sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Maailman ihanin tyttö


Olen kuluneen viikon puuhaillut projektin parissa, jolle olen antanut nimeksi Maailman ihanin tyttö.
Nimi on suora lainaus valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen valokuvaprojektista, jolla on ikää jo 20 vuotta. Savolainen kuvasi kymmentä lastenkodissa kasvanutta tyttöä usean vuoden ajan. Kuville tallentui tyttöjen kasvaminen, mutta samalla kuvat halusivat näyttää tytöt ihanina ja rakastettavina olentoina. Tytöt saivat valita itselleen kauniita kuvauspaikkoja ja pukeutua harsoihin ja hepeniin niin, että he muistuttivat suorastaan utuisia satuolentoja.
Tämä voimaannuttava valokuvaus on sittemmin saanut tilaa myös erilaisilla aikuisille järjestetyillä kursseilla. Pari ystävääni oli muutama vuosi sitten Kuusamon opistolla tällaisella kurssilla, jolla he kuvasivat toisiaan pitkissä, hulmuavissa kesämekoissa usvaisina kesäöinä rannoilla ja kukkaniityillä.
Kukapa meistä ei haluaisi olla maailman ihanin tyttö tai nainen!

Kun esikoislapsenlapseni, Inkeri, pääsi ripille viime kesänä, tein hänelle lahjaksi Ifolor-kirjan, johon olin kerännyt albumeista ja kuvatiedostoistani hänen kuviaan aivan syntymästä ja kastejuhlasta alkaen. Nyt kun toinen lapsenlapseni, Karoliina, konfirmoidaan parin viikon kuluttua, häntäkin odottaa Maailman ihanin tyttö-kirja.

Kirjojen teksteinä on lauseita Raamatusta, virrensäkeitä sekä sellaisia tunnettujen ajattelijoiden mietelauseita, jotka ovat puhutelleet minua. Haluan näin jakaa ne nuorille heidän matkallaan lapsuudesta aikuisuuteen.

Kun Raamattu huokaa: Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. 139:14
niin sama ajatus ihmisen arvosta pulpahtaa ajattelijan suusta: Koska sinä olet ensimmäinen kaltaisesi aikojen alusta asti ja ainutlaatuinen, ei sinua voi verrata mihinkään. Brenda Ueland

Itselleni ihmettely on ollut tapa suhtautua elämään ja sen ilmiöihin. Siksi hyväksyin Albert Einsteinin sanat Karoliinalle tulevaan kirjaan: - On kaksi tapaa elää: joko niin että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin että kaikki on ihmeellistä.
Tämän ajatuksen alle lisäsin vielä oman isäni, pohdiskelijan,  mielilausahduksen, jota hän toisteli usein asioita mielessään pyöritellen: - Sitä mie kauhiast ihmettelen. 
Isältäni olen varmaan perinyt ihmettelyn taidon.

Kun viime kesänä Inkerin rippijuhlassa ojensin hänelle Maailman ihanin tyttö-kirjan, niin 8-vuotias pikkusisko parkaisi hätääntyneenä: - Enkö minä olekaan maailman ihanin tyttö? Olen aina luullut niin.
Hämmennyin vähän, mutta vastasin siihen, että jokainen - ihan jokainen - on se maailman ihanin tyttö, mutta nyt oli Inkerin juhla, ja pikkusiskon vuoro saada tuo ihana nimitys ja kuvakirjan hänestä  tulisi kyllä myöhemmin.


"Rippilapset"
  
"Kauan ennen kun tänne synnyit
sinut tunsi jo Jumala.
Oli päiväsi pilvisinkin hänen tiedossansa,
joka ainoan päiväsi jo ennen syntymääsi. 
Olet kuva rakkaudesta
Luojan kaunein ajatus.

Ajatuksista Luojan synnyit,
tarkoituksen sait elämään.
Joka hetkesi hän on luonut, tuntee myös matkan pään.
Hän on kaikessa kanssasi ja kantaa taakkojasi.
Olet ihme, taivaan lapsi,
Luojan kaunein ajatus."

Maria Laaakso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti