maanantai 28. lokakuuta 2019

Tie Jerusalemiin

Maaherra Pontius Pilatuksen ja kuningas Herodeksen kohtaaminen taiteilija F. A. Fuchin etsauksen mukaan
Tervehdys Israelista!

Juuri ennen tämänkertaista lähtöämme Israeliin YLE:llä oli uutinen Israelissa tehdyistä kaivauksista, joissa oli löydetty Pontius Pilatuksen aikaisia kolikoita vuosilta 17 - 41.
Pontius Pilatuksen nimihän on jäänyt historiaan henkilönä, joka edusti Rooman miehittäjävaltaa ja tuomitsi Jeesuksen kuolemaan. Hänestä ei ole aiemmin löytynyt kovinkaan monia historiallisia esineitä: hänen  nimeään kantava kuparikolikko, sormus ja kivilaatta.

Kolikot ovat löytyneet muinaisen kivillä katetun tien alta, joka on ollut hautautuneena roomalaisten v. 70 tekemän tuhon jälkeen.
Kahdeksan metriä leveä tie johtaa temppelivuorelle, jolla tällä hetkellä sijaitsevat Al-Aqsa-moskeija ja Kalliomoskeija, jotka on rakennettu 700-luvulla, alueella, jota muslimit pitävät yhtenä pyhimpinä paikkanaan. Aiemmin alueella sijaitsi juutalaisten temppeli, joka tuhoutui Jerusalemin hävityksessä niin, ettei temppelistä jäänyt jäljelle kuin osa länsimuuria, jonne juutalaiset ovat kokoontuneet rukoilemaan.

Temppelivuori on maailman historiallisimpia paikkoja, se kätkee kerrostumia kanaanilaisten, kreikkalaisten, persialaisten, bysanttilaisten, ristiretkeläisten ja ottomaanien ajoilta.

Juutalaiseen uskontoon kuuluu kehoitus saapua juhlimaan Jerusalemin temppeliin kolme kertaa vuodessa. Nämä juhlat olivat pääsiäinen, lehtimajajuhla ja sadonkorjuujuhla.

Temppelivuorelle johtava tie on saanut nimekseen Pyhiinvaeltajientie, sen pituus on 600 metriä ja se on katettu suurilla kivilaatoilla -  tien kattamiseen on kulunut 10 000 tonnia kiveä.

Tie johtaa puhdistautumispaikalta, Siiloan lammikolta, Jerusalemin temppelialueelle.

Israelilaisten tutkijoiden mukaan tien löytyminen kuusi vuotta kestäneiden kaivausten aikana kertoo Israelin oikeudesta temppelialueeseen ja jakamattomaan Jerusalemiin.
Palestiinalaiset, joiden asuma-alueen alta tie on löytynyt, sanovat puolestaan, ettei tien löytyminen todista mitään, koska sen todellista käyttötarkoitusta ei voida todistaa.

Palestiinalaiset sanovat myös, ettei kaivauksien tekotapaa voi hyväksyä, koska tie on kaivettu esiin vaaka- mutta ei pystysuunnassa. Vaakasuunta on ollut kuitenkin ainoa mahdollisuus toimia palestiinalaisalueen alla.
Palestiinalaiset eivät itse ole kuitenkaan aina noudattaneet hyvää tapaa muinaismuistjen suhteen. He ajoivat aikoinaan kuorma-autolasteittain temppelialueen muinaismuistoja kaatopaikalle, josta israelilaiset tutkijat yrittivät niitä seuloa.

Kaivauksia jatketaan edelleen tien molemmin puolin. Sieltä on löydettävissä vielä kievareita ja kauppoja.


Osa itkumuuria, jonne juutalaiset kaikkialta maailmasta kerääntyvät rukoilemaan.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti