maanantai 18. kesäkuuta 2018

Seuraa minua!


Kylällä korjattiin tietä, vain toinen ajokaista oli käytössä. Päästäkseni eteenpäin piti kiltisti pysähtyä odottamaan saattoautoa, joka kuljetti vuoroaan odottavan autoletkan tietyön toiseen päähän.
Ajoin saattoauton perässä hieman huvittuneena, sillä en voinut välttyä ajattelemasta Jeesusta, joka kutsui opetuslapsiaan samoilla sanoilla kuin autokin: - Seuraa minua!

Sunnuntain 17.6. evankeliumiteksti löytyy Matt. 9 - 13. Se kertoo varakkaasta tullimies Matteuksesta, joka istui tulliasemallaan Kapernaumissa Merentien päässä  ja keräsi varsin korkeita tullimaksuja, joista osa saattoi päätyä hänen omiin taskuihinsa.
Matteus oli kuitenkin hetkessä valmis, kun Jeesus kutsui hänet mukaansa. Raamatussa ei kerrota,  oliko hän kuullut Jeesuksesta aiemmin, tai tunsiko hänet. Joka tapauksessa Matteus hyppäsi epäröimättä pystyyn ja lähti seuraamaan häntä.

Hyppäys oli samalla suuri muutos sosiaaliluokasta toiseen. Varakkaasta tullimiehestä tuli köyhän kiertelevän saarnamiehen seuraaja. 20 vuotta myöhemmin Matteus kirjoitti Jeesuksesta tarkan elämäkerran, olihan hän jo työssään tottunut huolelliseen kirjaamiseen. Itsestään hän kertoi vähemmän. Tiedetään kuitenkin, että Matteus liittyi myöhemmin Paavalin lähestystiimiin, ja vahvistamattomien tietojen mukaan hän on saattanut käydä evankelioimismatkoilla Etiopiassa ja jopa Intiassa saakka.

Jeesuksen kohtaaminen muuttaa aina ihmisen tapahtuipa se millä tavalla tahansa. Yleensä hänet kohdataan Sanan kautta. Nykyisin muslimimaailmassa monet ovat saaneet kohdata hänet unissa tai näyissä. Kohtaamiset ovat niin vahvoja kokemuksia, että koko elämä menee uusiksi.

Paavali kirjoittaa Ef. 2  ihmisen muuttumisesta näin: Ennen te vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan tahdon mukaan, sen hengen, joka nyt vaikuttaa tottelemattomuuden lapsissa.

Heidän joukossaan mekin kaikki ennen elimme lihamme himoissa tyydyttäen lihan ja mielen haluja ja olimme luonnostamme vihan lapsia niin kuin muutkin.

Mutta Jumala, joka on laupeudesta rikas, on rakastanut meitä ja suuressa rakkudessaan tehnyt meidät, jotka olimme kuolleet rikkomustemme tähden, eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa.

Armosta te olette pelastettuja.


Kuva Generaretin järven rannalta, missä Jeesus maan päällä ollessaan kulki ja kutsui ihmisiä seuraamaan itseään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti