lauantai 23. tammikuuta 2021

Elä hetkessä!


 

Vietin pari päivää sitten taas kerran synttäreitäni ja kuten asiaan kuuluu alkavan vuoden alussa tehdä uudenvuodenpäätöksiä, minäkin muistutin itseäni eräästä asiasta.

Sanoin ponnekkaasti itselleni: elä hetkessä! Tai paremminkin sanoin: yritä edes elää hetkessä!

Erään ystäväni sanat pysäyttivät minut, kun kiertelimme hänen puutarhassaan, missä hän esitteli jokaisen pullistuvan silmun, jotka hän kiertää joka aamu tutkimassa. Silloin hän tokaisi, että elän menneessä tai tulevassa, että ajatukseni liitelevät niiden välillä edestakaisin. Olin hieman hämmentynyt ystäväni huomiosta, mutta niinhän asia taitaa olla.

Ihaillen muistelen vanhaa vuokraemäntääni, jonka kanssa asuin pienessä Helsingin Kallion kaksiossa. Joka aamu tämä Anni-täti tutki yhtä ja ainoaa ikkunalla olevaa huonekasvia, tarkkaili siinä tapahtuvia muutoksia ja iloitsi sydämestään, kun siihen alkoi ilmestyä nuppuja.

Kun Herramme Jeesus eli maan päällä, hän oli hyvä tekemään havaintoja ja oli tarkkasilmäinen. Sen voimme päätellä erityisesti hänen vertauksistaan, joiden arkiset huomiot hän otti ympäristöstään ja usein luonnosta. Nämä hän sitten sijoitti opetuspuheisiinsa, joita kuulijoiden oli helppo ymmärtää, puhuihan hän heille tutuista asioita.

Tässä muutamia esimerkkejä: "Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita. Kun näette niiden puhkeavan lehteen, te tiedätte kuin itsestään, että kesä on jo lähellä. Samoin nähdessänne tämän tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä." Luukas 21:29-31

"Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies otti ja kylvi peltoonsa. Se on kaikista siemenistä pienin, mutta kun se on kasvanut täyteen mittaansa, se on puutarhakasveista suurin. Siitä tulee puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksilla." Matt 13:31-32

"Eräällä miehellä oli viinitarhassaan istutettuna viikunapuu. Hän meni etsimään siitä hedelmiä, muttei löytänyt. Silloin hän sanoi viinitarhan hoitajalle: - Jo kolmena vuotena olen käynyt etsimässä hedelmiä tästä viikunapuusta, mutta en ole löytänyt. Hakkaa se pois! Miksi se vielä saisi laihduttaa maata? Mutta viinitarhan hoitaja vastasi hänelle: - Herra, anna sen vielä olla tämä vuosi. Sillä välin minä kuokin ja lannoitan maan sen ympäriltä. Ehkäpä se ensi vuonna tekee hedelmää. Jos ei, niin käske sitten hakata se pois."

Kylväjä-vertaus joka löytyy Matt. 13: 19-23 kertoo myös Jeesuksen maanviljelyyn liittyvistä havainnoista.

Ajattelen, että me vanhemmat annamme lapselle suuren lahjan, jos opetamme lapsen katselemaan luonnonihmeitä. Pysähdymme ihastelemaan vaikkapa kehäkukan kauneutta. Ehkäpä seuraavaksi tekee mieli ostaa kehäkukan siemeniä ja seuraavaksi jo upottaa kädet möyheään, hoitavaan multaan.

Yritän siis alkavan ikävuotena zoomata lähelle ja elää elämän pienissä ihmeissä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti