, saimme hämmästyneenä todeta, että hiireni oli täysin ehyt.
keskiviikko 9. tammikuuta 2013
Ilmapiirin tutkistelua
Meiltä on kysytty, minkälainen ilmapiiri Eilatissa on, esim. näkyikö Ovdan kentällä sotilaskoneita.
Kun olin Eilatissa viime vuoden huhtikuussa, ja vertaan siihen, tuntuu, että tunnelma oli silloin kireämpi. Kun mieheni meni silloin kaupungin pohjoispuolella oleville suola-altaille lintuja katselemaan, hänet pysäytettiin ja auto seurasi rinnalla mennen tullen.
Nyt emme ole nähneet täällä yhtään sotilasta, emmekä edes poliisia. (Lienevätkö valepuvussa!?) Hotellin ovella seisovat vartijat ovat olleet ainoat näkemämme virkavallan edustajat.
Kuitenkin tiedämme että IDF, Israelin armeija, lähetti vuodenvaihteessa Eilatiin sotilaita. Prikaatin komentaja sanoi, että prikaati muodostettiin osaksi terrorivaaran, mutta myös rajan takana muuttuneen tilanteen vuoksi. Tämä prikaati kuuluu Edomin 80. divisioonan komennuskuntaan, ja Eilatin paikallisprikaatin tehtävänä on vahvistaa lomakaupunkina tunnetun Eilatin turvallisuutta Punaiselta mereltä, Jordaniasta tai Siinailta tulevaa uhkaa vastaan. Eilatissa asuu n. 50 000 asukasta ja hotelleihin ahtautuu tuhansia turisteja ja muita vierailijoita.
Tunnemme olomme täällä turvalliseksi.
Siispä "Kaikki on hyvin, kaikki on hyvin. Kaikki on täydellisen hyvin."
(Nunna Juliana 1200-luvulla Englannissa ruton riehuessa ympärillä)
tiistai 8. tammikuuta 2013
Täyttä hepreaa
Istuimme rantakadulla jäätelöllä, kun paikalle saapui luokkaretkeläisiä Beershevasta. Pian olimme viiden teinitytön ympäröiminä, ja yritimme hepreaksi tehdä tuttavuutta, sillä tytöiltä puolestaan englanti ei sujunut. Iloisesti kuitenkin juttelimme. Kerroin, että olen ollut kerran Beershevassa torilla markkinoilla.
- Ahaa! tytöt innostuivat. - Näillä kahdella amerikkalaisella naisella on siis asunto Beershevassa!
Ravistimme päätämme. - Ei emme ole amerikkalaisia. Olemme Finlandiasta.
Tytöt riemastuivat, ruskeat silmät tuikkivat. - England! I love England!
Kun olimme hyvästelleet tytöt - osasimme sentään sanoa shalom - aloimme harmitella kielitaitoamme.
Tuntuu koko ajan, että hienostunut heprea jää rosoisen venäjän jalkoihin. Marraskuinen Pietarin-matkamme onnistui varmaan nostamaan venäjän pintaan. Salome mietti erään tuttavansa sanoja, että heprea on paljon helpompaa kuin venäjä. Onhan se totta, kun ei ole monimutkaisten sijamuotojen kieputtamista. Kun heprean kirjaimet oppii, onkin seuraavana vain sanojen mielenpainamista.
Tuijotimme lannistuneina toisiamme punaisena kukkivan bougainvillen alla. Niin, sanat: mila - milim! Jo muutama hepreankielinen sana helpottaa tutustumista ja luo kivaa ilmapiiriä.
Kunpa taivaan Isä nyt ystävällisesti virkistäisi meidän aivonystyröitämme!
Illalla kaivoimme hepreankirjat esiin. Ensimmäinen kappale oli Basuk - Torilla. Torilla! Ei asunnossa! Eikä siis asuntoa Beershevassa!
maanantai 7. tammikuuta 2013
Loppiainen 6.1.2013
Kuvamme on otettu Juudean vuoristosta. Se on otettu lentokoneen ikkunasta juuri ennen laskeutumistamme Ovdan kentälle, keskelle autiomaata. Tuijotin koneesta loppumatonta, eri ruskean sävyillä maalattua maisemaa ja hämmästyin niitä selkeitä piirroksia, mitä maastoon oli kaivertunut. Ne näyttivät aivan lehdettömiltä puilta, suorastaan metsältä. Tiesin entuudestaan, että rankkasateen sormella on nämä taideteokset kuivaan maahan piirretty.
Matkalla kaupunkiin oppaamme kertoi, että juuri viime viikolla oli kahteen kertaan satanut rankasti. (Eilatissa sataa keskimäärin kome kertaa vuodessa!)
Viime yönä oli kova myrsky. Asumme hotellin ylimmässä=neljännessä kerroksessa, ja tuuli täällä vuorten ja Punaisenmeren kattilan pohjassa todella tuntui. Se ulvoi ja paukkui. Satoikin (= kolmas ja viimeinen kerta?)
Saimme viime yönä pienen tuntuman siitä, mitä profeetta Elia on kokenut vuoristossa, luolassaan, odotellen Jumalan lupaamaa sadetta.
Lauantaina sapattina 5.1. kiipesimme korkealla vuorella sijaitsevaan rakennukseen, jonka ylimmässä kerroksessa on Migdal-seurakunnan rukoustorni. Sen parvekkeelta näkyi Punainenmeri ja koko Eilat, mutta myös kappale Jordaniaa, Saudi-Arabiaa ja Egyptiä. Siinä seistessämme tunsimme olevamme kuin suuressa sylissä; ja mikä kummallisinta, myös taivaan kansi tuntui tällä paikalla olevan appoauki.
Harvoin aikuinen kokee enää mitään "isoja juttuja". Migdal ja myrsky ovat minulle olleet sellaisia!
Ihmeitä ihmetellen, Arja Salome
sunnuntai 6. tammikuuta 2013
Lepoleirissä
- Vaikka lepäilisimme koko ensimmäisen viikon, Salome sanoo - meillä on silti vielä viisi jäljellä!
Lausahdus naurattaa meitä kovasti. Aikaa tuntuu olevan runsaasti, se tuntuukin erilaiselta, päivätkin ovat olevinaan pidempiä. Ehkä se johtuu auringosta ja pidemmästä valoisasta ajasta.
Vuosituhansia sitten täällä oli myös lepoleiri. Eilat on sama kuin Esjon-Geber, josta 2.Kun. 14: 22 kertoo. Täällä Israelin kansa pysähtyi ja leiriytyi Mooseksen johdolla, kun he palasivat Egyptin orjuudesta.
On vaikea kuvitella paimentolaisleirin hälinää, kun katselee parvekkeelta rauhaiselle sisäpihalle, missä palmut huojuvat ja turkoosit uima-altaat läikkyvät. Lepääminen niin heillä kuin meillä on kuitenkin yhteistä.
Me isojen perheiden mummit olemme nyt hetken aikaa kaikelta hälinältä sivussa. Suomesta tuotu flunssanikin alkaa helpottaa. Otetaan siis todesta Jeesuksen sana: - Levähtäkää vähän!
lauantai 5. tammikuuta 2013
Kuin kuvastimesta
Niin paljon kaikkea: valoa, lämpöä, siisteyttä ja kauneutta, että yli valuu . . . silmistä.
Sama kuuma lentokenttä, jolle sain 25 vuotta sitten ensimmäisen kerran oikeuden laskeutua - tälle kummallisen pyhälle maalle.
Aika ja aikataulut ovat nyt pysähtyneet, on vain valo ja hotellin sisäpihan puutarha-alue hoosianna-palmuineen ja monine uima-altaineen, kauniita nuoria perheitä, useimmiten kolmilapsisia. Lapset tuntuvat olevan vapaita ja onnellisia, ja ovat niin kauniita, että mummien sydän sulaa.
Ehkä silmistäni valuu nyt muutakin kuin onnen onnen "ylijäämäkosteutta". Koneessamme matkustaneet turistit jaettiin Eilatissa viiteen eri hotelliin, toiseksi viimeinen oli omamme, minä kutsuisin sitä Edeniksi. Juuri kun olimme bussilla tulleet hotellimme ovelle, puhelimeni soi. Veljeni soitti ja kertoi, että isoenoni on löytynyt kuolleena asunnostaan. Uutinen oli sikäli minulle erityisen merkityksellinen, että oli juuri ennen tänne lähtöäni olin lähettänyt kirjapainoon tästä samaisesta enostani kirjoittamani elämäkerran Sotien tuulet. Kirja on ollut kaksi vuotta kestävä projektini kuvineen, liitteineen ja haastatteluineen. Enoni ei koskaan ehtinyt kirjaa nähdä. Teinkö turhan työn? Vielä en vielä tätä merkillistä ajoitusta ymmärrä.
Kuva on piilokuva, se on heijastus makuuhuoneen ikkunasta ja tuo mieleen Paavalin sanat, että nyt näemme kun kuvastimesta, arvoituksen tavoin. Sama tunne meilläkin on täällä tänään.
perjantai 4. tammikuuta 2013
Valoa, lämpöä
Rantatuolien välistä välkkyy Punainen meri. Istuimme äsken rannalla juomassa granaattimehua ja ihmettelimme, että mitä hyvää oikein olemme tehneet, että olemme tänään täällä valossa ja lämmössä.
Aamulla olimme parvekkeella lukemassa Lutherin Tienviittoja. Kirja on sama, jota luimme jo marraskuun alussa Pietarissa. Tämän aamun tekstissä Luther keskittyi Jumalan olemukseen Isä meidän-rukouksen ensimmäisten sanojen kautta: Isä meidän, joka olet taivaissa. Hän jäi pohdiskelemaan sitä, mitä olisi, jos ajatus käännettäisiin negatiiviseksi, eikä olisi Jumalaa, eikä hänen maailmaansa.
Tänään me kaksi matkalaista ihmettelemme Jumalaa Luojana, hänen luomaansa kauneutta ja hyvyyttä.
Olemme vain kovin kiitollisella mielellä.
keskiviikko 2. tammikuuta 2013
Tärkein laukku
Vuosi sitten Salome antoi minulle kaksi matkalaukkua syntymäpäivälahjaksi. Hän tiesi, että haluaisin maalata niihin kuvia. Kun hän nousi kerrostalon rappuja ikivanhat matkalaukut käsissään, vastaan tuli mies, joka sanoi: - Sinä olet tainnut olla kauankin matkalla!
Nyt olen maalannut toisen laukuista. Sen kyljessä on enkeli, joka pitelee kahta elämänmatkalaista kainaloissaan. Kutsun tätä laukkua mielessäni rukouslaukuksi, sinne olen koonnut rukousaiheita, jotka ovat nousseet tärkeinä ja vahvoina mieleen. Siellä on myös monien ystävien pyyntöjä, joita he ovat tipautelleet viime viikkojen kuluessa laukun pohjalle.
Vaikka ultra light- matkalaukkuni painaa 18 kg ja käsimatkatavara kaikkine hepreankirjoineen melkein 9, niin tämä rukouslaukku on kuitenkin kaikkein tärkein. Laukku lähtee kylmän ja lumen keskeltä kukkivaan, vihreään puutarhaan. Se pääsee talven hämärästä hohtavaan etelän valoon. Tämä laukku tietää jo, että se tulee muuttumaan painavasta kevyeksi, koska Isä itse tyhjentää sen ja ottaa sen sisältämät ajatukset vastaan.
Eikä laukun edes tarvitse liikkua pihasta pihlajan ja lumesta raskaiden oksien alta minnekään.
Itse asiassa - sehän on jo perillä!
tiistai 1. tammikuuta 2013
Lähtötunnelmia
On vuoden 2013 ensimmäinen päivä. Oikein hyvää uutta vuotta kaikille!
Kaikki uusi on vielä kokonaisena edessä - niin myös Salomen ja minun matka Eilatiin. Matkalaukut ovat jo pakattuina ovipielessä. Ystävät ovat toivotelleet meille eri tavoin hyvää matkaa. Moni on toivottanut matkallemme siunausta - Benedictus - sanahan tarkoittaa hyvän puhumista.
Tämän päivän saarnatekstissä 4. Moos. 6:24 Herra sanoi Moosekselle: - Sano Aaronille ja hänen pojilleen: - Kun siunaatte Israelin, lausukaa sille näin: - Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua, Herra kirkastakoon kasvonsa ja olkoon sinulle armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.
Ja Jumala lupaa Moosekselle: - Kun he näin siunaavat Israelin minun nimeeni, minä annan sille siunaukseni.
Siunaajia ovat tavalliset ihmiset: Mooses, Aaron ja Aaronin pojat.
Mekin, Salome ja minä, olemme aivan tavallisia ihmisiä, mutta lähdemme siunaamaan Israelia. Samalla siunaamme Suomea ja kaikkia rakkaitamme täällä.
Tämä on ollut oikea siunauksen päivä. Toivottihan presidentti Niinistökin Suomelle tänään uudenvuodenpuheensa lopuksi Jumalan siunausta.