keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Heinäsirkkahyökkäys


Heinäkuu, heinät heilimöivat. Näkemiin hyttyset, tervetuloa sudenkorennot, heinäsirkat - ja ikävä kyllä paarmatkin. Meidän kesässämme heinäsirkkojen heinäkuisesta konsertosta tulee ainakin minulle hyrisevän hyvä olo, onhan Suomen lyhyt kesä silloin pehmeimmillään. Mutta miltä kuulostaa heinäsirkkahyökkäys?

Tämmöisen hyökkäyksen kokivat eteläisen Israelin maanviljelysyhteisöt viime keväänä Negevin alueella. Miljoonien heinäsirkkojen lauma lensi sinne Siinailta, Suezin alueen kohdalta, jonne ne olivat tulleet Sudanista ja Keski-Afrikasta. Tuholaiset tulivat juuri ennen Israelin pääsiäistä eli juuri sinä samaisena raamatullisena ajankohtana, jona se parhaiten muistetaan, eli Egyptin kokemien vitsausten ajalta. Herra puhui silloin päivittäin palvelijalleen Moosekselle ja tiedotti miten hän aikoo uppiniskaista faaraota kurittaa, jotta tämä päästäisi Isrelin kansan lähtemään takaisin siihen maahan, jonka Herra oli jo heidän esi-isilleen luvannut.
.
Magdaleena on viimeisissä päivityksissään puhunut paljon siitä kuinka salattu Jumala todella on eri aikakausina puhunut omilleen aivan ymmärrettävällä kielellä. Toisessa Mooseksen kirjassa luvussa 10:1-2 Herra puhui Moosekselle näin:
"Mene faaraon tykö, sillä minä olen kovettanut hänen sydämensä ja hänen palvelijainsa sydämet, että tekisin nämä tunnustekoni heidän keskellänsä ja että sinä kertoisit lapsillesi ja lastesi lapsille, mitä minä olen tehnyt egyptiläisille, ja minun tunnustekoni, jotka olen tehnyt heidän keskellänsä, tietääksenne, että minä olen Herra."

Kuten muistamme, faarao kieltäytyi ja silloin alkoi maassa heinäsirkkahyökkäys. 2 Moos. 10:13-15
" ...Herra antoi itätuulen puhaltaa yli maan koko sen päivän ja yön. Kun aamu tuli, itätuuli toi heinäsirkat mukanaan. Heinäsirkkoja tuli koko Egyptin maahan, ja ne laskeutuivat ylen suurina laumoina koko Egyptin alueelle. Niin paljon heinäsirkkoja ei ollut koskaan sitä ennen tullut eikä tule sen jälkeen. Ne peittivät koko maan pinnan, niin että maa tuli mustaksi. Ne söivät kaikki maan kasvit ja kaikki puiden hedelmät... ...Mitään vihantaa ei jäänyt jäljelle puihin eikä kedon kasveihin koko Egyptin maassa."Nämä suurikokoiset hyönteiset voivat todella tuhota hetkessä koko sadon. Ne syövät kukat, lehdet, hedelmät, siemenet ja kaiken vihreän. Lähi-Idän alueella asuu n. 50 eri heinäsirkkalajia. Intia, Lounais-Aasia, Kypros ja Afrikka saavat usein kärsiä heinäsirkkojen hävityksistä. Joillekin seuduille ne ilmestyvät aina samaan aikaan, mutta toisiin paikkoihin satunnaisesti. Mutta mihin ne saapuvatkaan, sieltä häviää kaikki paikallinen kasvillisuus, ja jäljelle jää alaston autiomaa.
.
Viime kevään hyökkäyksessä Negeviin uhatuiksi joutuivat peruna-, tomaatti- ja oliiviviljelmät samoin kuin viinitarhat. Onneksi paikallisilla viljelijöillä oli torjunta-aineet, joiden ansiosta - ja koko yön kestäneellä vastahyökkäyksellä - saatiin 'sota' sammumaan.
Minun täytyy tätä sotaa kommentoida siten, että oli tässä sodassa se hyvä puoli, ettei se herättänyt poliittisia intohimoja, vaikka käytiinkin Lähi-Idän tulenaralla maaperällä. Mutta tällainen vaarattomalta tuntuva heinäsirkkkahyökkäys on kyllä ilmiönä tehokas muistutus meille siitä, että tälläinenkin Raamatun kertomus voi olla vielä meidänkin aikanamme todellinen, kiusallinen ja vaikeasti torjuttavissa. Olkoot siis nämä heinäsirkat meille muistutus siitä, kuinka pieniä me ihmiset todellisuudessa olemme. Kaikesta tekniikasta ja viisaudestamme huolimatta olemme aina ja ainoastaan Jumalan armon varassa.

1 kommentti:

  1. Kiitos asiantuntevasta kirjoituksestasi. Tosi on, että maailma on Jumalan ihhmeitä täynnä. Hän puhuu meille tavalla ja puhuu toisella. Malttaisimmepa omien kiireidemme keskellä ottaa aikaa kuunnella, mitä Jumala haluaa meille itse kullekin puhua. Sillä, kun me lähestymme Jumalaa, niin hänkin lähestyy meitä.

    VastaaPoista