tiistai 23. toukokuuta 2017

Satunnaiset matkailijat ja presidentti Trump Jerusalemissa

Viime päivityksessä olin huolissani siitä, kuinka Salome ja minä onnistuisimme selviämään Jerusalemista tiistain aamuyön lennolle, kun kaupungissa samaan aikaan vierailee Mr. President ja laittaa kaupungin hyrskynmyrskyn.
Kukaan tapaamistamme jerusalemilaisista ei kuitenkaan tuntunut olevan huolissaan.
- Täällä suljetaan ja avataan katuja nopeasti, täällä on opittu varautumaan kaikenlaisiin tilanteisiin, meille sanottiin.
Niinpä katselimme melko rauhallisina, kuinka kaupunki valmistautui presidentti Trumpin tuloon. Jaffa-kadun reunoilla liehuivat sinivalkoiset nauhat ja parvekkeilla Israelin liput.
Olihan liputukseen toki muutakin syytä, sillä kuluvalla viikolla juhlitaan Jerusalemin yhdistymistä. Raamatullinen viikunapuu on kukkinut 50 vuotta. Jerusalem-päivän 24.5. lisäksi moni muukin tärkeä juhla Israelissa on alkamassa: perjantaina alkaa muslimien ramadan-kuukausi, seuraavalla viikolla vietetään juutalaisten shavuotia ja saman viikon lopulla kristittyjen helluntaita.

Lauantai-iltana ja sunnuntaina vanhassa kaupungissa oli kuumeinen hyörinä. Kaupunki kuhisi sotilaita. Kovaäänisistä kaikui musiikkia ja äänen voimakkuutta testattiin. Aitoihin kiinnitettiin suuria valkoisia muoveja, joihin heijastettiin spektaakkeleita. Kun palasimme iltahämärissä vanhasta kaupungista, vastaamme tuli "tuhat" teinityttöä, jotka pursusivat voimaa ja intoa. Laulu kajahteli ja kädet huitoivat harjoiteltujen liikkeiden tahdissa. Joukon energia aivan pökerrytti meidät savtat=isoäidit.
Emme menneet katsomaan illan juhlallisuuksia, kuuntelimme hotellihuoneestamme väkijoukon huutoa ja kurkistelimme taivaalle nousevaa ilotulitusta.

Maanantaina kello 10 saapui Mr. President. Kaupunki alkoi katsella taivaalle - ei pelkästään odotellut Trumpin helikopteria - vaan ihmetteli toimittajien ja poliisin liikkumista yläilmoissa. Näkyipä hotellimme päällä kuumailmapallokin. Yritimme seurata TV-uutisia ja pyysimme hotellin johtajaa etsimään meille kanavia, jotta voisimme seurata menossa olevia tapahtumia. Maassa kuitenkin maan tavalla - löytämämme uutiset olivat paljon viihteellisemmät kuin, mihin olimme tottuneet. Emme saaneet toimittajien naureskelusta ja välissä olevista sketseistä paljonkaan tolkkua. Ajattelimme, että jokainen suomalainen tietää enemmän kuin me, mitä parhaillaan vieressä olevassa vanhassa kaupungissa tapahtuu.

Vaikka sherut-taksin tilaaminen kentälle ei sunnuntaina onnistunut, ja hotellinjohtaja yhä epäili, hän sai sen tilattua meille sen seuraavana aamuna. Lähtö oli tosin kovin, kovin aikaisin! Vietimme siis Ben Gurionilla tuntikaupalla laatuaikaa mm. kertailemalla hepreaa. Muistelimme kuluneella viikolla käyttämiämme sanontoja, kuinka ostetaan bussilippu, mitä sanotaan, kun halutaan jäädä kyydistä, tai miten pyydetään kuljettajaa kertomaan oikea pysäkki.

Trumpin tulosta ei meille ollut siis erityisempää haittaa - tai oliko haittaa ollenkaan - järjestyipähän hänen ansiostaan tilaisuus istua ja seurailla kaiken maailman matkustavaisten edestakaisin
säntäilyä lentokentällä kaikessa rauhassa.






2 kommenttia:

  1. Helpotti lukea, että kaikki sujui sittenkin parhain päin ja pääsitte turvallisesti kotiin. Lämpöön ja auringonpaisteeseen pääsitte nyt kotisuomessakin. Siunausta teille ystävät!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, että olet matkustanut mukanamme! Ihanaa, siunattua alkukesää sinullekin!

    VastaaPoista