maanantai 7. syyskuuta 2020

Anna puulle uusi muoto

 


 

Uuno Nurmen veistos on tehty taiteilijan pojanpojan kastejuhlaan. Huomaa kastepöydän jalassa olevat apostolit.

Kävimme eilen mieheni kanssa Luopioisten seurakuntakeskuksella Uuno Nurmen (1917-1996) näyttelyssä. Nurmi oli itseoppinut taiteilija, joka teki elämänsä aikana yli 2 000 puuveistosta, joista 150 oli saatu esille näyttelyyn.

Nurmen työt ovat kansanomaisia, niistä henkii lempeää huumoria ja suomalaisen maaseudun historiaa kuuden vuosikymmenen ajalta. Monet näyttelyyn saadut työt ovat olleet lahjoja päivänsankareille, joista voi tunnistaa lahjansaajan ulkonäön ja persoonallisuuden. 



Veistoksessa eräs paikkakuntalainen, joka on ollut innokas urheilumies lukee lehden urheilusivuja.

Nurmen töistä osa on myös uskonnollisia, sillä usko oli taiteilijalle tärkeä. Alttaripöydällä oli avattuna hänen paljon luettu ja alleviivattu Raamattunsa.

Kun katselin Nurmen puuhun veistämiä persoonallisuuksia, alkoi mielessäni soida takavuosina suosittu laulu, Saviruukku, jossa pyydetään Anna savelle uusi muoto, tee uudeksi kokonaan.

Ajattelen, että Isä Jumalakin on kuin puutyön tekijä, joka saa meistä "pölkyistä" veistämällä ja kovertamalla erilaisilla työkaluilla - sallimillaan elämänvaiheilla - haluamansa muodon esille. Kovan puun työstäminen ei ole suinkaan helppoa. Jokainen on hieman erilainen "veistettävä". Puut, joita Uuno Nurmi käytti olivat myös monenlaiset: harmaaleppä, tervaleppä, metsälehmus, mänty, joskus myös tammi. Hän käytti myös vanhoja hirsiä ja lattialankkuja. Samalla tavalla me olemme lähtökohdaltamme ainutlaatuista ainesta ja erilaista materiaalia taivaallisen Mestarin käsissä. Toiset puulajit ovat sangen vaikeasti veistettäviä - suorastaan vastaanhangoitteleviä, itsepäisiä ja uppiniskaisia. Eipä ole Mestarilla useinkaan helppo tehtävä muokatessaan meitä mieleisikseen.




Kuva Uuno Nurmen alttarireliefi Luopioisten seurakuntakeskuksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti