tiistai 29. joulukuuta 2020

Eteenpäin uuteen vuoteen


 

Perheessämme on ollut tapana usean vuoden ajan, että joku lapsistamme vuorollaan tekee kalenterin, johon sitten muut sisarukset osallistuvat lähettämällä valokuvia lapsistaan. Tällainen kalenteri on ollut aina tervetullut lahja, sitä on ollut hauskaa selailla, muistella kuluneen vuoden tapahtumia. Alkavan vuoden sivujen selaileminen on tuntunut aina myös jotenkin jännittävältä, kun kukaan ei ole voinut ennustaa, mitä tulevat kuukaudet ja päivät tuovat tullessaan.

Joulun ajan evankeliumissa on kaikunut sana: aika. "Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika."

Jeesuksen syntymän aika liittyy Rooman valtakunnassa tapahtuneeseen merkittävään uudistukseen. Järjestettiin ensimmäinen verollepano, jonka aika ja tapa on selkeästi mainittu. Silloin hallitsijana oli keisari Augustus ja Kyrenius toimi Syyriassa maaherrana.

Koska jokaisen verovelvollisen piti lähteä sukunsa kaupunkiin, niin Joosefin ja Marian matkan päämäärä oli Beetlehem. Tästä pienestä kaupungista oli profeetta Miika ennustanut:"Mutta sinä Beetlehem, Efrata, joka olet vähäinen Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee hän, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudessa, iankaikkisissa ajoissa."

Ei ollut suinkaan sattumaa, että Jeesuksen syntymäpaikaksi järjestyi Beetlehem! Tarvittiin vain suurta Rooman valtakuntaa koskeva verollepano!

Jumalan aikataulut ovat aina täsmälliset ja oikeat, vaikka me emme lyhyestä perpektiivistämme pystykään niitä näkemään ja arvioimaan. Psalmissa 90 puhutaan elämästämme aika alakuloiseen sävyyn: Meidän elinpäivämme ovat seitsemänkymmentä vuotta, ja jos voimamme kestää kahdeksankymmentä vuotta. Ja parhaimmillaankin ne ovat vaivaa ja turhuutta, sillä ne kiitävät ohi, ja me lennämme pois.

Jumalan aika ja näkökulma on aivan päinvastainen. Samassa psalmissa todetaan Jumalalle: Tuhat vuotta on sinun silmissäsi kuin eilinen päivä, joka kiiti ohi, kuin öinen vartiohetki.

Vaikka olemme mitättömän pieniä Jumalan suuruuteen verrattuina, voimme silti luottaa siihen että kaikki aika - myös meidän aikamme - on hänen kädessään. Se mitä tulee tapahtumaan, on hänen hallinnassaan. Voimme luottavaisin mielin astella eteenpäin kohti alkavaa vuotta.

Onnellista, siunattua uutta vuotta 2021 kaikille blogin lukijoille!



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti