lauantai 14. heinäkuuta 2018

Laulava kirkkovene





Kotipitäjäni sijoittuu Kukkia-nimisen järven ympärille. Pitäjän kylät ovat aikoinaan rakentuneet sen rannoille. Kirkonkylälle pääseminen on ollut vaivalloista mutkittelevan rantaviivan takia, siksi kirkkomatkoihin käytettiin aikaisemmin vartavasten rakennettuja kirkkoveneitä.

Vieläkin Kukkia-järven ympärillä olevissa kylissä elää voimakas kirkkoveneperinne. Heinäkuun kirkastussunnuntai on seurakunnan nimikkosunnuntai, jolloin eri kylistä lähteneet kolme kirkkovenettä saapuvat kirkonkylän laituriin. Veneitä vastassa on juhlaväkeä, jotka toivottavat saapuvat kirkkoveneet laululla tervetulleeksi.

Kirkkoveneitä käytetään muihinkin tapahtumiin. Mieheni ja minä osallistuimme nyt heinäkuussa Laulava kirkkovene-soutuun Kukkialla. Olimme liikkeellä Kukkian kulkuri-veneellä, jossa on seitsemän airoparia. Veneeseen mahtuu perämiehen lisäksi 14 soutajaa, joista kukin soutaa omalla airollaan. Perämies on tärkeä soudun rytmin luomisessa, ja edellä soutavan airon liikettä on seurattava tarkkaan. Minulla tosin oli pieniä vaikeuksia, koska edessä soutava oli ulkomaalainen, eivätkä hänen aironvetonsa olleet kovinkaan tasaisia,  niinpä jouduin välillä kolistelemaan airoani hänen kanssaan.

Soutua edeltävinä päivinä ja vielä soutupäivänä oli tuullut ankarasti, ja oli ollut peloissani, kuinka kovat aallot Kukkialla kävisivät. Onneksi tuuli laantui soutuaikaa lähestyttäessä, eivätkä aallot tuntuneet isossa veneessä epämukavilta. Niistä oli päinvastoin hyötyä, kun purjehdimme airot kohotettuina salmien läpi tuulen vapaakyytiläisinä.

Koska retkemme oli nimetty Laulavaksi kirkkoveneeksi, mukana olivat pappi, kanttori ja virsikirjat, joista lauloimme tuulessa viilettäessämme tuttuja kesäisiä virsiä, suvivirrenTaas kukkasilla kukkulat sekä kiitosvirren Kiitos, sulle Jumalani.
Joillekin laitureille ilmestyi kuuntelijoita, kun kirkkovene lipui laulaen ohi.

Muitakin kuulijoita oli: Kukkia-järven mustavalkoinenkuikka lipui aivan veneen lähellä, eikä pelännyt laulamista, vaan viipyi aivan veneen tuntumassa.



Kirkkokahvitkin pullineen juotiin termospullosta kallioiden reunustamassa salmessa.

Liitän tähän youtubesta Kotikirkko-videon  , jossa näkyy kolmen kirkkoveneen, Aallottaren, Ahti 2:n ja Kukkian kulkurin, lähestyminen kirkonkylän rantaa seurakunnan juhlasunnuntaina Kirkastuksena.

Kuvat: Marja-Liisa Suomalainen Sydän-Hämeen lehti





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti