sunnuntai 3. elokuuta 2014

Ateisti, agnostikko vaiko mikä?



Näinä aikoina taitaa olla vaarallista puhua juutalaisista tai Israelista yhtään mitään, mutta uhmaan maailman mielipidettä ja puhun siitäkin huolimatta.

Maaliskuussa 2012 isännöi Pardes-instituutti Jerusalemissa keskustelutilaisuutta nimeltä "Miksi juutalaisten tulisi lukea Uusi Testamentti?" Instituutti oli ollut tupaten täynnä kansaa - ihmisiä seisoi käytävilläkin, kun rabbit ja juutalaiset professorit luennoivat siitä, kuinka tärkeää juutalaisten olisi lukea Uutta Testamenttia.
Luennon innoittajana oli se, että Oxford University Press oli julkaissut edellisvuonna juutalaisin selityksin varustetun Uuden Testamentin. The Bible Society in Israel oli samoihin aikoihin avannut myös nettisivut hepreankieliseen raamatunopiskeluun.

Tämä on uusi ja poikkeuksellinen tapa suhtautua Uuteen Testamenttiin Israelissa. Siellä kysytään mielumminkin näin: " Onko Uusi Testamentti lainkaan juutalainen kirja?"  Tätä Uuden liiton kirjaa vastaan on julkaistu useita teoksia ja sitä on hävitetty myös polttamalla julkisesti. (Shalom-lehti 5/2014).

Me tiedämme kuinka juutalainen tämä kirja onkaan. Kaikki sen tapahtumat keskittyvät Israeliin, kaikki henkilöt (Luukasta lukuunottamatta) olivat juutalaisia. ja kirjan päähahmo oli juutalainen Jeesus..
Paavalin puheessa Roomalaisille (Room 9. ) on pitkä vuodatus siitä, kuinka vahvasti kaikissa kirjan tapahtumissa on kyse juutalaisista..
On jännittävää, että nyt - 2000 vuotta myöhemmin, opetetaan täydelle salille tätä kyseistä kansaa, kuinka hyödyllistä heidän on lukea tämä Kirjojen kirja kokonaisuudessaan.

Miksi ylipäätään kenenkään kannattaa lukea läpi Uusi Testamentti? Ja kuinkahan moni meistä suomalaisista näin on tehnyt? Ja miksi meidänkin ehkä kannattaisi se lukea?
Mielestäni se pitäisi olla luettu ainakin siinä tapauksessa, jos haluaa sanoa olevansa ateisti, sillä vasta kun tietää, voi otttaa kantaa.

Oma mieheni päätti muutama vuosikymmen sitten ottaa myös asioista selvää. Hän luki läpi koko kirjan - yhtä pötköä kannesta kanteen. Sitten hän sanoi - daa. Samoin teki poikaserkkuni päästyään eläkkeelle. Hän luki kyllä siihen päälle vielä Koraaninkin - niin johan oli materiaalia mitä miettiä.

Vävypoikani sanoo olevansa agnostikko. Hän kertoo, että ei voi muutakaan sanoa, koska ei tiedä. Nyt hän serurailee uskovaa vaimoaan ja tekee omia päätelmiään, tarkkaillessaan hänen tapaansa puhua ja toimia.

Raamatussa on mielenkiintoinen jae jossa lupaillaan näin: "Vaimojen vaelluksen kautta mieskin voi pelastua..."

1 Piet: 1 " Samoin te vaimot, olkaa alamaiset miehillenne, että hekin, jotka eivät ole sanalle kuuliaisia, vaimojen vaelluksen kautta sanoittakin voitettaisiin."
(Mitä tarkoittaa 'olla alamainen' - sitä kukin miettiköön kohdallaan).

Vain hullunrohkea voi vannoa olevansa ateisti, ellei isoista asioista ole itse lukemalla ottanut selvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti