perjantai 19. huhtikuuta 2019

Risti riitaa


Kuluneella kärsimysviikolla Notre Damen katedraalin tulipalo ja tuho on pysäyttänyt erityisesti ranskalaiset, mutta myös muun maailman surun ja menetyksen äärelle.
Tuolla 850 vuoden ikäisellä katedraalilla on huikea perspektiivi Euroopan hengelliseen ja kulttuuri- ja taidehistoriaan.
Kuvat liekkien loimottamasta luhistuvasta tornista ja kadulle polvistuvista, rukoilevista katolista vetää sanattomaksi. Mitä tämä kaikki oikein on? Joku on jopa näkevinään Herramme hahmon lehtikuvassa tulen keskellä. Mielikuvitus saa näkemään, kuvittelemaan ja ihmettelemään.

Tämän aamun lehti kertoi, että Notre Damen palon alukusyyksi poliisitutkinnassa on paljastunut oikosulku. Koska vanhan katedraalin sammutuslaitteet eivät ole olleet ajan tasalla, niin raivokas tuli on temmannut vallan.
Virallinen media kertoo näin. Sitten on kuitenkin n.s. valemedia, joka jakaa omaa puistattavaa tietoaan, joka ei pääse julkiseen levitykseen. Valemediat liittivät Notre Damen palon heti Ranskaa koko kevään riivanneeseen "vandalismiin", josta valtamediat eivät hiiskahdakaan. Pääongelma ei ole se, että meillä on valemedia, joka yrittää johtaa ihmisiä harhaan. Pahinta on se, että koska asioista ei kerrota tarpeeksi avoimesti, varmistamattomille tiedoille ja niistä nouseville arvailuille jää liiaksi tilaa.

Nämä esiinnousseet asiat ovat kuitenkin kovin pysähdyttäviä.

Ranskassa tehdään päivittäin useita hyökkäyksiä kirkkoihin liittyviä pyhiä asioita kohtaan. Osansa saavat ristit, ikonit, kuvapatsaat ja kastemaljat. Hyökkäyksiä on raportoitu vuoden aikana 1063, ja se  tarkoittaa 17 % nousua edelliseen vuoteen.
Kopioin tähän Gavriel Eskelisen päivityksestä löytämäni tietoja helmi- maaliskuulta.

Äskeisten hyökkäysten joukossa Ranskassa
helmikuun ja maaliskuun aikana ovat seuraavat esimerkit: 
  • Hyökkääjät
    tunkeutuivat Notre-Dame des Infants kirkkoon Nimesissä, tuhoten sitä, ja
    ihmisulostuksella oli piirretty seinään risti. Pyhitetty risti löydettiin
    kirkon ulkopuolelta roskatunkiosta.
  • St.
    Nicolas-kirkkoa Houillesissä tuhottiin kolmessa eri tapauksessa Helmikuun
    aikana; 19.-tuvun Neitsyt Marian patsas, jota pidetään korvaamattomana, oli
    täysin murskattu, ja riippuva risti oli heitetty lattialle, kertoi
    pastori.  
  • Vandaalit
    häpäisivät ja tuhosivat ristejä ja kuvapatsaita St.-Alain katedraalissa
    Lavaurissa; Kristusta esittävän kuvapatsaan kädet oli väännetty irvokkaaseen
    asentoon, ja alttarivaate oli poltettu.
  • Tuhopolttajat
    polttivat St.Sulpice kirkon Pariisissa pian sunnuntaimessun jälkeen
    sunnuntaina, 17.maaliskuuta. 

Ja Keskisuomalaisen toimittaja, joka lähti selvittämään epävirallisen median uutisia vuoden aikana poltetuista kahdeksasta Ranskan kirkosta, löysi niitä kuitenkin neljä.


 Hiljainen sota on siis käynnissä.  Pitkäperjantain risti luo tänäänkin ristiriitaa. Pahimmillaan se erottaa ihmiset toisistaan, saa ne asettumaan vastakkain - sotaan.

Ristin mies haluaa olla rauhan mies.
- Rauhani minä jätän teille, hän sanoi lähtiessään Isänsä luo.

Mikä olisi se uskontojen välinen dialogi, joka olisi avointa, ja jonka seurauksena kristittyjen ei tarvitsisi luovuttaa omastaan? Mistä löytyisi toisinajattelevia pelottomasti lähestyvä kunnioitus?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti