keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Väriä elämään



Olen melko passiivinen Facebookin käyttäjä, en paljoa sitä päivitä,  mutta käyn välillä siellä kurkistelemassa kavereitteni kuulumisia. Tänään minut pysäytti ylläoleva kuva teksteineen:
Älä paukuta ovea, jonka Jumala on sinulta sulkenut. Sen oven takana ei ole mitään sinua varten.

Kun lenkkeilen täällä maalla koirani kanssa, näen monia taloja, jotka ovat jääneet tyhjilleen, kun omistajat ovat kuolleet tai muuttaneet pois. Sellaisen talon näkeminen tuntuu kovin surulliselta. Jotain on jäänyt peruuttamattomasti taakse, innostuneen rakentamisen vuodet, työteliäs, kuohuva , tapahtumia täynnä oleva elämä, lasten iloinen juoksu pihamaalla, rappujen nouseminen ja kynnyksen ylitys miljoonia kertoja.

Moni asia on itseltäkin jäänyt taakse, niihin ei enää voi palata, vaikka välillä haluaisikin. 
Katselin pikkuserkkuni kanssa vanhoja valokuvia ja rupesin toivomaan. - Kunpa saisi elää edes yhden päivän vielä 60-luvulta, kun äiti, isä ja täti eläisivät!  Saisi nähdä kotikylän toimivana ja kaikki sen ajan ihmiset. Itsekin olisin kekseliäs ja keveä. 

Ei kannata kuitenkaan heittää "kirvestä kaivoon" ja  vetäytyä sivuun. Vielä on paljon sellaista, missä voi olla mukana.
Jumalakin lupaa olla mukana elämässämme ja sen erilaisissa projekteissa. Hän sanoo Jes. 46:4
Teidän vanhuutenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan.  Niin minä olen tehnyt, ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan.

Monet Raamatun henkilöt aloittivat työnsä vanhempina. Mooses sai näyn kansansa vapauttamisesta 40-vuotiaana, mutta joutui paimentamaan lampaita vielä 40 vuotta. Siellä erämaan hiljaisuudessa häntä kasvatettiin, muokattiin ja valmisteltiin. Vasta 80-vuotiaana Jumala ilmestyi hänelle, ja Mooses lähetettiin suorittamaan elämäntehtäväänsä: pyytämään faaraota päästämän israelilaiset palvelemaan Jumalaansa. 
Kaleb oli oikea uskonsankari, hän oli seurannut Jumalaa uskollisesti 45 vuotta. Hän tiesi, missä hänen apunsa ja voimansa on.
 Hän sanoi: - Jumalan avulla me käymme Luvattuun maahan 

Jos pidät itseäsi vanhana, älä kuitenkaan jää paikoillesi lepäämään. Heitä kaikki raihnaisuus, tekosyyt ja itsesääli, sillä parhaat vuotesi ovat vielä edessäpäin. Jumala haluaa käyttää myös vanhempia henkilöitä. Hänellä on varattuna jokaiselle vielä paljon. 
Vaikka ikääntyneempi ei tuntisikaan itseään kelvolliseksi ”uskon sankariksi”, hänen olosuhteensa voivat olla hankalat, sairaudetkin voivat kiusata, aina on mahdollista asettua rukouskammioon ja toimia sieltä käsin. 
Jos pidät itseäsi heikkona, vanhana tai raihnaisena, älä jää paikoillesi lepäämään. Vedä  kengät jalkoihisi ja katso ympärillesi, missä sinua tarvitaan.
Jumala etsii miehiä ja naisia, jotka näkevät uusia näkyjä. 
Siunaus voi virrata myös isovanhempien kautta runsaana eteenpäin. 

Oikeamielisten tie on kuin aamun kajo, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka. Snl. 4: 18

Luota siihen, että sinulla on kokemusta ja viisautta. Raamatusta kannattaa etsiä jakeita, joissa puhutaan rohkaisevasti varttuneemmista ihmisistä, esim.
  
Puhukoot nuo vanhat, puhukoot viisauden sanoja ne, joilla on takanaan paljon vuosia. Job 32:7 


 Joudumme taistelemaan oman riittämättömyytemme kanssa koko ikämme kuten Paavali. Emme tiedä, mikä Paavalin elämän "pistin" oli. Tiedämme vain sen, että kun olemme heikkoja, niin Jumala tulee vahvaksi. 
Paavali sai omaan kipuiluunsa vastauksen: - Minun armossani on sinulle kylliksi, sillä voimani tulee esiin heikkoudessa.


Kerron tästä yhden esimerkin. Muistan kuinka sain  viime syksynä eräänä lauantaiaamuna Salomelta aamukuudelta  tekstiviestin:
REKKA PERILLÄ ROMANIASSA. VIISI SEURAAVAA LOOTAA PAKATTU.

Operaatio Possible joka oli alkanut elää ystäväni päässä puolta vuotta aiemmin, oli päässyt välitavoitteeseensa. Suuri rekka oli perillä Romaniassa. Sen lasti odotti paikallisia käsipareja, jotka olivat valmiina kokoamaan Suomesta lähetetyistä käytetyistä, mutta hyväkuntoisista vauvanvaatteista äitiyspakkauksia. Niitä tehtiin köyhistä köyhimmille äideille mm. 13-vuotiaille raiskatuille romanitytöille, jotka eivät omista yhtään mitään.
Ja koko tuon rekkalastin takana oli yksi pikkuinen 74-vuotias mummi, joka oli kotipaikkakunnallaan järjestänyt vauvanvaatekeräyksen, josta sitten ihmiset olivat innostuneet.
Hänen sydäntään oli nuorten äitien pohjaton köyhyys koskettanut! Hänen isoäidin rakkautensa oli ylettynyt oman maan ulkopuolelle turvaamaan vaikeissa oloissa elämansä aloittavien pienokaisten elinmahdollisuuksia.


Salomen muistojuhlassa tapasin Marian, joka oli innostunut ompelemaan teinitytöille Afrikkaan terveyssiteitä. Nuoret tytöt eivät voineet käydä koulua niinä päivinä, kun heillä oli kuukautiset. Nyt Maria valmisti vanhoista värikkäistä pussilakanoista ja pyyhkeistä siteitä afrikkalaisten tyttöjen käyttöön. (Katso viereinen kuva. Aika söpöjä!)




Eräs vanha rovasti kertoi, kuinka hän oli suorittanut taksikortin ja ajoi taksia tavatakseen ihmisiä, kuunnellekseen heitä ja keskustellakseen heidän kanssaan.

Ja kaikilla meillä on omat ihmiset odottamassa omine odotuksineen! Jos sinulla on yksikin ystävä, sinulla on elämäntehtävä.

Haluan rohkaista sinua miettimään omia kiinnostuksen kohteitasi. Onko elämässäsi jotain, jonka tekeminen on sinua  kiinnostanut, mutta on jäänyt kuitenkin tekemättä? Ehkä se on sellaista, jolla voisit itsesi lisäksi ilahduttaa läheisiäsi tai tuoda kunniaa Isällemme, joka on antanut meihin kaiken tekemisen ja luovuuden lahjan. Hän on lahjoittanut myös rohkeasta kokeilemisesta syntyvän ilon!
Isämme rakastaa sitä, että hänen antamansa lahjat laitetaan arkailematta käyttöön.
Ei anneta minkään estää, vaan mennään täysillä eteenpäin! Ikä ei ole este - ehkä vain hidaste.
Paavali kirjoittaa 2. Tim. 1:7 "Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen."

Hän on tullut, että meillä olisi elämä ja yltäkylläisyys.
Löytäisimme väriä harmaaseen arkeen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti