Tunnistat varmaan kolmivuotiaamme päiväkodissa piirtämästä kuvasta helposti kaikki elementit, jotka ovat kuvan yläosassa. Sain tältä taiteilijalta itseltään kuulla, että violetit möykyt kuvan alalaidassa ovat kiviä, mustan tienkin tunnistin tieksi, mutta sitten loppui äly. Mitä mahtoivat olla nuo väliin pyöräytetyt pallurat. Tyttöä nauratti, kun mummi ei oivaltanut. Ei sittenkään, vaikka niitä oli seitsemän. "No seitsemän veljestä tietenkin", hän toitotti tomerana.
Niin, olisihan minun se pitänyt tajuta. Olin juuri kadulla ihaillut kuinka komeasti liput eilen Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuudenpäivän kunniaksi kirpeässä pohjoistuulessa lepattivat.
Veljen koulussa oli ollut juhla ja oikein runoja ja pieni näytelmäkin oli jaksettu harjoitella. Ihan niin kuin silloin muinoin, ajattelin. Pikkusiskokin oli kutsuttu tähän kansalliskirjailijamme juhlaan mukaan ja nyt ymmärsin senkin miksi tässä kuvassa on niin monta kiveä. Aleksis Kiven juhlat nääs!
Lopuksi jäin minä itse vuorostani miettimään sitä, että miksiköhän Aleksis Kivi otti tähän luomaansa kirjalliseen 'perheeseen' näitä veljeksiä juuri seitsemän - miksei vaikka viisi. Kirjan nimenäkin 'Viisi veljestä' olisi kuulostanut runollisemmalta kuin tämä Seitsemän veljestä.
Luku seitsemän on pyhä luku, täydellisyyden luku, joka kulkee punaisena lankana läpi koko Raamatun.. Jumala loi maailmamme kuudessa päivässä - ja seitsemäntenä Hän lepäsi. Isä meidän rukouksessa on seitsemän teemaa, ristillä Jeesus lausui seitsemän virkettä, Pyhän Hengen lahjojakin on seitsemän. Seitsemän kaivoa, seitsemän tyhmää ja seitsemän viisasta neitsyttä jne.
Myös Jumalan asettamassa kaaressa taivaalla on seitsemän väriä. Kun Jumalan tunnusluku on kolme ja maailman neljä, tulee niistä yhteen laskettuna myös seitsemän. Sen laskutoimituksen myötä ymmärrämme, että Jumala on sitoutunut meihin ja tähän luomaansa maailmaan.Se on turvallista tietää. Hepreaksi tämä suuri tieto sisältyy sanaan:
IMANUEL - siis IM ANAHNU EL - 'Kanssa meidän (on) Jumala'.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti