keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Tapa elää


Päivitykseni kuva on ollut mieheni ja minun pieni kiistakapula. Kysyin kerran häneltä, oliko hän nähnyt ottamaani kuvaa  täydellisen muotoisesta kivisydämestä.
- Mitä ihmettä, sehän on minun ottamani kuva, mieheni sanoi. - Kuvasin kiven Lapista, kun kävin tutustumassa Tankavaaran kaivokseen. Harmi, etten tullut ottaneeksi kiveä mukaani.
 Hämmästyin.
- Minunhan kuva on! huudahdin närkästyneenä. - Olen kuvannut sen Peräkorven tien varrelta, kohdasta, missä tie tekee mutkan ja alkaa nousta vähitellen ylöspäin.

Oli niin tai näin, joka tapauksessa kuva on mainio kuvaamaan ihmisen kovasydämisyyttä ja kaikenlaista lähestymisen vaikeutta.

Ihmisten lähestyminen small talk-tasolla on suhteellisen helppoa. Harmi vaan, että keskustelun siirtyminen syvällisemmälle tasolle on usein hyvin vaikeaa.

Etelä-Afrikassa kristityt alkoivat muutama vuosi sitten miettiä, mikä olisi arkielämässä luonteva tapa   viedä evankeliumia eteenpäin.
Etelä-Afrikkalaiset kristityt ottivat ohjeekseen Luukas 10 luvun alun, missä Jeesus lähettää 72 opetuslastaan kyliin ja kaupunkeihin. Hän antaa heille yksityiskohtaisia, käytännöllisiä ohjeita.
Etelä-Afrikasta lähtenyt Luukas10-ohjelmassa on neljä askelta.

1. Siunaa
Pyydä Jumalaa siunaamaan päivittäisiä asioitasi, kohtaamiasi ihmisiä ja tilanteita, joissa  olet tai olet menossa. Siunaamiseen kuuluu anteeksiantaminen meitä loukanneelle sekä syytöksistä ja katkeruudesta luopuminen. Siunaaminen tapahtuu rukouksessa, mutta se on myös toisen ihmisen rohkaisemista, myönteisen palautteen antamista ja anteliaisuutta.

2. Ystävyys
Ystävyys ei edellytä Jeesuksesta puhumista. Voimme välittää hänen rakkauttaan olemalla tavallisia ihmisiä. Kuuntele, kulje rinnalla, lohduta ja auta tarvittaessa. Rakenna ystävyyttä rehellisesti, kunnioita toisen ihmisen tunteita ja kokemuksia.

3. Auta, missä voit
Kuulostele toisen ihmisen tarpeita. Voit auttaa häntä jollakin sinulle luontevalla tavalla: antamalla aikaasi, osaamistasi tai pienen summan rahaa. Sopivan tilaisuuden tullen voit tarjoutua rukoilemaan jonkin hänen asiansa puolesta. Jos hän kieltäytyy, voit rukoilla hiljaa mielessäsi.

4. Kerro Jeesuksesta
Helpointa kertoa Jeesuksesta on puhua hänestä omien kokemusten kautta. Mikä saa sinut uskomaan häneen? Miten hän on vaikuttanut elämääsi? Vältä puheessasi hengellisiä käsitteitä, käytä tavallista kieltä.

Olen kopioinut askelet Kansan Raamattuseuran vihkosesta. Siinä kehotetaan valitsemaan viisi ihmistä, joiden puolesta alat rukoilla päivittäin minuutin ajan ja ryhdyt siunaamaan heitä. Rukousta kannattaa jatkaa vähintään vuoden. Niin Jumala alkaa tehdä työtään meidän kivisydämissämme. Hän muokkaa ne vähitellen rakastaviksi  lihasydämiksi.
Jännittävää katsoa muutosta itsessä ja muissa!


Ihmisiä kulkemassa kanssamme elämänpolulla riittää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti