keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Ruttu, lätty ja maalausjuttu


Varmaan opettajavuosistani johtuu, että olen aina tykännyt touhuta lasten kanssa. Toimin aikoinani kaupunkiseurakunnassa myös pyhäkoulunopettajana, ja siitä jäi todella hauskat muistot.
Nyt kun olen eläkkeellä ja suuren osan vuodesta maalla, työ lasten kanssa alkanut uudelleen kutsua.

Siihen että jokin projekti, kuten  nyt tämä lastentapahtuma, saa hahmonsa ja toteutuu, sitä edeltävät useat erilaiset vaiheet. Lopputuloksesta sitten muotoutuu aivan oman näköisensä.

Jo pari vuotta sitten mieleeni  nousi yhä uudelleen ajatus, että lapsissa ja nuorissa on kirkon tulevaisuus, että heidän ohjaamisensa uskon asioiden ääreen on kaikkein tärkeintä. Ajatus ei jättänyt minua rauhaan, vaan pani miettimään, mitä omalta kohdaltani voisin tehdä.
Toinen merkittävä kokemus oli, kun osallistuin menneenä talvena kansalaisopistossa elämänkaarimaalauksen kurssille. Siellä maalattiin oman elämän keskeisiä kohtia, lähdettiin liikkeelle syntymästä, omasta lapsuuden perheestä, kasvun vuosista ja käytiin läpi elämän eri jaksoja. Sitten niistä keskusteltiin kaikessa rauhassa jokaisen kokoontumiskerran loppupuolella.
Kolmas tärkeä sysäys lastentapahtuman syntymiseen oli Tiimarin loppuunmyynti kevättalvella, josta ostin suuren kassillisen akryylivärejä 10 eurolla.
Kun mätin maalipurkkeja  muovikassiin, niin sanoin jo silloin mukana olleelle ystävälleni, että haluaisin pitää seurakunnassa lapsille maalauskurssin, jossa tutkitaan raamatun kertomuksia ja lasten omia kokemuksia maalaamalla.

Nyt ennen juhannusta meillä oli ensimmäinen tällainen kokoontuminen. Tapahtuman nimeksi muodostui Ruttu, lätty ja maalausjuttu. Ruttu tarkoittaa tietenkin raamattua, lätty lätynpaistoa ja maalaaminen toimii sitten työskentelytapana.
Ensimmäisen kerran aihe oli ilo. Tutkimme raamatusta kertomuksia, joissa keskeisenä aiheena löytyi ilo. Sen jälkeen keskustelimme myös lasten omista ilon kokemuksista.
Välillä paistoimme lättyjä, joilla herkuttelimme mansikkahillon kera.

Neljä tuntia meni nopeasti ja mukavasti. Lapsetkin tuntuivat olevan tyytyväisiä. Ainakin siltä näytti, kun seurasin, miten päivän loputtua viisi tyttöä kirmasi käsi kädessä pitkin kylää ja laulaa hoilotti keksimällään sävelellä: - Ruttu ja lätty ja maalausjuttu!!!

Seuraava kokoontuminen on heinäkuun puolivälissä,  kolmas ennen koulun alkua elokuussa.
Jos joku on kiinnostunut tulemaan lapsen kanssa maalaamaan, niin tervetuloa vain mukaan.

Ruttu, lätty, maalausjutun idea on myös vapaasti kopioitavissa tai sovellettavissa.



Kuva: Liikkeelle lähdettiin siitä, kun mietittiin, mikä tai mitkä ovat kunkin omia "ilovärejä".
Sen jälkeen maalattiin lasten omia iloisia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti