tiistai 22. joulukuuta 2020

Evankeliumi Luukkaan mukaan



Perheessämme on ollut tapana, että nuorin lapsi, joka viimeisimmäksi on oppinut lukemaan, saa lukea jouluevankeliumin. On ollut todella hellyyttävää kuunnella pienen eka- tai tokaluokkalaisen ponnistelua vaikeiden sanojen selvittämiseksi. Hiukan vaikeaa tosin oli pitää naama peruslukemilla, kun pikkuinen Karoliinamme luki kohdassa, jossa Marian ja Joosefin piti mennä verollepantaviksi, että he menivät panttivangeiksi!!! 

Jaa-ha - kukahan lukemisen kunnian tänä vuonna saa? Minäkö?

Jouluevankeliumi luetaan useimmiten Luukkaan evankeliumista - Luukkaan mukaan. Luukkaan evankeliumi on aloittelevalle Raamatun lukijalle ehkä kaikkein helpoin evankeliumi. Siinä ei ole tuskin lainkaan mitään vierasperäisiä sanoja, jotka olisi lainattu hepreasta tai arameasta. Edes Hoosianna-sanaa Luukkaan evankeliumissa ole mainittu kohtauksessa, missä Jeesus ratsastaa aasilla kohti Jerusalemia. On päätelty, että Luukas olisi ollut kreikkalainen, ja siitä johtuu, että hän lähestyy Jeesuksen kotimaan elämää ja tapoja ja paikkoja ulkopuolisena tarkkaillen. Hänen kirjoittamansa teksti sopii meille länsimaisille ihmisille - olemmehan kirjoittajan kanssa samassa tilanteessa. Moni asia Lähi-Idän kulttuurissa ja juutalaisuudessa on meille outoa.

Luukaksen kirjoittama kirja on oikeastaan kaksiosainen, Apostolien teot ovat sen toinen osa. Tuntuu, että Apostolien teot jäävät kuin kesken. Syynä ehkä on se, että tapahtumat olivat kehittyneet vasta tiettyyn vaiheeseen, eikä esim. Paavalin kohtalosta ollut vielä kirjoitettaessa tietoa.

Luukkaan evankeliumi on evankeliumeista pisin. Yhdessä Apostolien tekojen kanssa se muodostaa jopa 30 % UT:n sisällöstä. Erityistä Luukkaan evankeliumissa on se, että siinä tapahtumia tarkkaillaan Marian näkökulmasta. Evankeliumi kertoo myös Jeesuksen syntymää edeltävistä tapahtumista. Siinä on myös kertomus Jeesuksesta 12-vuotiaana temppelissä.

Paljon muutakin kerrottavaa apostoli Luukaksesta olisi, mutta jätän enemmät tiedot blogin lukijan tutkimishalun varaan. Poimin kirjoittamani asiat Sansan sivuilla olevasta Raamattu kannesta kanteen appista, jossa Jukka Norvanto opettaa Raamattua ensimmäiseltä lehdeltä alkaen viimeiselle riville. Voit ladata appin vaikkapa suoraan puhelimeesi ja kuunnella sieltä. Mistä tahansa kohdasta Raamattua tällä hetkellä luetkaan, voit löytää juuri lukemaasi kohtaan leppoisalla tavalla kerrottua taustatietoa. Olen nauttinut kovasti näistä Norvannon opetuksista, ja suosittelen latamaan itsellesi tuon joululahjan.

Vielä pari päivää jouluun!



Ortodoksisen perinteen mukaan Luukas oli myös ensimmäinen ikonimaalari. En ymmärrä ollenkaan, mistä käsitys on voinut saada alkunsa. Ajattelen kuitenkin, että hän on kuvannut Jeesuksen syntymän tapahtumia niin elävästi, että ne ovat muotoutuneet aivan kuin kuviksi silmiemme eteen. Ehkä hän olikin  sellainen maalari, joka osasi maalata sanoilla! Luukasta pidetään ehkä juuri tämän visualisointikykynsä takia taiteilijoiden suojelijana.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti