torstai 9. elokuuta 2018

Koulutielle

 Olin sunnuntaina nuorimman lapsenlapseni 7-v synttäreillä. Vaikka koulun aloittajia on riittänyt perheestämme usealle  syksylle, niin suvun kuopuksen kouluunlähtö sykähdyttää nyt mummia erityisesti.

Viime sunnuntain HS:ssa haastateltiin kolmea koulunsa aloittavaa lasta, Avaa, Sisua ja Pauliinaa, sekä paria tutkijaa, jotka toivat näkökulmansa siihen, millaisessa maailmassa 7-vuotiaat nyt elävät, ja minkälainen tulevaisuus on heitä odottamassa.

Lasten ikäluokasta n. 65 % lapsista lähtee aamuisin kodeista, joissa on kaksi aikuista.

Hieman vähemmän kuin 80 % ikäluokasta kuuluu kirkkoon tai muihin kristillisiin yhteisöihin. 20 % lapsista on uskonnottomia. Islaminuskoisten osuus ikäluokasta on reilun puolen prosentin luokkaa.


- Tulevaisuus on sitä, mitä tapahtuu, kun on aikuinen, Pauliina sanoo.

Millaisia ovat 7-vuotiaitten haaveet? Millaisina aikuisina he itsensä näkevät.
Haastatellut Ava ja Sisu haaveilevat laulajan urasta ja kuuluisuudesta. Kumpikin haluaa talon ja yhden tai useamman koiran. Pauliinan ammattitoive on erilainen: hän haluaa olla aikuisena rohkea metsätyttö, joka auttaa luontoa ja eläimiä.

Tulevaisuudentutkija Laura Pouru sanoo, että maailma tulee muuttumaan paljon, ja ihmiset tulevat tarvitsemaan ongelmanratkaisutaitoja.

Perinteisten ammattien tilalle nousee teknologia, virtuaalimaailmassa työskentely, bioteknologia, jossa valmistetaan mm. synteettisiä olioita ruuaksi.

Kuolema, sodat ja ilmastonmuutos huolestuttavat jo koulutulokkaita.
- Pelkään, että tulee sota. Olen kuullut, että Suomella on ollut riitoja jonkun maan kanssa, Sisu sanoo.

Kun katson aapiseni kuvaa vuodelta 1955, kuvan maailma on kovin erilainen kuin nykyään.

Sota ei ole vielä kovin kaukana takana, mutta kuvat ovat idyllisiä.

Niissä asutaan maalla punaisessa mökissä, polkuja kipaistaan paljain jaloin. Äiti ja tyttö ovat menossa pyykille järven rantaan. Äiti kantaa pyykkisäkkiä selässään, kädessään hänellä on puinen ämpäri.

Tuollainen näky taisi olla tuttu 1950-luvun lapsille. Muistan oman äitini  hämmentämässä höyryävää pyykkipataa järvenrannassa.





Kun tämän päivän koulua aloittavat lapset astuvat työelämään, eletään vuotta 2030.
Kaikki meistä eivät pääse heidän mukanaan sinne asti, mutta voimme siunata lasten ja nuorten askeleita koulutiellä.


Kulje sinä, Jeesus, kaikkien koululaisten kanssa askele kerrallaan. 

Siunaa heidän elämäänsä joka päivä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti