torstai 10. huhtikuuta 2014

Heppa vai aasi?


Rivitalomme toisessa päässä asuu reipas yhdeksänvuotias tyttö. Hänen intohimonsa ovat hepat. Perheellä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut mahdollisuutta tarjota tytölle tätä harrastusta ihan 'livenä'. Ja kun ei kerran ole ollut, on tyttö hoitanut asian omin konstein. Ensiksikin hän on vuorannut kaikki huoneensä seinät heppajulisteilla ja hyllyt pursuavat kaikkia mahdollisia heppaan liityviä esineitä. Ja toiseksi - heti lumien sulettua rakensi tyttö kaverinsa kanssa esteratsastusradan rivitalomme etupihan nurmikolle. Se syntyi kaikesta mahdollisesta romusta mitä he ikinä löysivät. Ja sitten - ei kun menoksi. Monta tuntia mentiin pihalla leikkikaverin kanssa kovaa kyytiä - keppihevosilla. Välillä oli pihan ajotiekin niin täynnä näitä hevosesteitä, että jouduin autoni kanssa milloin minkäkinlaiselle esteradalle.
Olen nauttinut siitä, että joku lapsi tässä maailmassa vielä toimii itsenäisesti, luo ja leikkii. Ennen kuului kyliltä koirien haukku ja lasten leikki. Missä ovat tämän päivän lapset? Tappaako viihde ja pelikoneet lastemme mielikuvituksen?

Olemme matkalla kohti palmusunnuntaita. Kuvani on italialaisesta frescosta 1300-luvulta.


Hevonen on hieno eläin. Nuorena aviovaimona ratsastin itsekin mieheni kanssa. Mutta sitten tulin allergiseksi sekä hevoselle että timoteille.Vaikka maneesi kasteltiin ennen tuloani tunnille
 ja vaikka ratsastin nahkakäsineet kädessä, niin astmaan se 'leikki' johti ja oli pakko lopettaa.
Miksiköhän muuten palmusunnuntain päähenkilö, Jeesus, ei ratsastanut hevosella?

 Raamatun teksti joka kertoo palmusunnuntain tapahtumista on dokumentoitu kaikkiin neljään evankeliumiin. Tässä kirjoituksessani viittaan Luukkaaseen.
Tarina alkaa siitä kun Jeesus on tulossa Jerikosta, jossa hän oli sattumalta kohdannut puuhun kiivenneen tullimies Sakkeuksen. Jeesuksen kohdattuaan oli Sakkeus tehnyt parannuksen ahneudestaan ja täten oli tullut " pelastus koko hänen perheelleen." Sakkeuksen luona oli ensin aterioitu ja sitten oli Jeesus antanut oppilailleen oudon pyynnön. Hän kehotti heitä menemmään tiettyyn osoitteeseen ja pyysi heitä  lainaamaan sieltä hänelle aasin--- eikä minkä tahansa aasin, vaan nuoren sellaisen, jonka selässä ei kukaan ollut vielä istunut.
Miksi tilaus on näin yksityiskohtaisen tarkka?? Siksi, että siinä toteutui 500-vuotta vanha ennustus hänestä ja hänen saapumisestaan juutalaisen pääsiäisen alla Jerusalemiin. Profeetta Sakaria kirjoittaa: " Iloitse tytär Jerusalem, sillä sinun Kuninkaasi tulee sinulle! Hän on vanhurskas ja auttaja, nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla." (Sak. 9:9)
  
 Aasin selässä Jeesus siis ratsastaa, idän suunnalta, ensin kohti Öljymäkeä, ohi Getsemanen puutarhan, joka tulisi pian olemaan hänen elämässään tuskan ja suuren ahdistuksen näyttämönä. Ihmiset seuraavat rakastettua mestaria. Huhu hänen lempeydestään ja ihmeellisyydestään on levinnyt kaikkiin kyliin. He huutavat hoosiannaa, heiluttelevat palmunoksia ja hurraavat:" Siunattu olkoon hän, Kuningas, joka tulee Herran nimessä! Rauha taivaassa ja kunnia korkeuksissa."
 
Näin siis hurrasi opetuslasten ja ystävien joukko. Mutta Jeesus itse tuskin oli juhlatuulella. Luultavasti pikemminkin niin, että hän on täynnä suurta ahdistusta tietäessään mitä kohti tämä retki aasin selässä häntä nyt vei. Tällä matkallaan - ylhäältä öljymäeltä ensin alas Kidronin laaksoon ja sieltä jälleen ylös kohti Jerusalemia - tuli Jeesus siis täyttäneeksi erään hänestä kertovan Vanhan Testamenin ennustuksen, joita siellä on monia, monia.
Nyt paljastui myös syy, miksi Jeesus ratsasti aasilla, eikä hevosella? Hänhän saapui tässä hetkessä 'tytär Jerusalemiinsa' Rauhanruhtinaana, sydänten kuninkaana - ei sotajoukkojen komentajana. Vain sellaiset ratsastavat hevosella!
Tosin saa samainen Öljymäki kerran, aikojen lopussa, sellaisenkin Kuninkaan vastaanottaa. Tämä Kuningas tulee karauttamaan kaupunkiinsa valkoisella hevosella ja kaksoisportti, joka nyt on muurattu kiinni,
tullaan silloin hänelle avaamaan. Tästä kertoo mm.. Hesekiel  43.

JK.
Naapurin pikkutyttö kävi eilen minulle silmät suihkien kertomassa, että NYT hän on saanut alkaa käydä ratsastustunneilla ja huomenna hän saa jo 'keventää' (ammattitermi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti