lauantai 17. lokakuuta 2020

Muiden kanssa

Tekee mieleni kirjoittaa tähän eräs tuttavaperheessä käyty keskustelu. Keskustelijoina ovat Antti, 7 v, ja äiti. 

Antti: Elämän tarkoitus? Mikä on elämän tarkoitus? Googletetaan: elämän tarkoitus. 

Poika kirjoittaa hakukenttään "elämän tarkoitus". Löytyy artikkeleita, mainoksia.

Antti: No, lue mulle täältä vastaus.

Äiti: Nyt on kyllä kysymys, johon ei ehkä ole yhtä vastausta. Aika filosofinen kysymys, joka vaatii paljon miettimistä.

Antti: Lue nyt joku.

Äiti: Vastauksia voi olla yhtä paljon kuin kysyjiä. Mikä sun mielelestä olisi vastaus siihen kysymykseen? Mikä on elämän tarkoitus?

Antti: Sen jakaminen muiden kanssa.


Hieno keskustelu äidin ja Antin välillä. Antti on oivaltanut sisarustensa keskellä, että että elämän jakaminen ja omastaan antaminen ovat elämän rikkaus. Kukaan ei ole koskaan köyhtynyt, kun on jakanut toiselle aikaansa, ajatuksiaan, ystävällisyyttä, mielenkiintoa, huomiota ja arvostusta. Kun ei ole aina kiirehtinyt ensimmäisenä sanomaan omia mielipiteitään, eikä tyrmännyt toista tuhahduksella, silmien pyörittelyllä, nopeasti esiin putkahtavalla kielteisellä näkökulmalla ja ei-sanalla. Kun on valinnut syytöksen sijaan kiitoksen ja asettunut toisen asemaan myötätuntoisesti.

Silloin on saanut yllättäen moninkertaisesti hyvää mieltä ja hyvää oloa takaisin.

Antin ja äidin viisaasta keskusteluun voi lisätä vielä erään näkökulman: vain Jumala voi varustaa meidät  kärsivällisellä rakkaudella muiden kohtaamiseen. Hänen rakkaudestaan pystymme ja jaksamme jakaa hyvää aina uudelleen. Jumala on aina ykkössijalla, sillä hänestä lähtee kaikki.

Raamatun ikiaikainen viisaus neuvoo: Rakasta Jumalaasi yli kaiken ja lähimmäistäsi kuin itseäsi.

Tämä rakkauden kaksoiskäsky löytyy tarkalleen sanottuna Matt. 22:37-40 ja kuuluu näin: Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen tämän kaltainen on:"Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Näihin kahteen käskyyn sisältyy koko laki ja profeetat.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti