sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Äitinä olemisesta



Lapsuuteni äitienpäiviin liittyivät sinivuokot.  Jo juhlaa edeltävänä iltana me siskokset pujahdimme lähimetsään ja poimimme äidille kimpun sinivuokkoja. Ne odottivat sitten sunnuntaiaamuna korvattomassa kupissa kahvipöydän keskellä. Joka vuosi äiti ihmetteli: - Joko nyt on sinivuokkojen aika? Mistä te oikein löysitte?  Aina vastaus oli sama: - Meidän ja naapurin rajalta, ihan polun vierestä, sieltä puron reunalta. Ja aina äiti ihasteli kuin olisi nähnyt sinivuokkoja elämässään ensimmäisen kerran: - Kuinka ne voivatkaan olla noin kauniita!

Äitienpäivän aikaan tuntee kuuluvansa pitkään äitien ja naisten ketjuun. Näkökulma yltää sukupolvien yli molempiin suuntiin. Näen mielessäni äitini ja isoäitini, näen myös nuoret äidit, omat tyttäreni ja myös kasvavissa lastenlapsissa tulevan sukupolven äidit, vaikka he ovat tällä hetkellä vielä pieniä tyttöjä. Jokainen heistä viidestä kantaa tässä elämänsä vaiheessa vielä omaa räsynukkeaan -Kaalimaan kakaraa - kainalossaan.
Olen ollut äiti 40 vuotta. Vuosien kuluessa äitiys on muuttanut muotoaan - koskaan se ei ole pysynyt paikoillaan, vaan aina on pitänyt opetella äitiydestä jokin uusi asia ja sävy.

Kirjoitin kaksi vuotta sitten runon tästä muuttumisesta. Runo päättyy murrosikäisen äitinä olemiseen, mutta se olisi voinut jatkua vielä paljon pidemmälle.

ÄITINÄ OLEMISESTA
Juuri kun oppii
olemaan
vauvan äiti,
lapsi onkin äkkiä taaperoiässä.
Kun oppii olemaan
uhmaikäisen äiti,
täytyykin tukea
kohta koululaista
kuljettaa pientä sormea
eteenpäin
elämän kirjaimilla.
Ja kun jotenkin oppii
olemaan
murkun äiti,
pitääkin pian jo
irrottaa,
päästää ohjeiden
ja neuvojen narut
luottaa nuori
Isompien käsien
kannettavaksi.
Näin äidin sydän
voimistelee!

Onnellista äitienpäivää kaikille lukijoille!

Sinivuokot ovat mieheni kuvaamia tänä keväänä meidän ja naapurin rajalta, polun viereltä, puron reunalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti