sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Heila helluntaiksi.

Suomalainen sananlasku luritteli muinoin näin:
" Ellei heilaa helluntaina niin ei  koko vuonna."
Onneksi ko. sananlaskusta oli olemassa
positiivisempikin versio: " Ellei heilaa helluntaina, niin juhannuksena koko jono."
Tiedä sitten kumpi oli onnellisempi versio heilastelua.

Suomalainen talvi oli maassamme esiäitien ja -isien aikaan ankaruudessaan nuorten yhteiseloa rajaava. Ei siis ihme, että kun helluntai lopulta koitti, leppeine kevättuulineen, kokoontui kylän nuoriso yhteen viettämään iloista juhlaa - oli laulua ja tanssia; 'tytösteltiin' ja 'pojasteltiin'.
Usein tästä helluntaina löydetystä kesäheilasta tuli syksyllä aviopuoliso.

Monet tämän päivät nuoret, ja olenpa kuullut että ikäihmisetkin, heilastelevat verkossa, esim. Tinderissä. Mikäpäs siinä ... ei tarvitse istua liikennevälineissä eikä ravintoloissa.

Helluntai taitaa vielä nykyäänkin, juhannuksen kanssa, olla kaikkein suosituin suomalaisten nuortenparien valitsema hääpäivä. Itsekin olen astunut kyseisenä päivänä avioliiton satamalaiturille.
--- Olin perhetyttö ja juuri edellisenä päivänä valmistunut opettajaksi. Olimme siis sulhaseni kanssa valmistuneet, nyt kumpainenkin, ammattiin, joten naimisiin meno niiltä osin oli turvattu. Mutta kumpikaan meistä ei ollut vielä ehtinyt olla vakinaisessa työssä. Sen huomasimme hääpäivän jälkeisenä aamuna Aulangolla. Kukaan ei nimittäin ollut muistanut antaa meille mukaan viikkorahaa, eikä yhdellä matkaamme tuupatulla shampanjapullolla pitkälle pötkitty. Koska meillä ei siis ollut varaa ruokailla Aulangolla, ajoimme linja-autolla Hämeenlinnan keskustan grillille. Ostimme sieltä puolikkaan kanan ja sitä tulimme järsimään hotellihuoneemme parvekkeelle.
Tänään ko. tilanne olisi ollut kriisi, mutta silloin se oli vain huvittavan pikantti lisä muutoinkin hupsuun yhdessäoloomme. "Kaiken se kestää..."

Mutta se helluntai. Se on - kuten helatorstaikin - kirkollinen juhla. Helatorstaille, joka on Jeesuksen taivaaseenastumisen muistopäivä (Ap 1:1-11).

Helluntaita vietetään kymmenen päivää helatorstain jälkeen, joten tämä juhla osuu aina sunnuntaille. Vanhan Testamentin puolella tämän juhlan nimi on Shavuot = sadonkorjuujuhla - mutta samalla se on Siinailla tapahtuneen lainantamisen muistojuhla. Kirkkomme sen sijaan viettää helluntaina Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi ja näin ollen se on myös kristillisen kirkon syntymisen muistojuhlaa.

Uudessa Testamentissa kerrotaan, kuinka Jeesus ennen ylösnousemistaan kehotti omiaan pysymään Jerusalemissa, kunnes Hän vuodattaisi Henkensä heidän päällensä. Sinä Shavuotina oli Jerusalemissa tuhansia ihmisiä paikalla,  jotka täten saattoivat todistaa mitä tässä kaupungissa silloin tapahtui. (Ap.2:1-8). - -  kyyhkysiä ja liekkejä -- ?

Pyhää Henkeä kuvataan vielä nykyäänkin tämän tapahtuman pohjalta kyyhkysellä tai liekillä. Raamatun mukaan paikalla olleiden yllä siis todella näkyi kuin tulisia kieliä ja heidän suustaan alkoi kuulua vieraita kieliä jopa niin, että heidän ajateltiin olevan juovuksissa. Ja niinhän he tietysti olivatkin: 'juovuksissa' Jumalan Pyhästä Hengestä.

Kuvat: Kapiokirstu. Akvarellini Martta Wendelinin maalauksen mukaan ja Martta Wendelinin vanha postikortti: Kirkkomatka.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti