maanantai 29. toukokuuta 2017

Riemuvuosi.

Riemuvuosi-sana on peräisin Vanhasta testamentista,  sen 3. Mooseksen kirjasta. Kyseessä on suoran Wikipedia-määritelmän mukaan "määrätty juhlavuosi, jota kehotetaan viettämään joka 50.vuosi. Maa piti silloin jättää viljelemättä, maa palauttaa entisille omistajilleen ja juutalaiset orjat piti
vapauttaa."

Tämän juhlan valmistelut tässä 'Ikuisessa kaupungissa' olivat täyttä päätä meneillään juuri sillä viikolla, jonka me siellä vietimme. Pääkadut, useat autot ja kerrostalojen parvekkeet oli juhlaliputettu.

Viimeisenä viikonloppunamme olimme myöhään iltapäivällä tulossa keskustasta hotellillemme, pitkin Jaffa-katua - käyttäen melko uutta ja erittäin kätevää kevytrautatietä, joka kulkee lyhyin aikavälein kaupungin keskustassa - pohjoisesta etelään ja päin vastin. Olimme käyttäneet sitä ennenkin ja siksi emme ymmärtäneet miksi junat juuri nyt ne olivat - toinen toisensa perään - niin täynnä matkustajia, että vasta kolmanteen sellaiseen saimme tuupattua itsemme.
Naurua pidätellen seisoimme sen käytävällä kuin sillit ihmismassassa. Kukaan ei mahtunut sisään eikä oikein päässyt uloskaan. Kaatumisesta ei ollut pelkoa, kun ei kerta mahtunut kaatumaan.
Kesken matkan alkoi joku porukka keskellä vaunua hoilata hepreaksi laulua "...paljon onnea vaan..." ja totesimme, että kyseinen seurue oli siis menossa jonkun ystävänsä synttäreille.
Vasta hotellilla kuulimme kenen synttäreille nämä kaikki sulloutuneet matkaajat olivat menossa... heidän kaupunkinsa 50-vuotis- synttärille... Vanhan kaupungin Jaffa-portille, jossa oli illansuussa alkamassa mahtava ilotulitus.

Todellako?  Vain 50 vuotta siitä on, kun tuo, kaikissa syviä tunteita nostattava kaupunki, oli vielä piiritettynä? Tätä kaikkea on vaikea uskoa nyt, sillä niin eloisa se tänään on. 
Diasporassa eläneet juutalaiset tapasivat toisilleen - toivon saattelemana - toivottaa:"Next year in Jerusalem..."
Niin toivotimme mekin kaksi, toinen toisillemme , kun koneemme nousi keskiyöllä kohti rakasta Suomeamme.
Ensi vuonna tavataan, Jerusalem,. Next year... (Jos Herra suo?)

Yläkuva Vanhasta kaupungista ja alakuva majapaikastamme. Siinä omat 'alttiuden saappaamme'.


Ef 6:14-17 neuvoo seuraavaa:
" Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä ja olkoon pukunne vanhurskauden haarniska,

ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille.

 Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet,

ja ottakaa vastaan pelastuksen kypärä ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana."









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti