perjantai 30. toukokuuta 2014

Mikä HELA ?


Tulimme eilen aamulla  kurjassa, kylmänkosteassa tihkusateessa ja vastatuulessa moottoriveneellä saareltamme luotsisataman venepaikkaamme. Oli paritkin perhejuhlat tiedossa viikonloppuna. Oli siis palattava ihmisten ilmoille siistiytymään ja etsimään päälleen kaikkea sitä, mitä juhlissa yleensä kuuluu pitää. Aikamoisia boheemimörköjä me jo olimmekin. Ei sitä itsestään niinkään huomaa, mutta kaveristaan kyllä.
Tiesimme, että kaupat ovat helatorstain vuoksi kiinni. Kesäinen pikkukaupunkimme oli hiljainen ja se tuntui erityisen pyhältä ja juhlalliselta.

Mutta kun lähdimme ajamaan pitkin moottoritietä huomasimme, että iso asfalttimiesryhmä oli täydessä työn touhussa. Täytyy sanoa, että iloitsin heidän puolestaan siitä, että ainakin sää oli sopiva tehdä sellaista hikistä työtä. Eipä ollut enää paahtava helle - mutta oliko muutoin sopiva päivä tehdä tuollaista mahdottoman raskasta työtä kansallisena pyhäpäivänä? Ymmärrän sairaanhoitajat ja poliisit ym. joiden on pakko päivystää pyhinäkin, mutta asfalttimiehet. Eikö heitä koske laki yleisestä vapaapäivästä? Olin luullut että koko kansa innolla odottaa näitä palkallisia vapaapäiviään.

Lukiessani iltasella erästä yleisönosastoa jouduin toteamaan, että ei tämä kirkkopyhä kaikille mieluinen lahja ole. Esimerkiksi työttömille palkalliset vapaapäivät ovat täysin 'palkattomia'. Eivätkä kaikki ollenkaan ymmärtäneet mistä koko päivässä oli edes kyse.'Mikä HELA?' kysyi moni.

Suomessa helatorstaita on vietetty jo 1800-luvulta alkaen. Se oli yksi tärkeimmistä vuoden juhlapäivistä. Silloin oli kylissä tapana kulkea edellisen sunnuntain ja helatorstain välisenä aikana kylän pelloilla rukoilemassa. Kansan uskomuksen mukaan päivä oli niin pyhä, ettei ruohokaan sinä päivänä kasvanut.

Juhlapäivän nimi -'helatorstai'- tulee ruotsinkielisestä sanasta helg, mikä suomennettuna tarkoittaa pyhää.
Miksi päivä siis oli (ja on) niin pyhä? Kirkossa alttarivaatteen värikin on valkoinen ja alttarilla palaa kuusi valkoista kynttilää.
Helatorstaita vietetään 40:n päivän kuluttua pääsiäisestä. Silloin oli Jeesus saanut maanpäällisen tehtävänsä suoritettua ja hänen oli aika palata Isänsä tykö taivaaseen. Ja nyt hänellä on, istuessaan  Isän oikealla puolella, kaikki valta taivaassa ja maan päällä. (Ap.t. 1: 6-14)  Ja meidän, hänen seuraajiensa tehtävä on viedä tätä sanomaa - korotetusta Herrasta - koko maailmaan.

 Eräs helatorstain virsistä on riemullinen virsi 339. Siitä tähän loppuun sen 2. säkeistö:

Hallejuja, vapahtaja, kuoleman on voittanut.
Halleluja nyt on toivo, maailmalle koittanut.
Kunniaansa Jeesus astui, omillensa luvaten:
Aina pysyn lähellänne, teitä siunaan, rohkaisen." 


                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti