lauantai 29. marraskuuta 2014

Mesila - Valtatie


Tämä kuva on ollut esillä blogissamme jo kerran aikaisemminkin. Kuva on otettu kaksi vuotta sitten, kuuden viikon matkallamme Eilatissa. Suoraan edessäni on kuuluisa paikallinen maustekauppa ja oikeassa laidassa, keskellä kuvaa Jordanian raja-asema. Taustan punainen vuoristo kuuluu siis Jordanialle.
Kuvaa ottaessamme olemme lähdössä maustekaupalta takaisin hotellillemme - kävellen - pitkin vadin pohjaa. Matkaa kaikenkaikkiaan kuumuutta hohtavalla hietikolla on edessämme vajaat kolme kilometria ja hotellikin näkyy kaukana tuttuna silhuettina Punaisen meren rannalla. Eksyminen oli siis mahdotonta. Mutta tässä kohtaa kävelyretkeä emme vielä tienneet, että edellisen päivän rankkasade oli vienyt kävelytien mennessään, ja että hietikko oli hengenvaarallisen upottava. Maa saattoi yht'äkkiä vajota muutaman metrin syvyyteen jalkojesi alta ja olit kuopassa, kuumuudessa, et missään, mistä kukaan tajuaisi sinua etsiä. Nämä totuudet selvisivät meille onneksi vasta jälkeenpäin. Me koimme vain kuumuuden ja janon, sillä jouduimme palaamaan koko matkan takaisin - umpiläkähtyneinä. Tie oli toisesta päästään totisesti poikki. Kun lopulta selvisimme takaisin lähtöpisteeseemme ajoimme takaisin hotellille kiltisti taksilla.
Kuvan valitsin tähän siksi, että juttuni otsikkona on 'Valtatie', hepreaksi Mesila.

Juuri Mesila-niminen heprean oppikirja alkoi johdattaa meitä kahta senioriopettajaa sille kielen valtatielle, jolta alkoi löytyä monenmoista muutakin kuin sanojen taivutuksia ja  kielioppisääntöjä. HEPREA on erilainen kuin kaikki muut maailman kielet. Magdaleena osaa niistä kielistä kuutta, minä en läheskään yhtä montaa, mutta sekin jo riittää toteamaan, että heprea EI ole samanlainen kuin muut maailman kielet. 
Lupasin tässä osiossani kertoa muutaman pienen yksityiskohdan, todistaakseni tämän ja näin sukupuolineutraalin kohun keskiössä otan tutkimuksen alle sanat 'mies ja nainen' --- ISH ja ISHA jotka hepreaksi siis tietenkin kirjoitetaan oikealta vasemmalle (ahsi ja hsi), eikä kuten minä tässä olen tehnyt.

Kuvassa kaavio siitä, miten mies ja nainen-sanat pitävät sisällään Jumalan nimen kirjaimet, ja mitä ominaisuutta heistä kumpikin yhteiseen liittoonsa tuovat.
Rabbit opettavat, että jos mies ja nainen eivät ota liittoonsa mukaan Jumalaa, he ovat toisilleen kuin polttava tuli. Miten totta se onkaan! Ja miten totta se on myös kaikenlaisissa liitoissa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti