tiistai 11. huhtikuuta 2017

Valinnanvapaus.

Vaalit - ne sitten olivat ja menivät. Olipahan meillä kaikilla valinnanvapaus puolueen suhteen ja senkin suhteen äänestääkö vaiko ei. Olen ihmeekseni kuullut eräiden työttömien suusta sellaistakin valinnanvapauden vaatimusta, että pitää saada itse päättää tekeekö työtön suomalainen töitä vai ei - kaikki kun eivät tahdo työtä tehdä - mutta rahaa yhteiskunnalta pitää silti elämiseen saada - ja asunto - tietenkin.
Näitä virsiä kuunnellessa nousee mieleeni jostakin muistojen uumenista Saarnaajan kirja. Erityisen lähelle sen syvällinen kyynisyys tuli erään puolueen vaalisloganissa, jossa he viisaasti totesivat,  että 'home kuuluu juustoon - ei kouluihin eikä työpaikoille'.

"Turhuuksien turhuus, sanoi saarnaaja(kin), turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta. Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta vaivannäöstään, jolla hän vaivaa itseään auringon alla." 

Saarnaajan kirja on ihastuttava, kaksistoista lyhyehköä lukua sisältävä mietekirja. Vaikkei muuten jaksaisi Raamattua selailla, se kannattaa lukea. Entä kuka oli tämä viisas Saarnaaja? Vanhassa kirkkoraamatussa ei tämän kirjan nimenä edes ole Saarnaaja, vaan se on 'Salomon saarnaaja'.
No niin; hän on siis se Daavidin pojista, joka oli isänsä jälkeen
kuninkaana Jerusalemissa ja jolla oli niitä vaimojakin tuhat ja
omaisuutta yhtä paljoin kuin viisauttakin.
Saarnaaja kertoo kirjansa luvuissa hyvin rehellisesti oman elämänsä harhailuista, etsinnästä ja tyhjän tavoittelusta. Tämä kuningas pohti syvällisesti sitä, mikä tässä elämässä kannattaa ja mikä ei.
Luvussa 12 hän kertoo mielestäni tärkeimmän:
" Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, joista olet sanova: Nämä eivät minua miellytä. Tee se ennen kuin pimenee aurinko, päivänvalo, kuu ja tähdet, ja pilvet palaavat sateen jälkeen".

Kirjoitan tähän loppuun vielä Saarnaajan kirjan loppusanat:
Luku 12: jakeet 13-14.
" ....Pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä. Jumala tuo näet kaikki teot tuomiolle, joka kohtaa kaikkea salassa olevaa, olkoon se hyvää tai pahaa."

Ja sitten: Siunattua pääsiäisviikkoa teille kaikille, ketkä piipahtelette blogissamme.

(Salomo oli Israelin 3:s kuningas - liki tuhat vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Tekstin kuva on kotoisin Suuresta väriraamatusta. Se on ranskalainen maalaus 1600-luvulta.)

                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti