tiistai 27. toukokuuta 2014

Paperinukke-elämää


Leikimme nelivuotiaan lapsenlapseni kanssa paperinukeilla.  Miranda ja Candy kävivät shoppailemassa, kyläilemässä, remontoivat kotiaan ja hoitivat puutarhaansa.
Nukkeni näyttivät hyvin somilta, mutta olivat kuitenkin litteitä, yksitasoisia kuvia.
Siinä kolmatta päivää leikkiessäni mieleeni nousi yhtä ja toista vertausta paperinukke-elämästä. Mietin, että Miranda  ja Candy muistuttavat kovin paljon meitä nykyihmisiä, joilla tuntuu olevan paljon kaunista pintaa, mutta sisäinen syvempi elämä näyttää puuttuvan. Ainakin sen piilotetaan toisten näkyvistä.

Suomen Kuvalehdessä (SK 20) oli artikkeli siitä, miten ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa yksin. Mediassa on tärkeää pitää yllä iloista ja rentoa ulkokuorta. Silloin sellainen ihminen, jolla ei menekään niin hyvin, tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja epäonnistuneeksi. Sosiaalinen media, jonka piti olla ihmisiä yhdistävä tekijä, muuttuukin erottavaksi ja luo ahdistusta. Se voi pahimmillaan jopa aiheuttaa vetäytymistä, syrjäyttää.

Olen seurannut viime viikkoina pitkästä aikaa myös suosittua Me Naiset-lehteä. Lapsuuden perheeseeni lehti tuli teinivuosinani, ja sen ilmestyminen kerran viikossa oli hauska päivä. Kokoonnuimme kaikki perheen naiset, äiti ja me kolme siskosta, kuuntelemaan lehden jatkokertomusta, jonka ääneen lukeminen oli mielipuuhaani.
Nyt tilasin taas lehden jatkiksen takia ( tyttäreni kynästä syntynyt), mutta olen samalla lehteä selatessani hämmästynyt lehden yleisen linjan muutosta. Näyttää siltä, kuin lehti olisi pelkkä muoti- ja trendikatalogi. Siinä on tarkkaan esitelty tuotteita, niiden hinnat ja ostopaikat. Kauniit "paperinuket" esittelevät lehden sivuilla elämäänsä, joka näyttää sileältä posliinikuorelta.

Jos elämän mittapuina ovat sosiaalisen median viestit ja lehtien tarjoama kiillotettu elämänmalli, ei ole ihme, että ihminen muuttuu tässä vertailussa onnettomaksi ja tyytymättömäksi. Aina jollakin on paremmin, ja jollakulla enemmän.
Onneksi Raamattu tarjoaa meille kuitenkin toisenlaisen elämänmallin. Jeesus lupaa: - Minä olen tullut, että teillä olisi elämä ja yltäkylläisyys.
Hänen tarjoamansa malli  tuo elämään myös syvyyttä, kääntää katseen pelkästä yksitasoisesta pinnasta miettimään, mitä todella olemme, ja mitä ehkä voisimme tehdä myös toisten ihmisten hyväksi.
Onneksi meillä on Jeesus, joka antaa tällaisen perspektiivin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti