torstai 20. helmikuuta 2020

Hammasnäkökulma


 

Tuskin olin selvinnyt flunssan kynsistä, kun poskeni ja kaulani alkoivat turvota. Eipä auttanut, kuin hakeutua lääkärille. Lääkäri epäili sylkirauhasta, mutta viisas terv. hoitaja osasi ohjata minut hammaslääkärille. 
Paljastui surkea asia: minulle oli nelisen vuotta sitten rakennettu digitaalisesti Kiinassa upea (ja erittäin kallis!) silta, mutta nyt the Chinese bridge was falling down. Eipä ihme, että leukaperissä oli välillä kuulunut kummallista niksumista ja rutinaa. Nyt viikon kestäneen antibiootti- ja särkylääkekuurin jälkeen odottelen uusia hoitotoimenpiteitä.

Olenpahan ehtinyt miettiä sellaistakin asiaa kuin hammas raamatussa.  
Paavali vertaa 1. Kor. 12 Kristusta ihmisruumiiseen, joka on yksi kokonaisuus, mutta siinä on monta jäsentä, jotka kaikki yhdessä muodostavat yhden ruumiin.
Paavali kuvailee, kuinka jokin ruuminjäsen epäröi, eikä tunne kuuluvansa ruumiiseen, vaikka on siinä tärkeällä Jumalan asettamalla paikalla. Kaiken lisäksi monet sellaiset ruumiinjäsenet, jotka ovat mielestämme muita heikompia tai arvottomampia, ovatkin aivan välttämättömiä.

Paavali tiivistää sanomansa näin: - Te olette  Kristuksen ruumis, ja jokainen teistä on tämän ruumiin jäsen.
Tämän mukaan jotkut seurakunnan jäsenet ovat apostoleita, profeettoja tai opettajia. Toisilla taas on parantamisen lahja, kyky toimia johtajana tai tehdä ihmeitä, puhua kielillä.

Jos nyt ajatellaan Kristus-ruumista, sen käsiä, jalkoja ja puhuvaa suuta, niin mikä voisi olla hampaan tehtävä seurakunnassa? 

Hampaan tehtävähän on pureskella saatu ravinto huolellisesti. Mitä huolellisemmin hammas työskentelee, sitä paremmin ihmisen suuansulatus toimii. Suositellaan, että jokaista suupalaa pitäisi pureskella 20-30 kertaa.

Jumalan sana on meille leipää, sen lukemiseen ja tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa. Sitä ei kannata hotkia  suurina klöntteinä, vaan pysähtyä kuin ainakin herkkuruuan äärelle. On hyvä ottaa se rauhallisesti eteensä kuin lautaselle, katsella sitä, ihastella sitä, haistella sitä ja maistella sitä sana kerrallaan. Viipyä sen tunnelmassa. Kun "hengellinen hampaamme" pureskelee sitten huolellisesti ruokaa, niin se voi imeytyä paljon tehokkaammin. Hyödymme syömästämme "sanan ruuasta" uudella tavalla. 
Siitä saatu energia saa meidät aivan nuortumaan ja kukoistamaan! 
Hampaan tehtävä Kristuksen ruumiissa on varmaan pureskella Jumalan sanaa ensin itselle ja välittää sen jälkeen toisille niitä salaisuuksia ja rikkauksia, mitä sanasta löytyy. 
Voimme olla hampaan tehtävässä lähipiirissämme tarpeellisia arjen apostoleita.

Virsi 952



I: Sanasi on meille leipää,
sanasi on elävää.
II: Sanasi on meille leipää,
sanasi on elävää.
I: Sanallasi meitä ohjaa,
lohduta ja kotiisi vie.
II: Sanallasi meitä ohjaa,
lohduta ja kotiisi vie.
2.
I: Sanastasi viljaa kasvaa,
lainehtii jo peltomaa.
II: Sanastasi viljaa kasvaa,
lainehtii jo peltomaa.
I: Sanassasi meidät kohtaa,
armahda ja valaise tie.
II: Sanassasi meidät kohtaa,
armahda ja valaise tie.

Sanat ja sävel Pekka Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti