maanantai 19. kesäkuuta 2017

Orientoitumista


Koko kevät ja alkukesä oli yhtä kuorojen juhlaa, sillä neljä lastenlastamme laulaa eri kuoroissa. Ehdimme osallistua jopa kahdeksaan lasten- ja nuorisokuorojen esitykseen.

Äitienpäivänä olimme Sulasolin juhlassa Hämeenlinnassa. Sen aurinkoisella torilla pidettiin juhlajumalanpalvelus. Kirkkoherra Timo Kalajan sanat osuivat suoraan minuun,  Jerusalemiin lähtijään. Näin hän puhui: - Kun aloitin opintoni teologisessa tiedekunnassa, niin professori Seppo Teinonen sanoi uusille opiskelijoille, ex oriente lux, valo tulee idästä. Kaikki neljä suurta maailmanuskontoa ovat lähteneet Suomesta katsoen idästä. Olette tulleet tänne orientoitumaan, suuntaamaan katseenne itään ja luomaan menneestä ja tulevasta mielikuvia. On kolme merkittävää paikkaa: Rooma, Ateena ja Jerusalem. Rooma loi meille oikeuslaitoksen, Ateena antoi viisauden ja Jerusalem lahjoitti armon ja laupeuden.

Kirkkoherra Kalaja piirsi tuhansien vuosien mittaisia länsimaisen yhteiskuntarakenteen, sivistyksen ja kristillisen elämän linjoja. Niistä oli helppoa olla kiitollinen, oli ollut selkeää rakentaa ajatteluaan Rooman, Ateenan ja Jerusalemin lahjoittamalle jyhkeälle perustalle.

Samalla ajattelin oman perheeni historiaa, kun katselin ja kuuntelin jälkikasvuni esityksiä 3 000 muun kuorolaisen joukossa. Heilläkin on laulamisessa pitkät juuret. Olen itse laulanut pitkään kirkkokuorossa ja osallistunut kuorotapahtumiin, Samoin kaikki kolme lastani ovat olleet kuorolaisia, onpa vanhin tytär aloittanut uudelleen kuoroharrastuksensa.

Lasten ja nuorten on helppoa asettua vanhemman polven askeliin, varsinkin jos omassa olemuksessa sydän sykkii samalle asialle.
Kyllä minunkin sydämeni sykki, kun kuuntelin lapsikuoroja laulamassa Finlandia-hymniä yhdessä nais-, mies- ja sekakuorojen kanssa. Tippa siinä kohosi huomaamatta silmänurkkaan.

Salome kertoi äskettäin miehestään, joka valmistautui parhaillaan kuvauksiin esittääkseen hieman ikääntynyttä, innokasta kuntourheilijaa. Heidän suvussaan taas näytteleminen ja elokuvan teko kulkee jo kolmannessa polvessa.

Tulemme tahtoen ja tahtomattamme antaneeksi seuraavalle sukupolvelle myönteisiä tai kielteisiä malleja. Kannattaa joskus pysähtyä miettimään, mitä asioita tulee välittäneeksi eteenpäin.
Ovatko ne kaikki edes suotavia? Ja onko ehkä jotain tärkeää perinnöksi saatua, mitä voisi yrittää vielä nostaa esille - vaikkapa tuon Jerusalemista lähteneen armon ja laupeuden!

Kuulumme myös Jeesuksen kautta taivaalliseen perheeseen.
Voimme turvallisella mielellä kutsua Jumalaa Isäksi, ja Hänen lapsinaan olemme sisaria ja veljiä keskenämme.
Jäähyväispuheessaan Jeesus kehotti opetuslapsiaan pitämään yhtä ja välittämään toisistaan. Tästä yhteenkuuluvuudesta ihmiset tulisivat tunnistamaan Jumalan perheen jäsenet.

"Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toisianne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne."


 Vox Aurean ja itävaltalaisen ystävyyskuoron konsertti  Taulumäen kirkossa 5/2017




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti