lauantai 7. kesäkuuta 2014

Helluntain ihme


Kun tyttäreni oli vaihto-oppilaana lukioaikana Yhdysvalloissa Mississipissä, koti-ikävä iski häneen kerran merkillisellä tavalla. Hän oli kävelemässä kaupungilla ja kuuli kahden naisen puhuvan keskenään saksaa. Saksan kieli tuntui yllättäen etelävalloissa kovin kotoisalta, läheiseltä ja niin EUROOPPALAISELTA! Niinpä tyttäreni kuljeskeli hetken aikaa saksalaisten naisten lähettyvillä, kunnes hän rohkaisi mielensä, astui esiin ja ilmoitti: - Ich bin aus Finnland!
Naiset olivat mittailleet hämmästyneinä eteensä ilmestynyttä nuorta tyttöä, he eivät päässeet oikein jutusta selville, hokivat vain: - Jawohl. Sehr gut!

Joskus kun ulkomailla on ollut hieman pidempään, huomaa itsekin, kuinka oma tuttu kieli ponnahtaa kielten sekamelskasta tietoisuuteen ja tuntuu kovin mukavalta.

Helluntain teksti Ap. t. 2:1-13 kertoo, kuinka Jeesuksen opetuslapset olivat koolla helluntaina Jeesuksen jo noustua taivaaseen. He näkivät, kuinka tulenlieskat laskeutuivat heidän päälleen. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä. Pyhä Henki antoi sanat heidän suuhunsa, niin jokainen paikalla ollut sai kuulla kerrottavan Jumalan teoista omalla kielellään.
Opetuslapset puhuivat juuri niillä kielillä, joita paikalla olijat ymmärsivät. On aivan eri asia kuulla tärkeä asia omalla kielellään, silloin sen voi ymmärtää heti, ei tule väärinkäsityksiä, ja  äidinkieli avaa ihmisen mielen, puhuu suoraan tämän sydämelle.

Jokaisen ihmisen oikeus on saada kuulla Jumalan sanaa omalla kielellään. Vuonna 2006 laskettiin, että maailmassa on vielä 2500 etnistä kieliryhmää, joiden omalle kielelle raamattua ei ole käännetty.
Eri raamatunkäännösjärjestöt ovat yhteisesti ponnistelemassa Näky 2025 eteen, jolloin omankielisten Raamattujen pitäisi olla jo kaikkien kielten ulottuvilla.

Monesti ihmiset ajattelevat, että Jumala ja Raamattu ovat tarkoitetut vain uskovaisille. Kun kokee olevansa itse vain tavallinen, omalla tavallaan uskonasioita ajatteleva, niin Raamattuun tarttuminen tuntuu kovin vaikealta ja juhlalliselta. Kynnys siihen on monella yllättävän korkea.

Kuitenkin Jumalan teot on tarkoitettu tänäkin päivänä julistettaviksi samoin kuin ensimmäisenä helluntaina. Suomessa on jo pitkään ollut mahdollisuus saada lukea omankielistä Raamattua. Kuvassa oleva meidän suvun perheraamattu täyttää 200 vuotta. Tarjolla on myös useita eri käännöksiä, joista jokainen voi valita mieleisensä.
Heleää helluntaita kaikille blogimme lukijoille ja intoa tänä kesänä Raamatun lukemiseen!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti