torstai 13. toukokuuta 2021

Perustus

 




Olemme viime päivinä tehneet perustusta pikku mökille. On ollut hyvin mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea pienikin rakennus tarvitsee nykyisin, kun se pitää tehdä asianmukaisten säädösten mukaisesti. Vanha talomme on rakennettu läheisestä kalliosta louhitulle kivijalalle, ja siinä se on nyt seisonut kohta 200 vuotta. Tämän mökin alla risteilee vesijohtoja ja sähköjohtoja, on hulevesisysteemi, kuparilanka talon maadoitukseen, routasuojaus eristämiseen vuodenaikojen vaihtelussa. Ja mitä vielä - tulikohan kaikki edes lueteltua!

Seuratessani mökin perustusten valmistumista ovat mielessäni pyörineet 1. Kor. 3. perustuksesta puhuvat sanat.

Muuta perustusta ei kukaan voi laskea sen lisäksi, mikä on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. 

Näin helatorstain aikaan muistelemme Jeesuksen nousemista taivaaseen Isän luo. Hänen etäännyttyään oppilaista paikalle ilmestyi kaksi valkopukuista miestä, jotka sanoivat kokoontuneille ihmisille: - Tämä Jeesus, joka otettiin luotanne taivaaseen, tulee takaisin samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän.

Ajatus Jeesuksen takaisintulosta saattaa tuntua vieraalta ajatukselta. Ensimmäisten sukupolvien kristityt elivät jatkuvassa odotuksen ilossa. Nyt kun hänen paluunsa on inhimillisestä näkökulmasta ruvennut tuntumaan pitkältä, monet ovat hyljänneet koko paluuajatuksen.  Kuitenkin uskontunnustuksessa, jonka yhdessä lausumme sunnuntaisin kirkossa, tunnustamme Jeesuksen paluun. 

Astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella,  ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.

Ajattelen, että uskontunnustus on samankaltainen kuin talon perusta. Siinä on on tiivistetysti kaikki oleellinen kristinuskosta. Tunnustuksen alku, ensimmäinen uskonkappale, kertoo Jumalasta maan ja taivaan Luojana. Keskimmäinen osa, toinen uskonkappale, kertoo Jeesuksen elämäkerran syntymästä taivaaseenastumiseen ja antaa lupauksen paluusta. Loppuosassa, kolmannessa uskonkappaleessa, puhutaan Jumalan kolmannesta peroonasta, Pyhästä Hengestä sekä seurakunnasta, pyhien yhteydestä. 

Tähän uskomme perustukseen on hyvä välillä palata ja pohdiskella sen sisältöä, mitä siinä oikein sanotaan, ja mitä se itse kullekin merkitsee. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti