tiistai 18. joulukuuta 2018

Joululaulujen voima

Kuva pienten lasten joululaulutilaisuudesta Leipien ja kalojen kirkosta
Olin kutsuvieraana entisen kouluni joulujuhlassa. Se on suuri yhtenäiskoulu, jonka oppilasmäärä on tällä hetkellä noin   1 000 oppilasta, mutta parhaillaan koulua laajennetaan 1 600 oppilaan työpaikaksi.

Seurasin joulujuhlaohjelmaa ystävättäreni kanssa auditorion etupenkiltä ihmeissäni. Ohjelmassa oli ehkä kuusi tonttu- ja poroleikkiä nykytanssin nykivään tyyliin sekä rehtorin puhe siitä, kuinka hän oli puoli vuotta etsinyt joulupukkia, mutta ei ollut löytänyt. Hänen puheensa huipentui kehotukseen, että vaikka pukkia ei ehkä löydykään, niin yrittäkää te, oppilaat, löytää joulun tunnelma. Hän muistutti lapsia, että tehän tiedätte, että joulun tärkein tarkoitus on olla perheen kanssa yhdessä.

Jahas, vai niin, mietti tämä eläkeläisope penkissään.

Kun juhla oli ohi, niin koulun musiikinopettaja tuli istumaan viereemme ja sanoi:
- Tämmöistä tämä on nyt.
- Ei ollut seimenlasta, ystäväni sanoi.
- Niin, eikä laulettu Enkeli taivaan, jatkoin.

Juhlaa seuratessani iloitsin yhdestä uskonnollisesta laulusta, joka oli ylittänyt ohjelmiston tiukan seulan. Neljä 9-luokkalaista tyttöä lauloi Pekka Simojoen säveltämän ja sanoittaman laulun Tulkoon joulu.
Tuntui hyvältä kuulla nuorten sointuvien äänien laulavan sen kertosäettä:
  
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen. 
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Laulu on hieno mahdollisuus kertoa joulunsanomasta - muustakin kuin epätoivoisesta pukinetsinnästä ja perheen kanssa yhdessäolosta.
Monen kuulijan on helpompi ottaa vastaan sanoma Jeesuksen, Jumalan Pojan, syntymisestä ihmiseksi, laulujen välityksellä, kuin kuuntelemalla puheita.
Laulujen suosiosta kertovat täpötäydet kirkkokonsertit. Eräs lapsenlapsistani laulaa Vox Aurea- lasten- ja nuorten kuorossa. Kuorolla oli ennen joulua kaksi lähes loppuunmyytyä konserttia Taulumäen isossa kirkossa. Jälkimmäisessä olivat kaikki parvetkin täynnä, kirkkoon oli saapunut 700 joululaulujen kuuntelijaa.

Lasimaalaus Vivamon Särkyneen sydämen kirkosta
Jo ensimmäisenä jouluna laulu oli tärkeä väline joulun sanoman välittämisessä. Silloin enkelien laulu kaikui pimeässä yössä. Kiitollisuus Jumalan hyvyydestä kuului laulun säkeistä: 

- Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maan päällä rauha ihmisten kesken,
 joita kohtaan hänellä on hyvä tahto.

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti