tiistai 30. heinäkuuta 2013

Turvakaupunki?



Muutaman päivän takaisessa postauksessani vihjaisin, minkälainen turvakaupunki Visby onkaan ollut miehelleni, joka alle 1-vuotiaana riisitautisena tarttui Visbyn satamassa kaupunginlääkärin kainaloon. Poika pääsi täysihoitoon, joka kesti pidempinä tai lyhyempinä jaksoina tässä rakastavassa perheessä miltei viidentoista vuoden ajan - ensin yhtäjaksoisena ja myöhempinä vuosina kesälomien mittaisina kuureina.
Turva, minkä hän tässä kaupungissa sai oli niin henkistä kuin fyysistäkin, ja kaiken mausteena oli rakkaus.
Kysyin jo joskus nuorena aviovaimonan häneltä, miltä hänestä tuntui tulla ylellisyydestä takaisin koti-Suomeen. Kotikaupungin korttelit olivat sirpaleina, kaikesta oli pulaa, kaikki oli kortilla ja koti oli pieni; yksi huone, kuusi perheenjäsentä, kun taas Visbyssä oli kymmenen huonetta ja vain yksi rakastettu pieni poika - ei ketään muita jakamassa huomiota, eikä leipäpalaa. Hän vastasi tähän kysymykseeni elegantisti:" Ruotsissa oli hyvä, Suomessa äiti."

Tietyillä hamutuilla kaupungeilla maailmassa on aina ollut ympärillään muuri. Näin on ollut Jerusalemissa ja näin on myös Visbyssä. Ja vaikka muuri on ollut korkea ja vahva, on niistä molemmista vihollinen kyennyt läpi tulemaan. Visbyn kaupungin historia on, kummallista kyllä, myös melkein yhtä vanha kuin Jerusalemin. Kerroin edellisessä kirjeessäni, että siellä tiedetään olleen asutusta jo 4000 vuotta sitten. 1100-1200-luvulla Visby on ollut erittäin tärkeä kaupunki mm.Saksalle, koska se oli Hansaliiton keskus ja koko Novgorodin suuntaan käytävä kauppa tapahtui Visbyn kautta. Samoin Latviaan suunnatut ristiretket järjestettiin Visbystä käsin. Saksalaiset valloittivat kaupungin 1500-luvulla, sillä tuhoisalla seurauksella, että puolet kaupungista paloi. 1600-luvulta lähtien Gotlanti on kuulunut Ruotsin kuningaskunnalle.


Sana 'turvakaupunki' esiintyy Raamatussa, Mooseksen neljännessä ja viidennessä kirjassa, sekä Joosuan kirjassa. Turvakaupunki-sanan merkitys ja historia liittyy kymmenen käskyn selityksiin. Otan tähän loppuun suoran lainauksen Joosuasta, sen 20:stä luvusta jakeet 1-6.

" Silloin Herra puhui Joosualle sanoen: "Puhu israelilaisille ja sano: Määrätkää itsellenne ne turvakaupungit, joista minä olen puhunut teille Mooseksen kautta, että niihin voisi paeta tappaja, joka tapaturmaisesti, tahtomattaan, on jonkun surmannut; ja olkoot ne teillä turvapaikkoina verenkostajalta.
Ja kun joku pakenee johonkin näistä kaupungeista, pysähtyköön hän kaupungin portin ovelle ja kertokoon asiansa sen kaupungin vanhimmille; he korjatkoon hänet luoksensa kaupunkiin ja antakoot hänelle paikan, jossa hän saa asua heidän luonansa.
Ja jos verenkostaja ajaa häntä takaa, älkööt he luovuttako tappajaa hänen käsiinsä, koska hän tahtomattaan tappoi lähimmäisensä, häntä ennestään vihaamatta.
Ja asukoon hän siinä kaupungissa, kunnes on ollut kansan tuomittavana, ja silloisen ylimmäisen papin kuolemaan saakka; sitten tulkoon taas takaisin omaan kaupunkiinsa ja kotiinsa, kaupunkiin, josta oli paennut."

Loppumietintö:
Ovatkohan eutanasia tai abortti vahinkoja?

1 kommentti:

  1. Meidän uuden liiton ihmisten turvakaupunki on Jeesus Kristus. Hän maksoi meistä lunastus maksun Golgatan ristillä. Jumala on meidät luonut ja Jeesus on lunastanut meidät syntiin langenneet ihmiset. Tämä ei ole halpaa armoa, vaikka se on ilmaista. Meistä on maksettu kallis hinta. Jeesuksessa meillä on turva tuomiopäivänä. Amen.

    VastaaPoista