lauantai 24. huhtikuuta 2021

Mikä on arvotonta

Perheemme on kompostoinut talousjätteitä tunnollisesti jo vuosikymmeniä. Nyt menneen joulun aikaan viivyimme maalla niin pitkään, että kaupungissa oleva kompostorimme oli ennättänyt jäätyä. Olin hieman ihmeissäni, mitä olisi pitänyt tehdä. Nettiä selailtuani törmäsin vanhaan japanilaiseen kompostointitapaan - bokashikompostiin. Se kuulosti niin mielenkiintoiselta, siistiltä ja näppärältä, että tilasin sitä vasten kaksi kompostisankoa ja tarvittavaa bokashirouhetta.

Ideana bokashissa on se, että päivittäin talousjäte kerätään paloiteltuina litrankokoiseen rasiaan, jotka sitten rasian täytyttyä tyhjennetään sankoon, taputellaan tiiviiksi ja pinnalle sirotellaan ruokalusikallisen verran bokashirouhetta. Rouheessa on runsaasti mikrobeja, jotka auttavat jätteen ilmatiiviissä fermentoitumisessa. Täysi sanko saa muhia ensin huoneenlämmössä, ja siitä valutetaan nestettä hanan kautta pois. Muhinut aines siirretään joko isompaan pihakompostiin tai sille  perustetaan saaviin multatehdas, jossa siihen lisätään hieman puutarhamultaa. Lopputuote on saavillinen kuohkeaa, ravinnollista multaa, joka on täynnä mahtavaa kasvunvoimaa.

Minulle touhuaminen bokashikompostini kanssa on ollut hyvin hauskaa ja tyydyttävää. Samalla se on puhunut minulle siitä, että mikä on arvotonta ja suorastaan poisheitettävää, muuttuukin arvokkaaksi ja merkitykselliseksi. 

1. Kor. 1 puhuu samasta asiasta, kuinka ihmisen hengellinen kasvu ja muuttuminen on Jumalan armoa ja ihmettä.

Katsokaa omaa kutsumistanne, veljet. Ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa eikä monta jalosukuista. 

Mikä maailmassa on syntyperältään alhaista ja halveksittua, mikä ei ole mitään, sen Jumala valitsi tehdäkseen mitättömäksi kaiken sen, mikä on jotakin, ettei mikään liha voisi kerskailla Jumalan edessä.

Minä kiitän aina Jumalaani teidän tähtenne siitä Jumalan armosta, joka on annettu teille Kristuksessa Jeesuksessa, että te olette kaikessa rikastuneet hänessä, kaikessa puheessa ja kaikessa tiedossa,

niin ettei teiltä puutu mistään armolahjasta odottaessanne Herramme Jeesuksen ilmestymistä.

Hän on myös vahvistava teitä loppuun asti, niin että olette nuhteettomat Herramme Jeesuksen Kristuksen päivänä.    



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti