keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Näin eri tavoin uskotaan


Kuvat HS:n verkkosarjakuvasta 14. 5. 2015 (eri taiteilijoiden maalaamia)

On aina hienoa, kun uskonto nostetaan mediassa näkyviin. Keväällä sen teki Helsingin Sanomien verkkolehti verkkosarjakuvassaan, joka tiivistetysti kertoi kolmen uskonnon, kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin näkökulmaa Jeesuksesta. Näkökulmia olivat valottamassa kukin uskonnon tuntijat.
Uskontojen näkemykset Jeesuksesta poikkeavat varsin suuresti toisistaan.

Islamin mukaan Jeesus ei ole Jumalan poika,  mutta hän kuuluu seitsemän tärkeimmän profeetan joukkoon. Islamin mukaan Jeesus ei koskaan kuollut ristillä, eikä sovittanut ihmisten syntejä. Hän ei kuollut, vaan hänet nostettiin suoraan elävänä talon katon läpi taivaaseen. Islamin mukaan Jumala on lähettänyt kansoille omat profeettansa, jotka ovat opettaneet kansaa tämän omalla kielellä. Näitä profeettoja on 144 000.




Juutalaisille Jeesus ei ole Jumalan poika, vaan hän on heille väärä profeetta. He odottavat yhä messiasta, joka tuo heille rauhan ja kokoaa kansan diasporasta.
Jeesus oli yksi juutalaisista,  mutta edusti heille monenlaista pahaa. Hänen syntyperänsä oli epämääräinen, ja juutalaisten mielestä hän oli saanut harhaoppeja Egyptistä.
Vasta 1900-luvulla juutalaisten käsitys Jeesuksesta alkoi muuttua. He alkoivat nädä Jeesuksen Mooseksen lakia tulkitsevana juutalaisena. Tutkija Hyam Maccoby kutsuu Jeesusta jopa fariseukseksi.




Kristinuskon Jeesus-näkemys on meille tietenkin tutuin. Jeesus Nasaretilainen (n. 4 eaa-36 jaa) on kristinuskon mukaan Jumalan poika, joka lunasti ihmisten synnit kuolemalla ristiinnaulittuna Golgatalla. Hän työskenteli nuorena isänsä puusepän verstaalla sekä rakentajana, mutta lähti kasteen jälkeen 30-vuotiaana kiertämään opetuslastensa kanssa ympäri nykyisen Israelin aluetta. Hän kertoi Jumalasta, opetti, paransi sairaita, teki ihmetekoja, mm. tyynnytti myrskyn. Hän joutui riitoihin kirjanoppineitten ja Mooseksen lain tuntijoitten, fariseusten, kanssa. Lopulta hän oli niin vihattu, että hänet ilmiannettiin, pidätettiin ja tuomittiin jumalanpilkasta kuolemaan. Hänet haudattiin Josef Arimatialaisen kalliohautaan. Jumala herätti hänet kuitenkin kolmantena päivänä kuolleista, ja hän ilmestyi opetuslapsilleen 40 päivän ajan, kunnes hänet otettiin ylös taivaaseen. Sieltä hän on kuitenkin luvannut tulla vielä takaisin. Tueksi seuraajilleen hän lähetti Pyhän Hengen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti