sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Monenlaisia salaisuuksia





Viime päivinä on tiedotusvälineissä puhuttu paljon DNA-tutkimuksista. Ne antavat monenlaista tietoa ihmisen taustasta ja terveydestä.  Paljon on kuitenkin kritisoitu sitä, miten niitä on tulkittu ja suunnattu kaupalliseen käyttöön. Ihmisen perimästä löytyneet sairaudet ovat hyvinvointifirmoille uusi mahdollisuus täsmäohjata palveluitaan testin tehneelle. Jopa koiratkin saavat testin perusteella ohjeita siihen, mitä pitäisi syödä, ja mitä taaas välttää.

Minua myös kiinnosti selvittää etninen alkuperäni testin avulla. Nykyään se on hyvin helppoa. Eipä muuta, kuin pyörittelemään vanupuikkoa poskessa!

Mitä sitten sain selville etnisistä juuristani? Osoittautui, että olen yli 80% :sti suomalainen, mutta  paljastui myös Pohjois- ja Keski-Eurooppalaista taustaa. Italialaisuus nousi erityisesti esille. Suurin yllätys oli se, että DNA:sta löytyi myös ripaus Keski-ja Väli-Amerikan intiaaniverta.
Siinäpä hieman miettimisen aihetta.

Ikääntyessä on ehtinyt ajattelemaan yhä enemmän sitä, miten ihminen on itselleenkin salaisuus. Vaikka saisimme kaiken tiedon DNA:stamme, jää siltikin vielä moni arvoituksia. Asiaa käsitelleessä A-studiossa mukana ollut naistutkija myönsikin, että kaikesta tiedosta huolimatta olemme yhä salaisuuksien äärellä.

Raamatunkin yhteydessä voimme puhua salaisuuksista. Mikä on Raamattuun kätketty iso asia? Mikä on sen salaisuus?
Hugo Odeberg, joka on kirjoittanut kirjan Kristus Vanhassa testamentissa, sanoo, että Kristus on läsnä jo VT:ssa. Hän sanoo, että Raamattu on yksi kokonaisuus, jossa sen jokainen kirja liittyy jokaiseen muuhun ja jokainen sana jokaiseen muuhun sanaan. Kristus on läsnä koko Raamatussa.

Lutherin sanoin: Kristus on kauttaaltaan käärittynä Pyhään Raamattuun aivan kuin ruumis vaatteeseen.

Paavali kirjoittaa Kolossalaiskirjeessä, että hänen tehtävänsä on ilmoittaa ihmisille Jumalan täydellinen sana, salaisuus, joka on ollut kätkössä aikojen alusta sukupolvesta toiseen. Tämä kaikille kansoille ilmaistava salaisuus on Paavalin mukaan häikäisevän kirkas: Kristus teissä, kirkkauden toivo!

Kun Kristus on Raamatun salaisuus, niin myös Kristuksella on käsittämättömän suuri salaisuus:
se on armo.
Armon ymmärtäminen on vaikeaa, koska ihminen on taipuvainen omalla hyvyydellään, teoillaan ja ansioillaan olemaan taivaskelpoinen. Mitkään teot tai oma kunnollinen ja korkeamoraalinen elämä ei kuitenkaan riitä avaamaan taivaan portteja, vain ainoastaan luottaminen Jeesuksen pelastustekoon - hänen armoonsa.

Kallis hunajanpisara-kirjasessa tiivistetäänkin tämä salaisuusasia lyhyesti:
Kristus on Raamatun salaisuun. Armo on Kristuksen salaisuus.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti