maanantai 22. lokakuuta 2018

Lentää, lentää



Muistan työajalta erään tokaluokan, jonka kanssa meille syntyi mukava tapa. En muista, mistä se sai alkunsa, mutta hyvin usein käsityötunneilla, kun menossa oli jokin työvaihe, jossa tehtiin vain jotain rutiininomaisesti eteenpäin, eikä kukaan tarvinnut kummemmin apua, niin alettiin jutella. Suosikkiaiheemme oli: missä kukin on hyvä.

Yleensä lapset halusivat kuulla oman erityislaatuisuutensa opettajalta, mutta toiset oppilaat osallistuivat myös innokkaasti sen kertomiseen. Huomattiin, että joku on erityisen hyvä päässälaskussa, toinen taas kirjoittamaan hauskoja tarinoita, kolmas juoksukisoissa vikkeläjalkainen. Eräs tyttö toi luokkaan syksyisin ja keväällä kauniita kukka-asetelmia, niitä ihailtiin.
Vaikka olimme käyneet tätä keskustelua jo useammalla tunnilla, niin lapset pyysivät uudelleen: - Puhutaan taas siitä, missä kukin on hyvä!

Huomionarvoista oli se, että puhuttiin tarkasti, ei sanottu ylimalkaisesti, että joku on reipas poika/tyttö. Kaiveltiin todella esiin se, mikä asia oli kenessäkin ainutlaatuista. Ja voi niitä iloisia, hieman ujostelevia hymyjä, kun sai kuulla tällaista!

Kaikki me kaipaamme rohkaisua. Rohkaisun tarve ei riipu iästä, yhtä hyvin sitä kaipaavat lapsi, nuori, työikäinen aikuinen ja jo pitkän elämän elänyt.

Kun rohkaistut rohkaisemaan, et menetä siinä itse mitään, vaan saat moninkertaisesti takaisin.
Olen kuullut monen suusta: - Kiitos, että silloin kun olin luokallasi / opetusharjoittelijanasi yliopistolta, kun sanoit minulle ...  Ja sitten kuulen sanoneeni jotain, minkä olen itse jo tyystin unohtanut, mutta rohkaisun sanat ovat olleet tälle ihmiselle osuvat ja vieneet häntä eteenpäin.
Rohkaiseminen on ihmisen auttamista.

Useinkaan rohkaiseminen ei ole kovin isoa ja kummallista. Se on toisen ihmisen ja hänen tarpeittensa huomaamista. Se on etsimisen, epävarmuuden ja heikkouden näkemistä, se on ihmisen näkemistä niin kuin Jumala hänet näkee.

Sananlaskut 15:4 Lohduttava puhe antaa elämänrohkeutta.

Sananlaskut 15: 30 Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin.

Silloin melkein lentää! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti