lauantai 5. lokakuuta 2019

Lasten sunnuntai

Kuuntelin viime sunnuntaina 29.9.19 jumalanpalvelusta Puumalan kirkosta. Koska oli mikkelinpäivä - enkelien - mutta samalla lasten sunnuntai, niin seurakunnan esittelyssä sivuttiin srk:n ikärakennetta. Mieleeni jäi maininta, että puolet asukkaista oli yli 65 vuotiaita.

En kuunnellut koko radiojumalanpalvelusta, sillä lähdin mieheni kanssa oman seurakuntamme mikkelinpäivämessuun, joka alkoi kello 11. Tähän messuun olivat myös lapset erityisesti tervetulleita. Mutta kuinka kävikään?
Pitkään kaksi isänsä molemmin puolin istuvaa tyttöä olivat ainoat lapsiosallistujat. Onneksi hieman myöhässä paikalle pyyhälsi seurue, johon kuului jopa neljä lasta.
Näitä lapsia - kuin harvinaisia aarteita - sitten me vanhempi väki tuijottelimme ja mielessämme pahoittelimme sitä, ettei enempää nuorta väkeä ollut liikkeellä, sillä jumalanpalvelus oli meidän varttuneempien osallistujien mielestä todella hieno ja lapsille sopiva lauluineen ja leikkeineen.

Viime päivinä on puhuttu paljon siitä, miten syntyvyys on Suomessa voimakkaasti laskenut. Tilastokeskuksen mukaan kuolleisuus ohittaa syntyvyyden, ja väkiluku laskee. V 2050 väkiluku olisi jo 100 000 pienempi. Naisten synnyttämien lasten laskennallinen luku on pudonnut jo huimaa vauhtia. Tänä vuonna sen arvoidaan olevan 1,32.
Täällä Pälkäneen itäsyrjällä lapsia on syntynyt vain 2 - tosin koko kunnassa sentään enemmän.

Ilmastokeskustelu ei ainakaan paranna syntyvyyttä. Monet nuoret ajattelevat jättävänsä lasten hankkimisen väliin, etteivät tällä tavoin olisi aiheuttamassa lisää hiilipäästöjä. Hiilineutraali tulevaisuus toteutuisi kieltäytymällä ottamasta elämän suurinta lahjaa vastaan. Jopa arvostetun tiedelehden kannessa oli vauvan kuvan päälle vedetty ruksit pahana ilmastonsaastuttajana.

Ihmettelen kovasti tätä ilmastokeskustelua. Milloin tehdään lehmästä ilmastomuutoksen suurin konna, milloin paasataan juustonsyönnistä. Mieheni puolestaan hermostui, kun olin ostamassa T-paitaa itselleni, että aiheutan ilmastotuhon ostamalla tarpeettomia vaatteita.
Kuitenkin K-S kertoi lentoyhtiö Cookin mentyä konkursiin, eräästä pariskunnasta, joka joka kuukausi tekee lentämällä kaukomatkoja ja artikkelissa todettiin, ettei pariskunta pääse nyt seureineen Mauritiukselle.
Kaikki on kovin ristiriitaista. On isoja asioita, kuten liikenne ja kilpa-autoilu, joista ei puhuta, mutta sitten takerrutaan lillukanvarsiin kuten juustoihin.

Lapsikielteisyyden nousu minua kuitenkin hirvittää.  
Lapset ovat Herran lahja Ps. 127.
Sillä jos lapset häviävät, katoaa siinä koko meidän tulevaisuutemmekin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti