torstai 7. helmikuuta 2019

Kaikille tarkoitettu

Välillä kannattaa tehdä pieniä matkoja ihan kotimaassa.  On paljon uutta ja kiinnostavaa.
Viime vuosina on rakennettu paljon, uusi arkkitehtuuri ihmetyttää ja usein ihastuttaa.

Matkustaminen ei ole nykyisin liian kallista laihemmallekaan kukkarolle - parilla kympillä pääsee edestakaisin Onnibussilla Keski-Suomesta suoraan Helsingin sydämeen. Hyvällä tuurilla se voi onnistua jopa eurolla!

Yksi matkamme pääkohteista oli Oodi-kirjastoon tutustuminen. Se olikin todella elämys satunaisille matkailijoille. Varsinkin ylimmässä kerroksessa riitti tilaa ja avaruutta. Tuntui ihmeelliseltä katsella arkkitehtonisia rakenteita ja miettiä prosessia, joka on ulottunut piirustuspaperilta valmiiseen rakennukseen ja unelman täyttymiseen.

Vaikka kirjaston pääasia ovat toki kirjat, niin paljon erilaista toimintaa mahtui kirjaston katon alle. Rakennuksessa oli monia erilaisia kokoontumistiloja ja harrastusmahdollisuuksia. Jopa ompelukoneita oli odottamassa käyttäjiään, ja näin elämäni ensimmäisen 3D-tulostimen käytössä.

Eniten minua kuitenkin kosketti kirjaston porraskuilussa oleva Otto Karvosen taideteos Omistuskirjoitus, jossa tummalle seinälle oli painettu 400 sanaa, jotka kertoivat, keille kirjasto oli omistettu. Ihmiset olivat saaneet nimetä eri ryhmiä, ja niistä oli sitten koottu puhutteleva seinä.

Kuvista voi tutkia, ketkä kaikki olivat edustettuja kirjastonkäyttäjinä. Nimiä oli tosin paljon lisää. Viimeisestä kuvasta löytyy sana: meille. Sehän kattaa meidät kaikki.

Ajattelin, että tämä porraskäytävä on kuin taivastie, joka vie tummasta kuilusta ylös valoon.
Sen sanoma yhtä avara kuin taivaallisen Isän kutsu, joka ei sulje ketään pois, vaan kaikki ovat yhtä lailla tervetulleita.

Mielessäni pyöri rappuja noustessani tuttu lastenvirsi, jonka sanat kirjoitan tähän muistinvirkistykseksi.

Jumalan kämmenellä
ei pelkää lintunen.
Jumalan kämmenellä
ei pelkää ihminen.
Kaikille tilaa riittää,
kaikille paikkoja on.
Jumalan kämmenellä
ei kukaan ole turvaton.

Jumala meitä kutsuu
suojaan turvaisaan.
Jumala meitä kutsuu
ja kantaa voimallaan. 
Milloinkaan ei hän hylkää
lastensa kanssa hän on.
Jumlan kämmenellä
ei kukaan ole turvaton.
                                                           
Virsi 499









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti