keskiviikko 27. elokuuta 2014

Mitä uutta auringon alla?


 Terveisiä Savosta, mieheni suvun sukujuhlista. Sain tavata hengästyttävän määrän setiä, tätejä ja serkkuja - kuka kenestäkin kantaisästä polveutuvia. Pihakahvitusta säesti nuorimman sukupolven telmintä, 1500-luvulta peräisin olevan talonpoikaiskartanon pihanurmella. Pellot ja niiden takana vilkkuva järvi, valtaisa pihakuusi ja palaneen navetan kivinen luuranko olivat juhlamme kulissit. Sateen uhkasta huolimatta oli pihapiiri valeltu siunatulla lämmöllä ja auringonpaisteella. Siellä, Savon sydämessä, sain kuunnella erään suvun menestystarinoita, kuin myös tragedioita.

Olen varma, että jok'ikisestä maamme suvusta löytyy roppakaupalla mukavia muistoja, mutta myös kateutta, petosta, veli kävi veljeä vastaan -juttuja. Meissä syvällä asuvat arvot ja aatteet ovat yllättävän huumaannuttavia. Tätähän näemme kaiken aikaa, niin maailmalla kuin täällä omassakin maassamme.

Juuri nyt joudumme päivittäin seuraamaan ahdistuksen ja epäuskon valtaamina oman aikamme kansainvaellusta. Muistan lukeneeni kansainvaelluksista koulutyttönä historiankirjoista. Niitä taisi olla peräti kolme. Mutta nehän olivat vain pölyisiä tarinoita muinaisuudesta. Me olemme moderneja nykyihmisiä -.ja kuitenkin - nyt 'kansa' vaeltaa ja kaikki tämä tapahtuu omien silmiemme edessä ja omaankin maahamme virtaavana ihmisnauhana.

Vain sata vuotta sitten oli Suomi yhtä hirvittävässä tilanteessa kuin Lähi-Itä tänään. Serkku soti serkkua vastaan, veli veljeä. Tapahtuma oli niin kipeä ja häpeällinen, että tämän historiamme mustan ajanjakson nimestäkin käydään yhä maassamme arvovaltataistelua. Oliko v. 1917 käyty sota nimeltään sisällissota, vapaussota, kansalaissota, veljessota, punakapina - vai oliko se vähän niitä kaikkia? Mielipiteet nimen suhteen saattavat olla yhä yllättävän tiukkoja. Kun kirjoitin enoni elämänkertaa valitsi hän ko. nimistä yhden, ja jos jotakin muuta nimeä kirjassa käyttäisin, jäisi koko historiikki painamatta. Ei auttanaut vaikka kerroin, että googlen sanakirjan mukaan ne kaikki ovat virallisia nimityksiä tälle historianjaksolle. Hänelle vain yksi niistä oli oikea.
Katsellaan siis, ihmetellään ja todetaan Saarnaajan tavoin.  Saarnaaja 1: 9.
"Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. 
Ei ole mitään uutta auringon alla."



 




































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti