Kun en vielä ollut isoäiti, ajattelin, että minusta tulee tosi kiva mummi: leikin, laulan, askartelen, vien retkille ja muistan kaikki syntymä- nimi ja toisenkin nimen päivät.
Kun lapsenlapsia sitten kymmenessä vuodessa syntyi seitsemän ja loppupää varsin tiheässä tahdissa - tällä hetkellä 5, 4, 3 ja 2-vuotiaita - niin täytyy tunnustaa, että ihannemummin rooli on karissut. Välillä hulinasta on vetäydyttävä päikkäreille, vaikka ympärillä hipsuttavaa pikkuväkeä ei väsytä ollenkaan. Minuakin kiskotaan kaksin käsin sängystä pystyyn: - Mummi, herää, älä nuku! Miksi mummeja aina väsyttää?
Kun tein srk:n
Olopäivään juttua isovanhemmuudesta, kahlasin pari muovikassillista aihetta käsitteleviä kirjoja läpi. Mielenkiintoisimman artikkelin löysin netistä, jossa psykoterapeutti
Jaana Pajunen oli kyselytutkimuksellaan selvittänyt aihetta
Ovatko mummot muuttuneet?
Tutkimuksen mukaan nykymummot eivät enää istu vain keinutuolissa kutomassa sukkaa lapsenlapselle.
Kerron nyt lyhyesti erilaisista isovanhemmista, vaikka olenkin piirtänyt ne mummojen hahmoon.
Paitsiossa oleva isovanhempi ikävöi
Oman lapsen perheen avioero saattaa vaikeuttaa tai suorastaan katkaista suhteet lapsenlapsiin.
Huoltajuuden saanut vanhempi voi kieltää kokonaan isovanhempien tapaamiset.
Samoin isovanhempien oma ero voi etäännyttää heitä lapsenlapsista.
Vanhemmat voivat myös kieltää tapaamiset, jos he haluavat keskittyä vain omaan perheeseensä.
Joku on saattanut sanoa: "Meillä on oma elämä, etkä sinä kuulu siihen!"
Näiden paitsioon joutuneitten isovanhempien elämäntarinat ovat sydäntä särkevää kuunneltavaa.
2.
Virtuaali-isovanhempi leikkii netissä
Monet vanhemmat muuttavat lapsineen työn takia ulkomaille.
Isovanhemmillakin voi olla monta kotia. Kun talvi lähestyy, isovanhemmat häipyvät lämpimiin maihin. Nettiyhteys ei kuitenkaan korvaa syliä. Päinvastoin Ft- tai Skype-puhelun seurauksena voi olla iso itku: - Mummi ja ukki, tulkaa heti sieltä pois!
3. Pissismummo ja prätkäukki vauhdissa
Suuret ikäluokat ovat saaneet vaikutteita rock- ja nuorisokulttuurista. He kieltäytyvät vanhenemasta. Isovanhemmuus muistuttaa heitä ikävästi iästä ja elämän rajallisuudesta.
Mummi ja ukki alkavat elää kuin viimeistä päivää. Mummi pukeutuu lantiofarkkuihin ja kireisiin toppeihin ja hankkii prätkän.
Nuoret perheet odottavat mummia joskus lastenvahdiksi, mutta tämä viilettää prätkällään uuden parisuhteensa kanssa.
4.
Kiitäjä-isovanhemmat ottavat takaisin
Kiitäjä-isovanhemmat nauttivat elämästään. Nyt työlle voi antaa aikaa, kun ei ole enää lapsenhoitohuolia. Ylitöihinkin voi jäädä rauhassa.
Monet harrastukset vievät mennessään. Opistot ovat täynnä kiinnostavia kursseja: on joogaa, zumbaa ja monenlaisia kieliä. Kiitäjä-isovanhempien lomat kuluvat matkustellessa.
Lasten perheet saavat selvitä vanhemmuudessaan, miten parhaaksi taitavat.
Kiitäjä-isovanhemmille on vasta maailma avautunut.
5. Isovanhemmaksi haikaileva murehtii
Joka neljäs nainen ja kaksi viidesosaa 35-vuotiaista miehistä on lapsettomia.
Yhdeksällä prosentilla lapsettomuus on tietoinen valinta. Kun nuori nainen valitsee lapsettomuuden, hän tulee valinneeksi samalla myös lapsenlapsettomuuden.
Sosiaalinen isovanhemmuus voi tosin korvata tunnetasolla biologista isovanhemmuutta.
6.
Meduusa-isovanhemmat järjestävät kaiken
Isovanhemmat saattavat ajatella, että kun he tukevat lapsiaan rahallisesti, heillä on oikeus puuttua nuorenparin elämään. He tarraavat kiinni kuin meduusa. He saattavat toimia myös epäoikeudenmukaisesti niin, että jonkin lapsen perhe on suositumpi. Sisarukset joutuvat silloin kilpailemaan ja sukulaisuussuhteet kiristyä ja jopa katketa.
Perinteiden siirtäminen voi olla myös vallan käyttämistä, niin ettei nuori perhe pääse luomaan omia juhlatraditioitaan. Isovanhempien on vaikea hyväksyä, että tavat muuttuvat.
7. Alkkis-isovanhempien määrä lisääntyy
Nykyiset isovanhemmat ovat tottuneet käyttämään alkoholia 60-70-luvuilla. Naisten juominen on kuusikertaistunut 40 vuoden aikana.
Isovanhemmat saattavat käyttää myös samalla keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, joiden yhteisvaikutus on arvaamaton alkoholin kanssa.
Jos nuoret vanhemmat rajoittavat kanssakäymistä alkkis-isovanhemman kanssa, se voi vaikuttaa parhaimmillaan juomisen rajoittamiseen.
8.
Uusiovanhemmat käyvät kisaa
Lapsella voi nykyisin olla kahdeksan isovanhempaa. Mummopuoli voi olla parikymppinen, ja vanhin isovanhempi jo 80. Suuri isovanhempien määrä voi olla lasta tukeva ja kannustava, mutta se voi merkitä myös kateutta ja kilpailua siitä, kuka on paras isovanhempi. Joskus tulee ongelmia myös liiasta hemmottelusta. Juhlapyhinä ajan jakaminen eri isovanhempien kesken voi olla myös hieman ongelmallista.
9.
Pullismummi ja tarinoiva, veistelevä ukki
Perinteinen pullantuoksuinen mummi on tutkimuksen mukaan kadonnut. Samoin lastenlasten kanssa askarteleva ukki ei ole kerrostalohuoneistoissa tavallinen näky. Televisio ja DVD:t vievät myös tarinoinnilta ajan.
Liitän kuitenkin unelmien pullismummon listan loppuun, vaikka se ei edes enää näkynyt listoilla, kuten ei satuileva ukkikaan.
Näitä isovanhempityyppejä katsellessa voi leikkimielisesti
kysellä itseltään, mihin isovanhempi ryhmään itse tuntee kuuluvansa - tai kuuluisi - jos saisi tällaisen omasta itsestään riippumattoman ansiottoman arvonnousun.
Ja jos itsellä isovanhemmuus ei ole vielä ollenkaan ajankohtainen, voi oman lähipiirin mummeja ja ukkeja ymmärtää hieman paremmin tämän luettelon avaaman näkökulman ansioista.
Blogin piirrokset kirjoittajan