perjantai 3. maaliskuuta 2017

Selkeästi sanottuna

- Osaatteko Herran siunauksen hepreaksi? kyseli opettaja ryhmältämme.
- Ei osata, sanoimme. - Se on niin vaikea.
Kiirehdin hakemaan siunauksen jääkaapin ovesta, mihin se oli magneetilla kiinnitettynä ja pyysin opettajaa lukemaan sen.

Jevarecha Adonai ve jismerecha. 
Jaer Adonai panav elecha, vichunecha. 
Jissa Adonai panav elecha vijasem lecha shalom.

- Ei me opita, sanoimme murheellisina.
- Opitte te, opettaja rohkaisi. - Opettelette yhden rivin päivässä.

Minua on kiinnostanut aina kaikki yksinkertainen, kuten yksinkertaisella kielellä kirjoittaminen. Varmaan pitkään kestänyt oppikirjatyö alakouluikäisille lapsille muokkasi ajatuksia selkeän kirjoittamisen suuntaan.  
Selkokieli on askel  vielä pidemmälle yksinkertaisuuteen. Tein jopa aikoinaan kirjoittajaopinnoissa tutkimuksen ja pari käsikirjoitusta selkokielellä. Yhden vanhuksille ja toisen vammaisille nuorille.

Selkokielihän tarkoittaa yksinkertaista kieltä, jossa vältetään vaikeita ilmaisuja ja käytetään lyhyitä, ymmärrettäviä sanoja ja lauseita. Kun kirjoittaa selkokielisiä tekstejä joutuu koko ajan miettimään, miten saisi asiansa ilmaistua mahdollisimman hyvin ja yksinkertaisesti.

Ilahduinkin kovasti, kun Jyväskylän seurakunnan Henki&elämä-lehdessä oli artikkeli siitä, miten selkokielen rinnalle ovat nousemassa selkokuvat.
Selkokuvat ovat myös selkeitä ja yksinkertaisia. Kuvissa on voimakas tunneviesti, ja kuva voi jo etukäteen antaa asiasta informaatiota. Kuviin liitetty lyhyt teksti vahvistaa kuvan sisältöä ja täydentää kokonaisuuden. 

Selkokeskuksen mukaan selkokielen tarve on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Tarve voi johtua monista syistä. Taustalla voi olla kehitysvamma, lukivaikeus tai ADHD. Kielitaidon heikentyminen voi johtua muistisairaudesta tai afasiasta. Maahanmuuttajien kasvava joukko hyötyy myös yksinkertaisesta kielestä ja kuvista. 

Aiemmin kirkossa on käytetty kansainvälisistä kuvapankeista otettuja kuvia, mutta niissä oli omat ongelmansa. Saattoi käydä jopa niin, että kun syötti amerikkalaiseen hakupankkiin hakusanaksi usko, niin näytölle ilmestyi pää ja ajatuskupla, jossa oli joulupukki. Nyt kuvat on suunniteltu suomalaiseen kulttuuriin sopiviksi.

Messun lisäksi Isä meidän-rukous, Herran siunaus ja Uskontunnustus ovat saaneet kuvat tuekseen. Samoin kirkkovuoden keskeiset juhlapyhät ja kirkolliset toimitukset ovat nyt saaneet selkokuvallisen muodon.

P.S. Jumalammehan kuulee meidän pyyntömme kaikilla kielillä ja kaikilla tavoin - jopa pelkkinä huokauksinakin.


Alla olevan Herran siunauksen kuvat on piirtänyt graafikko Teemu Junkkaala.

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua.


Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen.



Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.




Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti