torstai 19. marraskuuta 2015

Eloa Eilatissa

Nämä kuvani tyypit ovat poikia, enkä tiedä ovatko he menossa kasseineen kouluun vai mihin, mutta jostakin syystä heidän olemuksestaan löydän tänään itseni

Noin juuri täällä Eilatissa nyt mennään, pareittain, hepreantunnille, jota natiivi x-historianopettaja meille täällä joka toinen päivä opettaa. Kaikkeen sitä jotkut eläkeläismummot (meitä on siis 2 plus 2) vapaaehtoisesti suostuvatkin.

Olen näin syksyn aikaan aiemmin käynyt vain Pohjois- Israelissa, joten nyt tämä maan eteläosan syksyinen kasvillisuus kiinnostaa. Erityisesti olen yrittänyt etsiä niitä kasveja, jotka ovat nk. Luvatun maan seitsemän siunattua kasvia. Ne ovat kaikki sellaisia kasveja, jotka kukkivat pääsiäisen ja helluntain välisenä aikana - siis maan ilmaston kriittisenä kevätkautena.

Kyseiset kasvit on lueteltu 5 Moos 8: 5-8.

5. " Tiedä siis sydämessäsi, että Herra, sinun Jumalasi, kasvattaa sinua niin kuin isä kasvattaa poikaansa. 
6.  Ja noudata Herran, sinun Jumalasi, käskyjä,ja vaella hänen taitänsä ja pelkää häntä.
 7. Sillä Herra sinun Jumalasi vie sinut hyvään maahan, laaksoissa ja vuorilla vuotavien purojen, lähteiden ja syvien vesien maahan,
 8.  nisun ja ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun ja granaattiomenapuun maahan, jalostetun öljypuun 
ja hunajan maahan (=kypsistä taateleista puristettu taatelihunaja).

Palattuani jälleen kotimaan kamaralle kerron miten minun kasvienmetsästysreissuni kävi. Löysinkö 8000 vuotta vanhan kasvin vehnän (Matt 13: 24-30) tai ohran, joka sekin on maailman vanhimpia viljelyskasveja, (Joh 6: 9 -13).
Löysinkö Raamatun 'vanhan liiton' vertauskuvan, viiniköynnöksen, joka Uudessa Testamentissä on vertauskuva Jeesuksen ja häneen uskovien elävästä yhteydestä.

Entä viikunapuun, jonka on mainittu  kasvaneen jo paratiisissa
tai granaattiomenapuun, jonka hedelmässä tradition mukaan on yhtä monta siementä kuin on Toorassa  käskyä ja kieltoa, 613 kpl. 
(Laul 1. 4:3) "Kauniisti kuin granaattiomena kaartuu otsasi hunnun alla".
Löysinkö öljypuun, puiden kuninkaan, joka saattaa olla tuhatkin vuotta vanha ( Jes 1:6 tai Ps 52:10 )
 tai taatelipuun, joka seitsemän kasvin joukossa kuvataan 'hunajana'.

Kuva: Vanha öljypuu Öljymäellä. Puun juurakon sanotaan oleva peräisin Jeesuksen ajoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti