maanantai 23. huhtikuuta 2018

Etsi itseäsi

Käteeni sattui vanha esite jo aikoja sitten olleesta näyttelystä. Taiteilija oli Maria Ruotsalainen ja näyttely oli saanut nimekseen Parempaa kohti.
Näin taiteilija kirjoitti: "On yritettävä pyrkiä parempaan. On yritettävä löytää valoa ja etsittävä aurinkoa ja kauneutta. On uskottava parempaan, on uskottava hyvyyteen. Vaikka valo ja aurinko ovat poissa, on uskottava valoon, on uskottava aurinkoon. On yritettävä etsiä valoa, on yritettävä löytää aurinko... On uskottava, valo ja aurinko löytyvät. Ne ovat jossakin, ne ovat saavutettavissa. On uskottava parempaa."

Marian teksti pysäytti minut, kun se sukelsi paperipinostani. Pyörittelin sitä kädessäni ja mietin kuvan ja tekstin kauneutta, runoutta.
Tekstissä puhuu etsijä, hän kaipaa synkkyyden ja pimeyden keskelle valoa. Hän luottaa, että valo ja aurinko ovat tulossa, että ne ovat jo läsnä.

Olen katsellut taiteilijan maalausta ja lukenut hänen sanojaan,  mutta olen tuntenut itseni alakuloiseksi. Auringon kultaama kuva on kovin tyhjä. Sen keskellä on suorastaan aukko, joka herättää mielessäni odotuksen siitä, että siihen pitäisi ilmestyä jotakin.

1. Moos.1 puhuu alkutyhjyydestä ja valon tulemista maailmaan.

Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan Henki liikkui vetten yllä.
Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli.
Jumala näki, että valo oli hyvä.

Valo on hyvä, mutta se ei yksin riitä. Täyteen elämään tarvitaan Jumalan Henki, joka tekee luotunsa uudeksi ja eläväksi. Vain yhteydessä Luojaan ihmisen sielu voi  olla kontaktissa Mestariinsa.

26.4. suomalaisessa kalenterissa on Teresan, Tessan ja Tertun nimipäivä.
(Paljon onnea nimipäiväsankareille!)

Espanjalainen pyhimys Pyhä Teresa, jota kutsutaan myös Jeesuksen Teresaksi, kirjoittaa ihmisen luomisesta Jumalan yhteyteen.

Etsi itseäsi minusta

Sielu, sinun tulee etsiä itseäsi Minusta
ja Minua sinun tulee etsiä itsestäsi.

Sillä tavalla saattoi rakkaus,
sielu, sinut Minuun tallentaa, 
ei kukaan taitava maalari
osaisi niin hienosti
sellaista kuvaa painaa.

Rakkaudessa sinut luotiin
ihanaksi, kauniiksi ja siten
sisimpääni kuvattuna,
jos kuljet harhaan, rakastettuni,
sielu, sinun tulee etsiä itseäsi Minusta.

Suom. Maria Saari-Cole  


P.S. Huomasin, että olen julkaissut Pyhästä Teresasta blogitekstin 7. 5. 2013  
Ei hapannaamaisia pyhimyksiä.
Vilkaisepa sitä, jos kiinnostaa.

2 kommenttia:

  1. Luettuani tekstisi, mieleeni tuli illalla lukemani erään lähetyssaarnaajan pojan muistelus äitinsä saarnatekstistä Japanissa. Pienen pojan muistiin piirtynyt teksti koski verorahaa, "jossa oli keisarin kuva ja päällekirjoitus. Keisarille tuli antaa se, mikä keisarin oli ja Jumalalle tulee antaa se mikä Jumalan on. Mihin on ikuistettu Jumalan kuva? Vastaus löytyy luomiskertomuksesta". Luin nyt aamulla näin kuuluvan tekstin Raamatustani 1Moos.1:27. "Niin Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän loi hänet, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät". Siis tulkitsen tämän tarkoittavan diakoniaa.
    Luin juuri hiljattain esim. Paavalin neuvoja nuorelle Timoteukselle. "neuvo heitä tekemään hyvää, rikastumaan hyvistä teoista, olemaan anteliaita ja jakamaan omastaan".
    Olemme täällä maailmassa toinen toisiamme varten. Kirjoitan tähän loppuun vielä löytämäni vanhan runon, jonka kirjoittajaa en tiedä. Se kertoo Jumalan rakkaudesta ja me saamme olla tätä rakkautta levittämässä oman elämämme kautta.

    Hyvyyttä ei voi haudata
    satakertaisesti se kokee ylösnousemuksen.
    Rakkautta ei voi tappaa
    tuhatkertaisesti se valloittaa maailman.
    Elämän rohkeutta ei voi sammuttaa.
    Miljoonat kerrat se nostaa katseen Häneen, jonka rakkaus
    Siunaa sinut matkaan
    jokaisena elämäsi päivänä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos monipuolisesta kommentistasi.
    Kiitos myös kauniista runosta!

    VastaaPoista